Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 21. augusta 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor podá návrh na odvolanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča na najbližšom rokovaní vlády v stredu 23. augusta. Meno jeho nástupcu zatiaľ nemá. Pripustil, že tajnú službu by do volieb mohol viesť námestník. Odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana neplánuje.

- Prezidentka Zuzana Čaputová dočasne pozbavila Michala Aláča výkonu štátnej služby. Jeho ponechanie vo výkone štátnej služby by podľa nej ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby, ktorým je efektívne fungovanie domácich a zahraničných partnerských vzťahov založených na vzájomnej dôvere.

Bratislava - Mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry, ktorú inicioval Smer-SD sa poslanci pokúsia otvoriť opäť zajtra o 9.00 hodine. Plénum nebolo dnes uznášaniaschopné.

- Mimoriadna schôdza mohla vniesť viac svetla do toho, čo sa na Slovensku momentálne deje. V rokovacej sále bol dostatok poslancov. Skonštatoval to líder strany Smer-SD Robert Fico.

- Čo sa týka mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú inicioval Smer-SD, hnutie Sme rodina ju chcelo podporiť. "Neznamená to, že by sme hlasovali za to uznesenie," podčiarkol predseda hnutia a Národnej rady SR Boris Kollár. Podstatné pre nich bolo podľa jeho slov diskutovať o tejto téme a situácii po zásahu Národnej kriminálnej agentúry.

- Cieľom mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k zásahu NAKA je spolitizovať políciu a prikázať vláde, aby vstúpila do vyšetrovania. Skonštatoval to poslanec Juraj Šeliga, ktorý pôsobí v mimoparlamentnej strane Demokrati. Tvrdí tiež, že predstavitelia Smeru-SD či mimoparlamentných strán Hlas-SD, Republika a SNS chcú zastaviť vyšetrovania.

- Podpredseda SaS Branislav Gröhling považuje za správne, že sa mimoriadna schôdza neotvorila. Označil ju za snahu spolitizovať orgány činné v trestnom konaní.

Žilina Šéf Národného bezpečnostného úradu Roman K. prišiel dnes ráno vypovedať na Národnú kriminálnu agentúru v Žiline.

Bratislava - Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR dohodli na určení sumy mesačnej minimálnej mzdy na rok 2024. Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude predstavovať sumu 750 eur. Informoval o tom premiér Ľudovít Ódor.

Bratislava - Zástupcovia samospráv v piatok rokovali s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom v súvislosti s kompenzáciami vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur. Vláda samosprávam 108 miliónov eur neposkytne. Ponúkla im však tri možnosti riešenia situácie, a to odpustenie tzv. covidových pôžičiek, vyplatenie 54 miliónov eur či prípadnú pomoc na individuálnej báze na základe ďalších dát. Únia miest Slovenska s návrhom premiéra súhlasí.

Bratislava - Vďaka hodnotám demokracie ľudia majú slobodné voľby, môžu sa zhromažďovať, vyjadriť nespokojnosť či cestovať a najmä môžu spoločne pracovať na zlepšení krajiny. Poukázal na to predseda parlamentu Boris Kollár na pietnej spomienke pri príležitosti 55. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

- Premiér Ľudovít Ódor pripomenul, že vzhľadom na situáciu na Ukrajine nebol odkaz augusta '68 nikdy tak aktuálny a živý ako dnes.

Praha - To najlepšie, čo môžeme robiť s traumami, je vysporiadať sa s nimi. Nie však cestou čiernobieleho videnia sveta a skĺzavania do často primitívnej nenávisti, ale snahou o objektívne poznanie faktov a emócií tých čias. Pri spomienke na udalosti z 21. augusta 1968 to povedal český prezident Petr Pavel.
Na snímke český prezident Petr Pavel má príhovor pred budovou Českého rozhlasu pri príležitosti 55. výročia okupácie ČSSR. Praha, 21. augusta 2023.
Foto: TASR- Barbora Vizváryová


Bratislava - Novela školského zákona zavádza viaceré zmeny, ktoré zvýšia finančnú záťaž samospráv. Upozornili na to predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska.

Bratislava - Obvinený expolicajt Roman S. zostáva stíhaný na slobode. Dnes o tom právoplatne rozhodol senát Najvyššieho súdu SR. Expolicajta obvinili v rámci akcie Ezechiel 7 zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších skutkov prijímania úplatku.

Bratislava - Strana Hlas-SD nepôjde do koalície s hnutím Republika, ktoré kritizuje za to, že avizuje zámer zorganizovať referendum o vystúpení z NATO. Vyhlásil to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Paríž - Slovenský cyklista Peter Sagan nefiguruje v nominácii tímu TotalEnergies na španielsku Vueltu.