Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. augusta 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla o odvolaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča s účinnosťou od zajtra. Právomoci riaditeľa bude v súlade so štatútom Slovenskej informačnej služby v plnom rozsahu vykonávať jeho námestník Tomáš Rulíšek.

Bratislava - Vláda schválila návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí z 22.00 na 20.00 h, rovnako i zvýšenie poplatkov za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov. Zmena Trestného zákona má zasa zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia. Vláda je však pripravená návrhy stiahnuť z parlamentu ak bude snaha do nich prepašovať nesúvisiace návrhy.

Bratislava - Aj keď banky pôvodne prejavili ochotu diskutovať tento týždeň o riešeniach rastúcich úrokov a splátok hypoték, nakoniec si to rozmysleli a s politikmi sa na túto tému nestretnú. Informoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Bratislava - Vláda schválila, že urgentný príjem v bratislavskej Nemocnici Bory sa od septembra zaradí do pevnej siete. Zo siete vypadne urgent v malackej nemocnici, ktorý končí 31. augusta.

Bratislava - Mimoriadnu podporu kompenzujúcu dovoz obilia a olejnatých semien z Ukrajiny dostanú len pestovatelia pšenice. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorý schválil vládny kabinet.

Bratislava - Na základe rozhodnutia vlády dostane spoločnosť MAHLE Behr Námestovo štátny investičný stimul vo výške 1,5 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Stimul je určený na rozšírenie výroby na hornej Orave.

Bratislava - Vláda schválila návrh na vydanie osvedčenia o tzv. významnej investícii na projekt "Využitie geotermálnej energie v Košickej kotline", ktorý je strategickou inžinierskou infraštruktúrou celonárodného významu. Žiadateľom je štátna spoločnosť MH Teplárenský holding.

Bratislava - Marián Brestič končí vo funkcii člena Rady vlády Slovenskej republiky pre vedu, techniku a inovácie. Členstva sa vzdal na základe vlastnej žiadosti. Premiér navrhuje za nového člena vymenovať Mariána Porvažníka.
Na snímke v pozadí zľava dočasne poverený minister financií (MF) Michal Horváth, dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor a dočasne poverená podpredsedníčka vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková rokujú počas zasadnutia vlády SR v Bratislave v stredu 23. augusta 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer

Bratislava - Niektorým odberateľom elektriny, ktorí do 30. apríla 2023 nepatrili k vybraným zraniteľným odberateľom elektriny a platili v prvých štyroch mesiacoch tohto roka tarifu za straty pri distribúcii elektriny, tarifu za systémové služby a tarifu za prevádzku systému v plnej výške, vráti štát časť týchto poplatkov prostredníctvom dodávateľov.

Košice - Ústavný súd zrušil rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu o neplatnosti volieb starostu v obci Hromoš, ktoré sa konali vlani v októbri. Rozsudkom Najvyššieho súdu došlo podľa Ústavného súdu k porušeniu základných práv Maroša Kočiša, ktorý vo voľbách získal najviac hlasov.

Bratislava - Ministerstvo kultúry zvýšilo o viac ako milión eur zdroje, ktoré možno využiť pri aktuálnom národnom projekte Ľudia a hrady.

Nitra - Fakultné nemocnice v Nitre a Trnave spolu s Univerzitnou nemocnicou Bratislava podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci. Vďaka nej si budú vymieňať skúsenosti pri liečbe pacientov i zabezpečovaní celkovej zdravotnej starostlivosti.

Naí Dillí - Indická vesmírna sonda Čandraján-3 (Mesačná loď 3) úspešne pristála v oblasti južného pólu Mesiaca.
Ľudia sledujú živé televízne vysielanie pristátia indickej vesmírnej sondy Čandraján-3 (Mesačná loď 3) na povrchu Mesiaca v Centre riadenia integrovaného velenia (ICCC) vo Váránasí v Indii v stredu 23. augusta 2023.
Foto: TASR/AP

Kodaň - Dánsko začalo s výcvikom ôsmich ukrajinských pilotov v ovládaní stíhacích lietadiel typu F-16 v rámci svojho záväzku darovať tieto stroje Ukrajine.

Varšava - V meste Rzeszów na juhovýchode Poľska prepukla legionelóza, známa aj ako legionárska choroba. Tomuto zriedkavému bakteriálnemu ochoreniu pľúc tam už podľahli traja ľudia, zatiaľ čo ďalších 71 bolo pre nákazu hospitalizovaných.

Budapešť - Slovenský šprintér Ján Volko sa nedostal do semifinále behu na 200 m na atletických majstrovstvách sveta v Budapešti. V dnešnom druhom rozbehu obsadil 5. priečku výkonom 20,69 s a už po dobehu bolo jasné, že nepostúpi ani časom.