Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. júna 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Vdova po policajtovi alebo vojakovi bude mať nárok na výplatu vdovského výsluhového dôchodku počas dvoch rokov od úmrtia manžela. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Od 1. júla 2023 bude účinná novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície. Novelu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Projekt výstavby bratislavskej nemocnice Rázsochy sa nebude môcť financovať z plánu obnovy, ale zo štátneho rozpočtu. Napoludnie to oznámil minister zdravotníctva Michal Palkovič. Poukázal na reputačné riziko, ako aj problematické chyby, ktorých odstránenie by trvalo tri až šesť mesiacov.



Bratislava - Zo Slovenska sa od februára do apríla nelegálne vyviezli lieky v hodnote približne 4,1 milióna eur. Išlo prevažne o cytostatiká, imunosupresíva a imunoglobulíny. Informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Praha - Proces zaobstarania systému protivzdušnej obrany by slovenská vláda odborníkov chcela dokončiť ešte do septembrových predčasných parlamentných volieb, pričom projekt by mohli urýchliť aj skúsenosti Česka. Popoludní to uviedol slovenský minister obrany Martin Sklenár.

- Škodlivý dezinformačný vplyv v predvolebnej kampani na Slovensku je podľa ministra obrany Sklenára reálny. Proces volieb to však podľa neho neovplyvní a ich výsledky budú objektívne.



Bratislava - Návrh na skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí ešte viac prehĺbi problém centrálnych príjmov a v konečnom dôsledku zhorší problém nedostatku pediatrov. Tvrdí to Lekárske odborové združenie. Urgenty podľa neho ohrozuje aj chaos v regulovaní nemocníc.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v súvislosti s poklesom trhových cien energií inicioval viacero cenových konaní v teplárenských podnikoch, ktoré nakupujú zemný plyn prevažne za krátkodobé ceny. K 31. máju úrad vydal pre desať cenových lokalít rozhodnutia o zmene regulovaných cien tepla.



Bratislava - Na Bratislavskom hrade sa budúci utorok zídu prezidenti krajín Bukureštskej deviatky. Lídri sa stretnú ôsmykrát, aby zladili svoje pozície pred riadnym summitom NATO. Na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej pricestujú prezidenti Bulharska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár popoludní odmietol prepojenie na firmu Arker, z ktorého ho obvinila mimoparlamentná strana Hlas-SD. Do budovy vo vlastníctve tejto firmy na bratislavskej Patrónke sa na desať rokov z vlastných priestorov sťahuje Slovenská správa ciest.



Bratislava - Opozičná strana Smer-SD plánuje v prípade úspechu vo voľbách zavedenie štátnej bonifikácie hypotekárnych úverov. Znamená to, že by štát a banky dlžníkom doplácali časť hypotekárneho úroku, pričom by štát znovu zaviedol bankový odvod. Informoval o tom popoludní predseda Smeru-SD Robert Fico.

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


KošiceÚstavný súd v súvislosti s kauzou šikanovania rómskych chlapcov na policajnej stanici v Košiciach z marca 2009 uviedol, že výsledky preskúmania potvrdili opodstatnenosť tvrdení dnes už dospelých sťažovateľov. Súd zrušil oslobodzujúci rozsudok pre desať policajtov a vec vrátil Okresnému súdu Košice II na ďalšie konanie.



Teplička nad VáhomVýrobný závod Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom má prvé akreditované emisné laboratórium na Slovensku. Výsledky emisných testov áut v laboratóriu sú celosvetovo plne akceptovateľné tretími stranami.



Rím - Po aprílovom raste zaznamenali svetové ceny potravín v máji pokles, pričom sa dostali na najnižšiu úroveň za posledné dva roky. Poukázala na to dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo. Za májovým vývojom cien je výrazný pokles cien rastlinných olejov, obilnín a mliečnych výrobkov.



Brusel - Generálny prokurátor NATO Jens Stoltenberg navštívi tento víkend Turecko, aby sa zúčastnil na inaugurácii znovuzvoleného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Stoltenbergova cesta prichádza v čase, keď narastá tlak na Erdogana, aby prestal namietať proti vstupu Švédska do NATO.

Na archívnej snímke Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP