Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 31. mája 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzdvihli strategické partnerstvo oboch krajín. Hovorili aj o energetike, boji s dezinformáciami a bezpečnostnej situácii. Hlavy štátov podčiarkli tiež rovnaké postoje k vojne na Ukrajine.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a francúzsky prezident Emannuel Macron si podávajú ruky po spoločnej tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci v Bratislave v stredu 31. mája 2023.
Foto: TASR/Martin Baumann


Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor sa stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Diskutovali o proeurópskom smerovaní Slovenska, spoločných hodnotách, slobode a právnom štáte. Bavili sa aj o implementácii plánu obnovy a odolnosti či o snahe hľadať riešenia týkajúce sa dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.


Bratislava - Počas návštevy Bratislavy francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že predstavitelia kosovských úradov sú zodpovední za situáciu na severe Kosova, kde sa odohrali násilné zrážky.


Bratislava - Rusko sa opäť snaží otriasť jednotou a bezpečnosťou Európy, nesmieme mu to dovoliť, uviedol Emmanuel Macron na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum.


Bratislava - Slovensko a Francúzsko sa zaviazali podpisom memoranda k podpore výmeny informácií, budovaniu partnerských vzťahov a odstráneniu potenciálnych problémov pri realizácii projektov v oblasti vodíka.


Bratislava - Ministerstvo obrany Slovenskej republiky potvrdilo ponuku Nemecka na spoluprácu v oblasti ochrany vzdušného priestoru Slovenska.


Bratislava - Slovensko má z eurofondov v rámci obdobia 2014 až 2020 ešte dočerpať asi 4,3 miliardy eur. Časť z nich však možno prepadne.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Bratislava - Minister zdravotníctva Michal Palkovič sa chce venovať možnosti chemickej interrupcie na Slovensku. Považuje ju za menej rizikovú metódu.


Bratislava - Úrad vlády odmieta útoky na štátnych zamestnancov v predvolebnom boji. Ohradil sa voči konšpiráciám, ktoré šíri Smer-SD a nezaradený poslanec Národnej rady Tomáš Taraba. Reagoval tak na vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý vyhlásil, že slovenskí úradníci a mimovládne organizácie mali na stretnutí v Bruseli označiť opozíciu za hybridnú hrozbu.

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD) pred otvorením mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má venovať zdražovaniu potravín v Bratislave 2. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dotácia na učebnice na školský rok 2023/2024 je nízka. minister školstva Daniel Bútora zatiaľ nevie povedať, či dôjde k jej zvýšeniu.


Bratislava - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková vyjadrila na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum presvedčenie, že je dôležité zotrvať v podpore Ukrajiny a zároveň čo najviac izolovať Rusko prostredníctvom sankcií.


Košice - Ústavný súd zrušil oslobodzujúci rozsudok pre desať policajtov v kauze šikanovania rómskych chlapcov, ku ktorému podľa obžaloby došlo v marci 2009 na policajnej stanici v Košiciach.


Bratislava - Štátnu tajomníčku ministerstva kultúry Vieru Leščákovú vystrieda doterajší šéf Inštitútu kultúrnej politiky Matúš Bieščad.


Bratislava - Urgentný príjem v nemocnici v Malackách bude naďalej fungovať aj po 31. máji. Podarilo sa zabezpečiť dostatočný počet lekárov, ktorí budú na urgente slúžiť.


Bratislava - Mesto Bratislava čelí masívnemu kybernetickému DDoS útoku. Online služby mesta preto nie sú aktuálne pre verejnosť dostupné.


Moskva - Rusko vyhlásilo, že zničilo poslednú veľkú vojenskú loď ukrajinských námorných síl, ktorá bola podľa ruskej armády zakotvená v prístave v Odese na juhu Ukrajiny.


Berlín - Nemecko zníži ruskú diplomatickú prítomnosť na svojom území. Zatvorí štyri z piatich ruských konzulátov.


Praha - Česko chce udržiavať čo najlepšie vzťahy so susedmi a efektívnejšie využívať formáty ako sú Vyšehradská štvorka, Slavkovský formát, Bukurešťská deviatka či Trojmorie. Bude pokračovať v podpore Ukrajiny a smerom k Číne chce zaujať pragmatický postoj. Zhodli sa na tom českí najvyšší ústavní činitelia s ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Na snímke český prezident Petr Pavel hovorí počas tlačovej konferencie so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Riga - Lotyšský parlament zvolil za prezidenta šéfa diplomacie Edgarsa Rinkevičsa.


Omsk - Andrej Podkonický bude v nasledujúcej sezóne pôsobiť ako asistent trénera v ruskom klube Avangard Omsk. V uplynulom ročníku bol člen trénerského štábu v bratislavskom Slovane a vo funkcii asistenta pôsobil aj v slovenskej reprezentácii.