Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor predstaví zajtra opatrenia reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku. Prezidentka Zuzana Čaputová to avizovala na sociálnej sieti s tým, že návrhy majú jej plnú podporu.
Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor.
Foto: TASR Jaroslav Novák




Bratislava - Vláda by mala zrušiť mimoriadnu situáciu v súvislosti s pandémiou, na pomoc by mala vyslať armádu a mala by obmedzovať nelegálnych migrantov na slobode. Zároveň by mala odvolať policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý situáciu s nelegálnou migráciou nezvládol. Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini to uviedol po dnešnom stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom.



Bratislava - Vo voľbách do Národnej rady už odhlasovalo zo zahraničia prostredníctvom pošty 16.500 voličov. Celkovo o voľbu poštou požiadalo takmer 73.000 ľudí.



Bratislava - Zo súboja o kreslo v Národnej rade vypadlo zatiaľ 67 kandidátov. Najviac ich odstúpilo z kandidátky subjektu Spoločne občania Slovenska. Zo 148-člennej listiny sa vzdalo kandidatúry 58 osôb.



Bratislava - Aktuálne volebné obdobie bolo nadštandardne chaotické kvôli veľkému množstvu nových a neskúsených poslancov v parlamente a úplnej absencii straníckej disciplíny. V TASR TV to povedal predseda SaS Richard Sulík.
Richard Sulík v TASR TV
Foto: TASR TV



Bratislava - Strana Demokrati tvrdí, že viaceré strany majú po voľbách záujem zrušiť priamu voľbu prezidenta a preniesť ju do parlamentu. Hlas-SD v reakcii vyzval Demokratov, aby skončili s politikou šírenia klamstva.
Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga (Nezaradený).
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Slovenská lekárska komora uviedla, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre deti je neskrátením ordinačných hodín ambulantných pohotovostí ohrozená. Vyzýva preto poslancov Národnej rady, aby schválili zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov v blízkosti východoukrajinského mesta Bachmut.
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR- Jaroslav Novák



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol potvrdiť, či sa ruský prezident Vladimir Putin v blízkej dobe stretne so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.



Ženeva - Na Ukrajine zaznamenali vlani vyše 900 obetí kazetovej munície. Celosvetový počet ľudí, ktorí v dôsledku jej používania zahynuli alebo utrpeli zranenia, tak dosiahol nové maximum. Vyplýva to z výročnej správy organizácie Koalícia proti kazetovej munícii.



Kyjev - Na sociálnych sieťach sa šíri video, ktoré údajne zachytáva zničenie britského tanku Challenger 2 na Ukrajine. V prípade potvrdenia autenticity záberov by išlo o vôbec prvé zaznamenané zničenie tohto tanku počas bojov.



Ankara - Grécky minister zahraničných vecí Jorgos Gerapetritis sa v Turecku stretol so svojím tureckým náprotivkom Hakanom Fidanom v snahe o zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré sa dlhodobo sporia o námorné hranice.



Nairobi - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby Afrike pomohlo stať sa "superveľmocou obnoviteľnej energie". Vyhlásil to počas Afrického klimatického summitu, ktorého cieľom je pritiahnuť investície do projektov na boj proti globálnemu otepľovaniu.



Viedeň - V Rakúsku sa podarilo rozbiť možnú teroristickú bunku napojenú na extrémistickú skupinu Islamský štát zloženú z desiatich osôb, oznámila rakúska tajná služba DSN. Úrady v tejto súvislosti zadržali jednu osobu.



Praha - Koncesionárske poplatky sa v Česku zrejme zvýšia. Počíta s tým návrh takzvanej veľkej mediálnej novely, na ktorom sa zhodla vládna koalícia. Ak návrh novely prejde, televízny poplatok sa zvýši o 25 korún na 160 korún (približne 6,60 eur) mesačne a rozhlasový poplatok vzrastie o desať korún na 55 korún (približne 2,30 eur) mesačne.



Naí Dillí - Indiou dnes otriasli špekulácie v súvislosti s údajnými plánmi zrušiť oficiálne používanie anglického názvu krajiny po tom, ako sa v pozvánkach zaslaných svetovým lídrom objavil alternatívny názov "Bhárat".



Paríž - Vládny zákaz nosenia tradičného celotelového odevu moslimských žien - abáje, ktorá ich zahaľuje od ramien až po nohy, včera, v prvý deň nového školského roka, porušilo vo Francúzsku 298 osôb.



Bratislava - Na Malom Dunaji napočítali v uplynulých dňoch tri až šesť ton hromadne uhynutých rýb. Slovenský rybársky zväz vyčíslil škodu na približne 167.000 eur.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj