Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. septembra 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Obete holokaustu si v dnes na bratislavskom Rybnom námestí pripomenuli pietnym aktom viaceré osobnosti. Na mieste položili aj vence k pamätníku. "Pamätajme na to, že myšlienky a slová môžu byť nebezpečné a viesť k ďalším nenávistným skutkom," upozornila prezidentka Zuzana Čaputová. Skonštatovala, že terčom nenávistných prejavov sa v súčasnosti opäť stávajú príslušníci menšín nevynímajúc židovskú komunitu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia kamienkov pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia 11. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezidentka Zuzana Čaputová sa pre podmienky platnosti miestneho referenda obrátila na Ústavný súd SR. Urobila tak v súvislosti so zmenami, ktoré sa prijali v rámci reformy stavebnej legislatívy.

Bratislava - Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 by mohla vláda zrušiť v stredu 13. septembra s účinnosťou od piatka rána 15. septembra. Jej zrušenie pomôže pri vyhosťovaní migrantov z iných krajín ako Sýrie, kde je stále vojna. Po rokovaní krízového štábu o tom informoval premiér Ľudoví Ódor.

Bratislava - Pôsobenie spoločných hliadok maďarskej a slovenskej polície na území Maďarska sa rozšíri. Vyplýva to z novely dohody. Podľa polície sa umožní zintenzívnenie a zefektívnenie spolupráce najmä v oblasti boja proti nelegálnej migrácii na územie Maďarska a následne Slovenska zo západobalkánskej trasy.

Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor je sklamaný, že parlament nerokoval o novele zákona, ktorá mala priniesť zmeny vo vydávaní potvrdení pre cudzincov na území Slovenska. Tvrdí, že zákon sa nedá interpretovať inak a bolo potrebné ho zmeniť.

Bratislava - Nemocnice sú prevažne pripravené na spustenie nového platobného mechanizmu, tzv. DRG systému. Uviedla to predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová. DRG systém by sa mal podľa ministra zdravotníctva Michala Palkoviča spustiť od budúceho roka pri troch skupinách diagnóz.

Bratislava - Približne štvrtina (25,9 percenta) voličov ešte nie je definitívne rozhodnutá, koho voliť. Najmenej váhajúcich sympatizantov majú strany Smer-SD a Republika, najviac váhajúcich má KDH a Sme rodina. Vyplýva to z dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov "Ako sa máte, Slovensko?".

Zádiel - Správa národného parku Slovenský kras v Zádieli predstavila verejnosti návrh jeho zonácie. V najprísnejšie chránenom režime má byť 8500 hektárov. Ako informoval riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák, zvyšok územia má byť zaradený dominantne do tretieho stupňa ochrany. S návrhom zonácie nesúhlasia starostovia niekoľkých obcí. Tvrdia, že samosprávy prídu o tisícky eur.

Kyjev - Ukrajina oznámila, že jej jednotky opäť získali kontrolu nad štyrmi vrtnými plošinami v Čiernom mori, ktoré Rusko obsadilo v roku 2015.

Moskva/Pchjongjang - Severokórejský vodca Kim Čong-un v nasledujúcich dňoch navštívi ruský Vladivostok na pozvanie prezidenta Vladimira Putina. Podľa severokórejskej tlačovej agentúry sa Kim zúčastní spolu s Putinom na ekonomickom fóre na pôde Ďalekovýchodnej univerzity.

Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že ak sa Vladimir Putin rozhodne kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024, nebude mať konkurenciu.

- V rozhovore pre spravodajský web RBK, citovanom agentúrou Reuters, Peskov dodal, že prípravy na prezidentské voľby v Rusku sa ešte nezačali a ani Putin ešte neoznámil, či bude opäž kandidovať.

Washington/Brusel - Severoatlantická aliancia pripravuje na budúci rok najväčšie spoločné veliteľské cvičenie od čias studenej vojny, informoval o tom denník Financial Times. Cvičenie Steadfast Defender sa uskutoční na jar 2024 v Nemecku, Poľsku a pobaltských krajinách.

Osijek - Slovenská strelkyňa Danka Barteková získala na ME v Osijeku zlatú medailu v skeete. Vo finále dosiahla nástrel 57 z možných 60 bodov a Talianku Dianu Bacosiovú zdolala o jediný bod. Barteková vybojovala tento rok v skeete aj svoj premiérový titul na MS, na kontinentálnom šampionáte je to pre ňu už štvrté zlato a celkovo siedma medaila (4-1-2).