Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. septembra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Nelegálna migrácia nepredstavuje pre Slovensko bezprostrednú hrozbu. Situácia je pod kontrolou. Po rokovaní vlády to povedal premiér Ľudovít Ódor s tým, že nezaznamenali žiadne vážne incidenty. Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič tvrdí, že pracujú na zásadnom znížení počtu migrantov v záchytnej hale vo Veľkom Krtíši.

- Okresný úrad vo Veľkom Krtíši prijal pre nelegálnu migráciu v regióne viaceré opatrenia. Súvisia napríklad so stravou pre cudzincov i zachovaním zdravia miestnych obyvateľov.

- Do spoločných hliadok s políciou môže byť denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Pomáhať majú pri zabezpečovaní strážených objektov a logistickej podpore spojenej s dopravou osôb v súvislosti s nelegálnou migráciou. Návrh schválila vláda s platnosťou do konca roka.

- Vláda odobrila novelu zákona o pobyte cudzincov, z ktorej vyplýva, že polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť.

- Poslanci Smeru-SD novelu nepodporia. Nesúhlasia ani s tým, aby parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

- Zmenu vydávania potvrdenia o zotrvaní na území Slovenska cudzincom z povinnosti na možnosť nepovažuje šéf SaS Richard Sulík za dobré riešenie. Dôsledkom podľa neho bude stúpajúci počet prichádzajúcich migrantov. Zdôraznil, že každá krajina musí vedieť ochrániť svoju štátnu hranicu.

- Na nelegálnu migráciu musí štát reagovať pripravenosťou. Jej prvotné dôsledky inak dopadajú na mestá a obce. Upozornil na to predseda Združenia miesta a obcí Slovenska Jozef Božik. Zároveň vyzval Ministerstvo vnútra SR, aby zmonitorovalo náklady, ktoré vznikli dotknutým samosprávam, a patrične ich refundovalo.

Obce na juhu Rimavskosobotského okresu v blízkosti hraničného priechodu Kráľ s Maďarskom v súčasnosti neevidujú zvýšený pohyb nelegálnych migrantov. Viac ľudí podľa starostov v tejto lokalite nelegálne prekračovalo hranice na jar a začiatkom leta.
Na snímke nelegálni migranti.
Foto: TASR - Henrich Mišovič



Bratislava - Slovensko je pripravené prijať opatrenia, ak EÚ nepríde s riešením dovozu ukrajinského obilia. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor.

- Minister dopravy Pavol Lančarič včera na videokonferencii predstavil zástupcom Európskej komisie svoj plán na prepravu obilia z Ukrajiny najmä do afrických štátov. Spočíva v jeho odkúpení na hraniciach Európskej únie a Ukrajiny sprostredkovateľskou organizáciou, napríklad EK či Organizáciou OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, a jeho následnej preprave loďou do Afriky. Plán by mal zabezpečiť svetovú potravinovú bezpečnosť.

Bratislava/Bukurešť - Samit Iniciatívy troch morí môže pre Slovensko priniesť nové investičné a finančné príležitosti. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová cestou do Bukurešti, kde sa tento samit koná. Ako ďalej ozrejmila, cieľom iniciatívy je budovanie bližších infraštruktúrnych prepojení, vrátane cestných, železničných alebo energetických či digitálnych.

Bratislava - Súčasný vývoj neodôvodňuje priamu cenovú reguláciu konkrétnych druhov potravín. Uviedlo to Ministerstvo financií SR v Analýze cenového vývoja základných druhov potravín, ktorú vzala na vedomie vláda.

Bratislava - Ministerstvo obrany SR ukončilo hodnotenie ponúk systémov protivzdušnej obrany. V prvej etape odporúča obstarať jeden mobilný systém stredného dosahu od Izraela a prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu od Poľska. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.

Košice - Jana Laššáková sa vzdala funkcie sudkyne Ústavného súdu SR. Funkcia jej zanikne 30. septembra.

Bratislava - Polícia prerušila trestné stíhanie v súvislosti s údajnými odpočúvacími zariadeniami na Ministerstve zdravotníctva SR.

Kyjev Ukrajinský parlament vyslovil súhlas s vymenovaním Rustema Umerova za nového ministra obrany.
Na snímke Rustem Umerov pózuje 6. septembra 2023 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP

KyjevNajmenej 16 ľudí zahynulo pri dnešnom ostreľovaní trhu v meste Kosťantynivka ležiacom na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti ruskými silami. Ďalších 28 osôb utrpelo zranenia.

Bratislava - Na nadchádzajúcom 67. ročníku medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska bude chýbať Peter Sagan, no prídu slávny Francúz Thibaut Pinot, holandský šprintér Cees Bol, obhajca vlaňajšieho triumfu Josef Černý i čerstvý bronzový medailista z MS do 23 rokov Martin Svrček.