Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 30. júna 2023 - 17.45 h.



Bratislava
- Politické strany majú čas na odovzdanie svojej kandidátnej listiny do septembrových parlamentných volieb do nedele do polnoci. Zajtra však Ministerstvo vnútra nebude preberať kandidátky. Jej odovzdanie je potrebné si vopred dohodnúť, keďže kontrola trvá minimálne jednu hodinu.

- Doposiaľ požiadalo o voľbu poštou zo zahraničia 11.820 ľudí, najviac žiadostí prišlo z Českej republiky. Informoval o tom dnes minister vnútra Ivan Šimko. Požiadať o voľbu poštou vo voľbách do Národnej rady možno najneskôr do 9. augusta.

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo vnútra SR na Pribinovej ulici v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva je pripravené opätovne predložiť návrh zmien vo fungovaní ambulantných pohotovostí do Národnej rady. Rezort tak reagoval na to, že stovky pediatrov k dnešku podali výpovede z ambulantných pohotovostných služieb.



Košice - Detská fakultná nemocnica Košice od zajtra nebude môcť poskytnúť poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne žiadnu plánovanú ústavnú ani ambulantnú zdravotnú starostlivosť. V zdravotníckom zariadení ošetria iba poistencov poisťovne vyžadujúcich neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Dôvodom je chýbajúci zmluvný vzťah nemocnice s poisťovňou.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková


Košice - Lídrom volebnej kandidátky mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd bude jej predseda a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Na druhom mieste je bývalý minister životného prostredia László Sólymos.

Na snímke Mikuláš Dzurinda.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Obvineného muža, ktorý sa mal vyhrážať prezidentke Zuzane Čaputovej a exministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi, nevzali do väzby. Dostal však viacero obmedzení. Popoludní o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I. Rozhodnutie nie je právoplatné.



Bratislava - Obvinený Adam P., ktorý je podozrivý z vraždy študenta Daniela Tupého, zostáva stíhaný vo väzbe. Rozhodol o tom senát Krajského súdu v Bratislave. Rozhodnutie je právoplatné.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí upozorňuje na nepokoje na predmestiach Paríža a vo väčších mestách v súvislosti s aktuálnou vnútropolitickou situáciou vo Francúzsku. Odporúča vyhnúť sa zhromaždeniam i pobytu v neznámom prostredí po zotmení.



Ženeva - Francúzsko musí riešiť rasizmus a diskrimináciu v bezpečnostných zložkách. Uviedla to dnes Organizácia Spojených národov v reakcii na smrť 17-ročného chlapca počas dopravnej kontroly, čo vo Francúzsku vyvolalo nepokoje.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron popoludní predčasne opustil summit EÚ v Bruseli, aby predsedal mimoriadnemu zasadnutiu vlády v Paríži o prebiehajúcich nepokojoch po celom Francúzsku.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 30. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Závery po debate európskych lídrov venovanej migrácii sú také, že nie sú žiadne závery. Týmito slovami opísal slovenský premiér Ľudovít Ódor diskusie na summite EÚ v Bruseli. Najdlhšie rozhovory boli venované problematike migrácie.

- Väčšina lídrov členských krajín EÚ vie, že nemožno hovoriť o hroziacom bankrote Únie alebo o tom, že spolok je bez peňazí. Povedal to Ódor po skončení summitu EÚ v Bruseli s odkazom na vyjadrenia svojho maďarského kolegu Viktora Orbána.



Brusel - Hlavy vlád a štátov krajín EÚ v rámci summitu v Bruseli opätovne dnes potvrdili mnohostranný politický prístup EÚ voči Číne. Tú vnímajú ako partnera, ale aj konkurenta a systémového rivala. Lídri potvrdili, že EÚ bude pokračovať v spolupráci s Čínou pri riešení globálnych výziev.



Praha - Spolupráca v rámci Vyšehradskej štvorky je možná, ale rozdiely medzi jej členmi sú a nemožno ich tajiť. V Bruseli to vyhlásil český premiér Petr Fiala s tým, že sa to prejavilo aj na summite EÚ, keď Maďarsko a Poľsko zablokovali závery v oblasti migrácie.

Na snímke premiér ČR Petr Fiala.
Foto: TASR - Martin Baumann


Vatikán - Zdá sa, že koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne. Uviedol popoludní pápež František po návrate svojho mierového vyslanca z trojdennej návštevy Moskvy. Cieľom bolo vytipovať humanitárne iniciatívy, ktoré by mohli otvoriť cestu k mieru.



Krakov - Slovenskí kanoisti Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš získali na III. európskych hrách strieborné medaily v disciplíne 3xC1.

- Slovenská strelkyňa Jana Špotáková získala na III. európskych hrách v Poľsku bronzovú medailu v trape.


Slovenskí kanoisti v zložení sprava Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš získali na III. európskych hrách strieborné medaily v disciplíne 3xC1, v piatok 30. júna 2023 v Krakove.
Foto: TASR/SOŠV - Andrej Galica