Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45 Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. októbra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Predseda Smeru-SD Robert Fico má na zostavenie vlády 14 dní. Oznámil to po tom, čo si ako šéf víťaznej strany parlamentných volieb prevzal poverenie na zostavenie vlády od prezidentky Zuzany Čaputovej.

- Dnes sa hlava štátu okrem Roberta Fica stretla aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom. Zajtra bude rokovať s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim a s predsedom KDH Milanom Majerským. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami.

- Najbližšie dni podľa Zuzany Čaputovej slov ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente na podporu svojej koalície. Hlava štátu zdôraznila, že voľby boli demokratické a zákonné, poďakovala sa voličom a ocenila vysokú účasť. Apelovala aj na vzájomný rešpekt medzi občanmi.

Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. Chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente. Rešpektuje, že poverenie zostaviť vládu dostal od prezidentky Zuzany Čaputovej víťaz volieb a líder Smeru-SD Robert Fico.

Na snímke predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Parlamentné voľby prebehli štandardne, neboli falšované, výsledky sú platné. Skonštatoval to predseda Národnej rady SR Boris Kollár po tom, čo mu predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz odovzdal zápisnicu o výsledku volieb do Národnej rady SR.



Bratislava - Úrad špeciálnej prokuratúry v súčasnosti vykonáva dozor vo viacerých trestných veciach volebnej korupcie vrátane podozrení z kupovania hlasov v rómskych osadách na východnom Slovensku.

- Národná kriminálna agentúra preveruje podozrenia z volebnej korupcie v Košickom a Prešovskom kraji.



Bratislava - Po parlamentných voľbách sa bude nanovo kreovať aj zloženie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Jej členovia sú delegovaní aj parlamentnými stranami. Funkčné obdobie štátnej komisie sa končí dňom zloženia sľubu členmi novej komisie.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo zástupcu Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku. Dôvodom sú vyjadrenia riaditeľa Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie Sergeja Naryškina zverejnené počas moratória, v predvečer predčasných parlamentných volieb na Slovensku.



Bratislava - Smer-SD chce robiť v orgánoch činných v trestnom konaní personálne zmeny, odovzdať ich oligarchom a zamedziť vyšetrovaniam. Vyhlásil to exminister vnútra Roman Mikulec z hnutia OĽANO a priatelia.

- Líder Smeru-SD Robert Fico uviedol, že strana je po voľbách pripravená na personálne zmeny v OČTK, no jej cieľom nie sú zmeny v základnej infraštruktúre orgánov. Problém vidí v súčasných politických nomináciách na rôzne pozície, napríklad vo vedení Úradu špeciálnej prokuratúry. Poukázal na rôzne obvinenia a kauzy.

Na snímke Roman Mikulec (OĽANO).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Moskva - Slovenskú stranu Smeru-SD je absurdné označovať za proruskú. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na víťazstvo Smeru-SD v predčasných parlamentných voľbách.

- Viaceré zahraničné médiá v reakcii na výsledok slovenských parlamentných volieb uviedli, že vláda na čele so Smerom-SD by mohla predstavovať výzvu pre NATO a ohroziť vojenskú pomoc SR pre Ukrajinu.



Bratislava - Súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého by sa mal na Mestskom súde Bratislava I začať 15. novembra. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí Adam P.



Bratislava - Na Mestskom súde Bratislava I by malo v stredu 4. októbra pokračovať hlavné pojednávanie v kauze Maják nádeje. Obžalobe zo spáchania pokračovacieho zločinu subvenčného podvodu čelí exminister hospodárstva, exšéf TV Markíza a bývalý riaditeľ neziskovej organizácie Maják nádeje Pavol R.

Na snímke obžalovaný exšéf TV Markíza Pavol R. na súdnom procese v kauze prípravy vraždy S. Klaus-Volzovej, v Bratislave 14. septembra 2023.
Foto: TASR Ondrej Hercegh


Ženeva Nová šéfka Medzinárodnej organizácie pre migráciu Amy Popeová poukázala na to, že súkromný sektor "zúfalo" potrebuje, aby krajiny prijímali migrantov a zmiernili tak nedostatok pracovnej sily. Zároveň vyjadrila znepokojenie z toho, že úmrtia migrantov v Stredozemnom mori sa stali samozrejmosťou.