Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 20. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Minimálne potrebná konsolidácia v nasledujúcich štyroch rokoch sú 3 percentá hrubého domáceho produktu (HDP), alebo 0,75 percenta HDP ročne. Optimálne číslo je skôr bližšie k 5 percentám, uviedol dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor. Zároveň avizoval, že konkrétne možnosti, ako by to mohla budúca vláda vyskladať z rôznych zdrojov podľa vlastných priorít, predstaví jeho kabinet do dvoch týždňov.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová nevidí dôvod myslieť si, že bezpečnosť alebo reputácia Slovenska by bola v súvislosti s policajnou akciou Vírus ohrozená. Pripomenula, že obvinenia sa týkali skutkov spáchaných v minulosti a zo strany bývalých predstaviteľov Vojenského spravodajstva.



Bratislava - Nová vláda bude musieť riešiť Vojenské spravodajstvo systémovejšie, nielen na úrovni personálnych zmien. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Ľudovít Ódor v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva.



Bratislava - Polícia mala prepustiť všetkých 17 zadržaných v rámci akcie Vírus. Prepustiť mali aj exriaditeľa Vojenského spravodajstva Jána B. Prípad sa týka podozrení z predražených zákaziek pre Vojenské spravodajstvo v rokoch 2013 až 2020. Spôsobená škoda mala byť vo výške najmenej 74 miliónov eur.



Bratislava - Sieť detských ambulantných pohotovostí sa v troch fázach zredukuje. Vyhlášku týkajúcu sa úpravy siete podpísal minister zdravotníctva Michal Palkovič. Do platnosti vstúpi 1. októbra.



Bratislava - To, čo musíme strážiť, je záujem našich poľnohospodárov. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v súvislosti so žalobou Ukrajiny na pôde Svetovej obchodnej organizácie proti Slovensku za to, že odmietlo ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. "Som veľmi rada, že máme principiálny postoj, pokiaľ išlo o pomoc Ukrajine, ale zároveň prirodzene máme principiálny postoj, aj pokiaľ ide o pomoc našim poľnohospodárom," uviedla prezidentka.



Bratislava/Poprad - Súd vyhlásil dokazovanie v kauze s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom za skončené. Hlavné pojednávanie bolo odročené na 11. októbra, keď majú odznieť záverečné reči. Andrej Kiska spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu.



Bratislava - Útvar hodnoty za peniaze odporúča pri nákupe protivzdušnej obrany pred podpisom zmluvy preveriť potrebu kupovať nový radar, ako aj spresniť prevádzkové náklady. Rezortu obrany radí tiež vytvoriť plán obstarávania munície pre prvú fázu projektu.



Demänovská Dolina - Masívny deväťpodlažný hotel na Lúčkach v Demänovskej Doline sa stavať nebude, povedal to tamojší starosta Richard Bros. Doplnil, že obec sa s investorom dohodla na výstavbe troch chaletov, teda rekreačných horských chát, ktoré budú menšie a zapadnú do lokality.



Jerevan - Boje v Arménmi obývanom, azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach utíchli po tom, čo arménski separatisti pristúpili na dohodu o prímerí, uviedol arménsky premiér Nikol Pašinjan.
Na snímke z videa zničená obytná budova po ostreľovaní v Stepanakerte v separatistickom regióne Náhorného Karabachu 19. septembra 2023.
Foto: TASR/AP



Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval prezidenta Azerbajdžanu Ilhama Alijeva na ochranu práv etnických Arménov v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach po tom, čo tamojší separatisti súhlasili so zložením zbraní.



Varšava - Poľsko uviedlo, že si predvolalo veľvyslanca Ukrajiny v súvislosti s výrokmi prezidenta Volodymyra Zelenského na pôde Valného zhromaždenia OSN ohľadne sporu okolo vývozu ukrajinského obilia.



Brusel/New York - Európska únia v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN súhlasila s uvoľnením 140 miliónov eur na základné potreby a pomoc na zabezpečenie živobytia v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, poľnohospodárstva a ekonomického posilnenia postavenia žien v Afganistane.



Brusel - Európska komisia vyzvala Poľsko, aby do dvoch týždňov poskytlo "vysvetlenia" v súvislosti s obvineniami, že poľské konzuláty a zmluvní partneri vydávali schengenské víza za úplatky.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že prijal pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na návštevu Číny v októbri. Vladimir Putin to oznámil na stretnutí s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im v Petrohrade.



Paríž - Britský kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Kamila pricestovali na štátnu návštevu Francúzska.
Na snímke zľava britský kráľ Karol III., jeho manželka Kamila a francúzska premiérka Elisabeth Borneová počas privítania na letisku Orly južne od Paríža v stredu 20. septembra 2023.
Foto: TASR/AP