Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 31. marca 2023 - 17.45 h.



Trebišov - Ak by sa potvrdilo, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec porušil zákon a neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia, jednou z možností by bolo aj vymenovanie úradníckej vlády. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa však najprv chce oboznámiť s podrobnosťami v tejto veci.

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák




Bratislava - Minister vnútra je ako člen vlády oprávnenou osobou s osobitným postavením, na základe čoho má právo oboznamovať sa v rozsahu svojej funkcie s utajovanými skutočnosťami. Osobitný režim na manipuláciu s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia sa ho netýka. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.



Kyjev - Dočasne poverený premiér Eduard Heger dnes pricestoval na Ukrajinu, kde sa v Kyjeve stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským. S Hegerom prišiel na Ukrajinu aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vítajú v Kyjeve v piatok 31. marca 2023.
Foto: TASR - Úrad vlády SR


Buča - Ruská armáda sa pred rokom v meste Buča pri Kyjeve dopustila hrôz, ktoré nesmú ostať nepotrestané. Vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger v príhovore na pietnom podujatí pri príležitosti prvého výročia udalostí v Buči, kde vlani na prelome marca a apríla po stiahnutí sa ruských vojsk našli stovky zabitých civilistov.



Varšava - Ak chceme žiť naďalej v bezpečí, musíme byť pripravení brániť východné krídlo NATO a vytrvať v pomoci Ukrajine. Dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer to povedal na zasadnutí krajín Bukureštskej deviatky v poľskom meste Lodž.



Bratislava - Obyvatelia Slovenska, ktorí majú mesačný príjem za posledných šesť mesiacov najviac vo výške 1,81-násobku životného minima a nebola im poskytnutá dotácia na podporu humanitárnej pomoci alebo v roku 2022 nedostali žiadnu z doterajších foriem inflačnej pomoci, budú mať nárok na jednorazový príspevok vo výške 100 eur. Na tlačovej konferencii o tom informoval dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.



Amsterdam/Bratislava - Ministerka kultúry Natália Milanová sa zúčastnila na druhom ročníku medzinárodného Samitu pre demokraciu, ktorý sa uskutočnil online súčasne v USA, Holandsku, Južnej Kórei, Kostarike a Zambii.

Na snímke dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Vo veku 77 rokov zomrel dnes ráno režisér, scenárista a dramaturg Stanislav Párnický, ktorý patril medzi najaktívnejšie osobnosti filmovej a televíznej tvorby na Slovensku.



Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov oznámil, že nová koncepcia ruskej zahraničnej politiky označuje Západ za existenčnú hrozbu pre Rusko. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina bolo nevyhnutné koncepciu pozmeniť v dôsledku radikálnych zmien vo svete. Zároveň oznámil, že nový 42-stranový dokument už formálne prijal.



Moskva - Rusko vylúčilo možnosť uzatvorenia prímeria na Ukrajine, hoci na takýto krok a obnovenie mierových rokovaní bez kladenia akýchkoľvek podmienok ho vyzvalo aj Bielorusko, ktoré je spojencom Moskvy.



Minsk
- Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na umiestnenie ruských strategických jadrových zbraní na svojom území.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vystupuje s prejavom o stave krajiny v Minsku v piatok 31. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Poslanci maďarského parlamentu schválili návrh uznesenia, v ktorom vyzývajú všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby konali v záujme dosiahnutia mieru na Ukrajine a aby sa vyhýbali krokom, ktoré by viedli k rozšíreniu vojny.



Berlín - Britský kráľ Karol III. si uctil v Hamburgu vyše 30.000 obetí bombardovania mesta Spojencami počas druhej svetovej vojny.

Na snímke britský kráľ Karol III. počas plavby na lodi v Hamburgu 31. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Americký prezident Joe Biden sa odmietol vyjadriť k obžalobe svojho predchodcu Donalda Trumpa. Tá súvisí s údajnou platbou pornoherečke Stormy Danielsovej za mlčanie o ich afére pred voľbami v roku 2016.



Washington - Prezident USA Joe Biden vyzval dnes Rusko, aby prepustilo novinára amerického denníka The Wall Street Journal. Súd ho poslal včera do väzby pre podozrenie zo špionáže.



Luxemburg - Z predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat vyplýva, že medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci 2023 výrazne spomalilo na 6,9 % z 8,5 % vo februári. Dôvodom bol najmä pokles cien v energetike.