Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. júla 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Na podporu rómskych hliadok v obciach pôjde 50 miliónov eur z eurofondov. Informoval o tom premiér Ľudovít Ódor spolu s ministrom investícií Petrom Balíkom. Rómske hliadky podľa premiéra efektívne udržujú verejný poriadok a sú v obciach rešpektované.
Na snímke vľavo predseda vlády SR Ľuudovít Ódor, vpravo minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík a uprostred splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero počas tlačovej konferencie 3. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor nevylúčil personálne zmeny vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ak nebudú účinné prebiehajúce ozdravné opatrenia. Okrem situácie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni je podľa jeho slov v štádiu riešenia aj situácia s výpoveďami stoviek pediatrov z ambulantných pohotovostných služieb.

Bratislava - Vláda nedisponuje finančnými zdrojmi, aby samosprávam vedela poskytnúť kompenzácie za vysoké ceny energií. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor v súvislosti s minulotýždňovým rokovaním so Združením miest a obcí Slovenska.

Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor odcestuje zajtra na svoju prvú zahraničnú návštevu do Českej republiky. V Prahe sa stretne s predsedom vlády ČR Petrom Fialom aj s českým prezidentom Petrom Pavlom.

Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu júna schodok vo výške 2,796 miliardy eur. Hospodárenie štátu sa tak za prvý polrok medziročne zhoršilo o 1,251 miliardy eur alebo 81 percent.

Budapešť - Slovenská republika má silný záujem na normálnych, pokojných vzťahoch s Maďarskom, s pozitívnou agendou nasmerovanou do budúcnosti, a nie vracajúcou sa do minulosti. Uviedol to v Budapešti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský (vľavo) v pondelok 3. júla 2023 pricestoval na pracovnú návštevu Maďarska. V Budapešti ho prijal rezortný partner Péter Szijjártó (vpravo).
Foto: TASR - Ladislav Vallach

Košice - Detská fakultná nemocnica Košice potvrdila, že prebiehajú ďalšie rokovania so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou o novej zmluve. "Do podpisu vzájomnej dohody so zdravotnou poisťovňou naďalej zostáva v platnosti režim poskytovania iba neodkladnej zdravotnej starostlivosti," informoval riaditeľ nemocnice Andrej Koman.

Bratislava - Volič môže v septembrových parlamentných voľbách vložiť do obálky hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky.

Bratislava - Kandidátnu listinu hnutia Sme rodina tvoria aktuálni poslanci parlamentu, ale aj členovia regionálnych štruktúr hnutia. Sme rodina má zároveň na kandidátke platformu primátorov a starostov. Z prvého miesta kandiduje predseda hnutia Boris Kollár, nasledujú podpredsedovia Milan Krajniak, Petra Krištúfková a Peter Pčolinský. Na piatom mieste je poslanec Ľudovít Goga.

Bratislava - Mimoparlamentná strana Demokrati predstavila zloženie kandidátnej listiny do septembrových parlamentných volieb. Povedie ju lekárka Andrea Letanovská. Na druhom mieste kandiduje šéf strany a expremiér Eduard Heger. Tretie miesto patrí podpredsedníčke Andrei Cocherovej, štvrté podpredsedovi a exministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi. Z piateho miesta kandiduje poslankyňa Jana Žitňanská.
Na snímke uprostred predseda strany Demokrati Eduard Heger spolu s ostatnými členmi strany počas tlačovej konferencie strany Demokrati na tému Predstavenie kandidátky strany 3. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava - Hnutie Republika povedie do predčasných parlamentných volieb jeho predseda Milan Uhrík. Dvojkou na kandidátnej listine bude Miroslav Suja, trojkou Ondrej Ďurica, štvrtý je Ján Kecskés a piaty Jozef Viktorín.
Na snímke uprostred v popredí líder hnutia Republika Milan Uhrík a jeho tím počas tlačovej konferencie pri príležitosti predstavenia kandidátky strany 3. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Polícia začala trestné stíhanie za zločin poškodzovania cudzej veci a prečin usmrtenia v súvislosti so sobotným požiarom v priestoroch školy na Skalickej ceste v hlavnom meste.

Bratislava - Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák nepodá disciplinárny návrh proti sudkyni Špecializovaného trestného súdu Pamele Záleskej. Podnet, ktorý na sudkyňu dali príbuzní obžalovaného Lehela H., vyhodnotil ako neopodstatnený.

Kyjev - Pri dnešnom ruskom útoku dronmi na mesto Sumy na severe Ukrajiny zahynul jeden človek a ďalších 16 je zranených.

Moskva - Ruský exprezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vyhlásil, že konfrontácia Moskvy so Západom potrvá celé desaťročia a že z vojny na Ukrajine by sa mohol stať trvalý konflikt.

Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu prvýkrát verejne prehovoril od nedávnej vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny, ktorá sa pokúsila zvrhnúť ruské vojenské velenie. Rusov ubezpečil, že vzbura nemala nijaký vplyv na "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, ako Moskva nazýva agresívnu vojnu voči svojmu susedovi.