Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 25. júla 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Súčasný stav energetickej krízy je podľa Republikovej únie zamestnávateľov pre domáce podniky neudržateľný, v porovnaní so zahraničnou konkurenciou sa ich výroba predražuje. Mnoho z nich je preto nútených optimalizovať počet pracovných miest, meniť či krátiť pracovný čas, či presťahovať časť svojej výroby preč zo Slovenska. Zamestnávatelia o tom diskutovali s ministrom hospodárstva Petrom Dovhunom.

- Šéf rezortu hospodárstva uviedol, že jednou z hlavných priorít ministerstva je pripraviť pre novú vládu alternatívy postupnej dekarbonizácie a transformácie Slovenska. V súvislosti s kompenzáciami za zvýšené ceny energií pre firmy spomenul osem kompenzačných schém, medzi nimi aj kompenzáciu pre každého, kto má IČO a merač spotreby plynu a elektriny.
Na snímke minister hospodárstva SR Peter Dovhun.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Slovensko je naďalej pripravené pokračovať v dialógu a spolupráci s Čínou. Na stretnutí s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky v SR Lijie Sunom to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský.



Bratislava - Výšky pokút za colné priestupky by sa mohli upraviť. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely colného zákona, ktorý zverejnil rezort financií. Predpokladaným termínom začatia pripomienkového konania je september 2023.



Bratislava - Členovia organizovanej skupiny z okolia Serede Roman Lakatoš a Milan Mičani si odpykajú za drogovú trestnú činnosť 15-ročné tresty väzenia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol odvolania obžalovaných proti vlaňajšiemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Prípad obvineného advokáta Mareka P. sa vracia späť do prípravného konania. Najvyšší súd SR zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu o odmietnutí obžaloby. Dôvodom je zistenie závažných procesných chýb, najmä porušenia práva na obhajobu.



Bratislava - Vyjadrenia maďarského predsedu vlády Viktora Orbána o Slovensku ako o "odtrhnutom území" môžu slúžiť niektorým stranám, profitujúcim v predvolebnej kampani zo zhoršenia slovensko-maďarských vzťahov. Upozornili na to predstavitelia strany Most-Híd, ktorí sa od Orbánových slov dištancujú.

- Strana Demokrati odmieta vyjadrenia maďarského premiéra. Hovorí o populizme a ničení dobrých slovensko-maďarských vzťahov.

- Matica slovenská protestuje proti vyjadreniam Viktora Orbána. Spochybňovanie suverenity Slovenska označila za absolútne neprípustné. Súhlasí s potrebou dobrých a priateľských vzťahov so susednou krajinou, no bez iredenty a revizionizmu.



Bratislava - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa pokračuje v zazmluvňovaní bratislavskej Nemocnice Bory. Pre jej poistencov bude od augusta plne dostupné poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo všetkých ambulanciách. Pokračuje sa tiež v rokovaniach o zazmluvnení ústavnej zdravotnej starostlivosti.



Bratislava - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská žiada reformu opatrovníctva s cieľom zabezpečiť plnú ochranu práv a samostatného rozhodovania pre ľudí s mentálnym postihnutím.



Santa Cruz de Tenerife - Sedem európskych krajín vrátane Slovenska podpísalo na španielskom ostrove Tenerife zakladaciu listinu nového právneho subjektu - Nadácie Európskeho slnečného ďalekohľadu. Jej účelom bude pripraviť pôdu pre vznik slnečného teleskopu, ktorý sa po vybudovaní stane najväčším optickým zariadením na výskum Slnka v Európe.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s britským premiérom Rishim Sunakom o ruských útokoch na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa a o ďalšej obrannej spolupráci.
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR- Jaroslav Novák




Moskva - Rusko oznámilo, že počas noci odrazilo útok na svoju vojenskú loď v Čiernom mori. Loď sa počas útoku mala nachádzať asi 370 kilometrov juhozápadne od prístavného mesta Sevastopoľ na polostrove Krym.



Paríž - Kruté horúčavy, ktoré tento mesiac trápia veľké územia Severnej Ameriky a Európy, by boli "vlastne nemožné" bez zmeny klímy spôsobenej ľudstvom, oznámili výskumníci z meteorologického združenia World Weather Attribution. Zároveň upozornili, že sa nedajú pripísať len javu El Niňo.



Brusel - Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir kritizoval poľské obmedzenia na dovoz ukrajinského obilia. Označil ich za manéver v rámci predvolebnej kampane.



Madrid - Španielsky kráľ Filip VI. poveril doterajšieho premiéra Pedra Sáncheza vedením dočasnej vlády. Tá bude pri moci, kým sa nepodarí vyriešiť patovú situáciu, ktorá vznikla po parlamentných voľbách.



Varšava - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa suverénnym spôsobom prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA vo Varšave. V úvodnom kole zdolala v pozícii kvalifikantky domácu Poľku Weroniku Ewaldovú 6:2, 6:2.
Rebecca Šramková, archívne foto.
Foto: TASR - Martin Baumann




Hamburg - Slovenský tenista Jozef Kovalík postúpil do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji ATP v Hamburgu. V prvom kole neuspel jeho krajan Alex Molčan, ktorý nestačil na domáceho favorita Alexandra Zvereva.