Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. marca 2023 - 17.45 h.

Košice – Na potrebu skorého rozšírenia kapacít košickej Detskej fakultnej nemocnice poukázala po návšteve tohto zariadenia prezidentka Zuzana Čaputová. Na realizáciu nadstavby nemocnice by tak mala podľa nej vláda vyčleniť finančné prostriedky.

- Počas dnešného dňa sa prezidentka v Košiciach stretla aj s primátorom Jaroslavom Polačekom a starostami okolitých obcí. Predstavitelia samospráv podľa nej vyjadrili obavy z legislatívnych zmien, ktoré ich v predvolebnom období môžu negatívne zasiahnuť.

- Prezidentka začala v Košiciach týždenné úradovanie na východnom Slovensku, počas ktorého podľa jej slov navštívi aj Bardejov, Prešov či Trebišov.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a primátor Košíc Jaroslav Polaček sa vítajú pred rokovaním s predstaviteľmi samosprávy z Košíc a okolia v Košiciach v pondelok 27. marca 2023.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Slovensko patrí na západ geograficky, mentálne aj ekonomicky. Vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger v rámci príhovoru na 21. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR. Vzhľadom na "novú éru" v globálnom svete a intenzitu dezinformácií je podľa neho dôležité zdôrazniť, kam krajina patrí.

Bratislava - Vlaková a autobusová doprava má byť skoordinovaná, efektívnejšia, transparentnejšia a atraktívnejšia pre cestujúcich. Ministerstvo dopravy to chce dosiahnuť pomocou zriadenia Národnej dopravnej autority. Vyplýva to zo zákona o verejnej osobnej doprave, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava - Opozičný Smer-SD podal trestné oznámenie na členov vlády pre podozrenie zo spáchania zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a sabotáže.

Bratislava - Stiahnutie novely zákona o verejnom obstarávaní z rokovania parlamentu poškodí verejné obstarávanie na Slovensku. Informoval o tom predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič. Jeho zámer zrušiť nútený model profesionalizácie so sankčným mechanizmom mal podľa ÚVO podporu verejných obstarávateľov, ako aj pracovníkov, ktorí procesy verejného obstarávania zabezpečujú.

Bratislava - Druhý z 15 tankov Leopard 2A4 by malo Nemecko dodať na Slovensko v apríli. Posledné tri kusy prídu v decembri. Tanky sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine.

Bratislava – Voličmi najpreferovanejší kandidáti v sobotňajších (25. 3.) doplňujúcich voľbách boli bez politickej príslušnosti. Volebná účasť dosiahla 27,43 percenta. Informuje o tom Štatistický úrad SR. Pripomína, že doplňujúce voľby do orgánov samosprávy sa konali v 54 obciach, voliči si v nich zvolili 20 nových starostov a 93 členov zastupiteľstiev.

Bratislava - Poslankyňa Národnej rady SR Romana Tabák sa rozhodla vystúpiť z klubu Sme rodina. Dôvodom je názor poslaneckého klubu k spôsobu darovania stíhacích lietadiel MiG-29 na Ukrajinu. Uviedla to na sociálnej sieti.

Na snímke poslankyňa parlamentu Romana Tabák (Sme rodina) počas rokovania 72. schôdze Národnej rady (NR) SR v Bratislave 27. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kyjev - Ruské raketové ostreľovanie východoukrajinského mesta Sloviansk si vyžiadalo najmenej dve obete a takmer tri desiatky zranených, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Kyjev/Viedeň - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru Rafael Grossi oznámil, že juhoukrajinskú Záporožskú oblasť, ktorú sčasti ovládajú ruské sily, navštívil spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Moskva - Kritika zo strany Západu a možné ďalšie sankcie nespôsobia zmenu v plánoch Ruska rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Oznámil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva - Rusko by mohlo žiadať náhradu škôd spôsobených minuloročnými výbuchmi na plynovodoch Nord Stream. Podľa agentúry Reuters o tom informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruského diplomata, ktorý zároveň uviedol, že ďalšia budúcnosť týchto projektov zostáva nejasná.

Tchaj-pej/Praha - Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen dnes vo svojom sídle privítala predsedníčku Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétu Pekarovú Adamovú, ktorá na ostrov pricestovala v sobotu s najpočetnejšou delegáciou v histórii. Cchaj ocenila, že šéfka českej Snemovne pricestovala aj napriek nátlaku Číny.

Jeruzalem - Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua prežila dve parlamentné hlasovania o nedôvere v súvislosti s plánovanou súdnou reformou.

Bratislava – Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie sa uznieslo, že hráči z KHL nebudú do konca sezóny súčasťou národného tímu. K tomuto kroku pristúpilo po dlhodobých rozhovoroch s hráčmi pôsobiacimi v nadnárodnej súťaži.

Larnaka – Slovenská strelkyňa Danka Barteková bola po prvom dni kvalifikácie skeetu na podujatí SP v Larnake na postupovom piatom mieste. Najlepších päť strelkýň malo v cyperskom dejisku rovnaký nástrel a zo 75 terčov minula každá z nich tri.

Na snímke športová strelkyňa Danka Barteková.
Foto: TASR - Pavol Zachar