Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. mája 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Samosprávy sú stabilizačným pilierom demokracie a oporou, na ktorú sa môže štát v ťažkých chvíľach vždy spoľahnúť. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v rámci svojho príhovoru počas otvorenia 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Hlava štátu poukázala na to, že krízy, s ktorými sa od roku 2020 vyrovnáva Slovensko i svet, mali aj lokálny dosah, práve na mestá a obce.
Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore počas 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) 23. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Na Slovensku sa zavedie právny nárok na prijatie do materskej školy od troch rokov, a to od septembra 2025. Naplniť sa má úmysel uľahčiť sprístupnenie nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava - Slovensko je vo viacerých ukazovateľoch vedy, výskumu a inovácií na chvoste EÚ, a preto je treba toto zaostávanie systematicky riešiť. Jedným z princípov je aj transparentné prideľovanie financií podľa jasných kritérií a odmeňovanie tých, ktorí dosahujú výsledky. Na predstavení Národnej stratégie vedy, výskumu a inovácií 2030 to povedal premiér Ľudovít Ódor.

Bratislava - Dôchodky sa budú môcť mimoriadne valorizovať už v priebehu tohto roka. Takisto sa už v auguste mimoriadne zvýši rodičovský príspevok. Sociálna poisťovňa začne viesť elektronický účet poistenca a budúcich dôchodcov bude informovať o ich dôchodkovej prognóze. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení poslancov Sme rodina, ktorú Národná rada SR definitívne schválila aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi.

Bratislava - Výška sumy, do ktorej budú možné platby v hotovosti, sa zjednotí na 15.000 eur pre fyzické aj právnické osoby. Vyplýva to z novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorú Národná rada SR definitívne schválila. Návrh predložili poslanci Marián Viskupič a Ján Oravec (obaja SaS).

Bratislava - Obete nezákonných sterilizácií z rokov 1966 až 2004 by mohli dostať jednorazové odškodné vo výške 5000 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o jednorazovom finančnom odškodnení osôb sterilizovaných v rozpore s právom, ktorý poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Bratislava - Štátne orgány, ako aj orgány verejnej moci, by mohli byť povinné zverejňovať analýzy, ktoré si nechávajú vypracovať od súkromných subjektov a sú financované z verejných rozpočtov. Vyplýva to z novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Bratislava - Hlavné mesto vyzýva poslancov Národnej rady SR na prijatie novely zákona o obecnej polícii. Samosprávam by priniesla jednoduchšie a efektívnejšie kontroly bezpečnosti na cestách, mestským a obecným políciám účinnejšie zabezpečenie verejného poriadku i širšie právomoci. Výzvu do parlamentu adresoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo 23. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Obyvatelia Malaciek a blízkeho okolia nezostanú bez urgentnej zdravotnej starostlivosti. V prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu si môžu privolať záchrannú zdravotnú službu alebo sa obrátiť na urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Pre TASR to uviedol rezort zdravotníctva v reakcii na avizované skončenie fungovania urgentného príjmu v nemocnici v Malackách.

Budapešť/Dauha - Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť, až potom bude Maďarsko ochotné schváliť žiadosť tejto severskej krajiny o členstvo v NATO, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Moskva - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské ozbrojené sily odrazili a následne zlikvidovali skupinu militantov a vojenskej techniky, ktorá do Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska prenikla zo susednej Ukrajiny. O život prišlo "viac ako 70 ukrajinských teroristov, štyri bojové obrnené vozidlá a päť pick-upov," uviedol ruský rezort obrany.

- Britská vojenská rozviedka vo svojej zvodke píše, že zatiaľ nie je možné presne určiť, aké diverzné skupiny prenikli z Ukrajiny na ruské územie.

Kyjev/Bachmut - Boje vo východoukrajinskom meste Bachmut a v jeho okolí sa podľa dnešných vyjadrení Ukrajiny zmiernili.

Riga - Slovenskí hokejisti zvládli svoju úlohu v siedmom zápase B-skupiny MS a nad Nórskom vyhrali za tri body 4:1. Dotiahli sa tak na Lotyšsko, no na prienik do štvrťfinále by potrebovali, aby domáci výber nebodoval v dnešnom večernom záverečnom skupinovom stretnutí proti už istému víťazovi béčka Švajčiarsku.
Na snímke vpravo Richard Pánik (Slovensko) a vľavo brankár Henrik Haukeland (Nórsko) v zápase základnej B - skupiny Slovensko - Nórsko na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 23. mája 2023 v lotyšskej Rige.
Foto: TASR - Martin Baumann