Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava/Svet 3. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. mája 2023 - 17.45 h.

Moskva – Rusko dnes oznámilo, že zostrelilo dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré mierili na Kremeľ. Podľa agentúry AFP obvinilo Kyjev z pokusu o atentát na ruského prezidenta Putina. Ukrajina oznámila, že s incidentom nemá nič spoločné.

Kyjev - V ukrajinskom meste Cherson začne od piatka večera platiť 58-hodinový zákaz vychádzania. Gubernátor oblasti Olexandr Prokudin obyvateľom odporučil, aby sa zásobili potravinami a liekmi. Dočasné obmedzenie je podľa gubernátora potrebné, aby bezpečnostné zložky mohli vykonávať svoju prácu bez ohrozenia obyvateľov.

Belehrad - Deväť ľudí vrátane ôsmich detí zahynulo a ďalších sedem utrpelo zranenia pri streľbe na základnej škole v centre Belehradu. Medzi obeťami je aj ochrankár školy. Polícia útočníka identifikovala ako 14-ročného tíndežera, ktorý svoje útoky plánoval mesiac dopredu. Vláda vyhlásila v Srbsku trojdňový štátny smútok od 5. do 7. mája.

Policajti blokujú ulicu v blízkosti školy v Belehrade v stredu 3. mája 2023. Tínedžer v stredu spustil streľbu v škole v centre srbskej metropoly.
Foto: TASR/AP


Banská Bystrica - Slovenka Renáta D., ktorá je obvinená pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže, zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Ženu obvinenú z terorizmu dopravil z Iraku na Slovensko vládny špeciál ešte vo februári.

Varšava - Poľsko zrušilo zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Reagovalo tak na krok Európskej komisie, ktorá zakázala dovoz niekoľkých poľnohospodárskych plodín z Ukrajiny s cieľom vyriešiť ich nadmerné dodávky do piatich európskych krajín – Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Zákaz platí odvčera do 5. júna. Opatrenia dopĺňa finančná podpora vo výške 100 miliónov eur pre poľnohospodárov z týchto štátov, Slovensko získa 5,24 milióna eur.

Bratislava - Slovensko sa v rebríčku slobody tlače umiestnilo na 17. mieste. Od vlani si polepšilo o desať priečok. Rebríček zverejnila medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc pri príležitosti dnešného Svetového dňa slobody tlače. Na prvom mieste sú Nórsko, Írsko a Dánsko. Spojené štáty sa umiestnili na 45. mieste, Rusko na 164. mieste. Posledné tri priečky obsadili Vietnam, Čína a Severná Kórea.

Bratislava – Rieky Nitra, Štiavnica, Hron, Hornád a Hnilec sú dlhodobo kontaminované. Dôvodom je banícka činnosť z minulosti či priemyselná činnosť.

Bratislava – Bratislavský Obchodný dom Dunaj na Námestí SNP, niekdajší Obchodný dom Brouk a Babka, prechádza po rokoch rekonštrukciou a spolu s ním aj dvojička budovy – Dom odievania. Práce majú byť dokončené začiatkom roka 2025.

Praha - Štátny zástupca Jaroslav Šaroch zaslal Vrchnému súdu v Prahe odôvodnenie, prečo sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo, ktorým bol oslobodený český expremiér Andrej Babiš spolu s bývalou manažérkou holdingu Agrofert Janou Nagyovou. Navrhuje v ňom, aby odvolací súd oslobodzujúci verdikt zrušil.

Minsk - Bieloruský súd dnes odsúdil aktivistu a novinára Ramana Prataseviča na osem rokov väzenia. Spolu s priateľkou ho zadržali 23. mája 2021 na letisku v Minsku, keď lietadlo spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu muselo núdzovo pristáť pre údajnú bombovú hrozbu.

Brusel - Európska komisia prijala zákon na podporu výroby munície. Jeho cieľom je zrýchliť dodávky munície a rakiet pre Ukrajinu a pomôcť krajinám EÚ doplniť svoje vojenské zásoby.

Ženeva - Organizácia Spojených národov upozornila na rastúcu pravdepodobnosť, že sa v nasledujúcich mesiacoch sformuje klimatický jav El Niňo. Ten spôsobí vysoké teploty vzduchu a možno aj nové teplotné rekordy.