Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 25. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. októbra 2023 - 17.45 h.





Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu Slovenskej republiky. Povedie ju predseda Smeru-SD Robert Fico. Vládnu koalíciu vytvorili strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Posty vo vláde si rozdelili v pomere 7 : 7 : 3.



Bratislava - Predsedom Národnej rady sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 131 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76.



Bratislava - Nová vláda by mala ukázať, že má záujem zastupovať a reprezentovať všetkých občanov. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore po vymenovaní kabinetu premiéra Roberta Fica.



Bratislava - Novovymenovaná vláda bude konštruktívna, nebude sa vyhýbať žiadnym výzvam a bude vykonávať suverénnu zahraničnú politiku. Z vlády a ministerstiev bude počuť suverénny slovenský hlas. Uviedol to Robert Fico vo svojom príhovore po vymenovaní za premiéra.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala vládu SR, ktorú povedie Robert Fico (Smer-SD) v Prezidentskom paláci 25. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Poslanecký sľub v Národnej rade zložili náhradníci za členov vlády. Za Smer-SD nastúpili do parlamentu Andrej Sitkár (za Roberta Fica), Ivan Hazucha (za Roberta Kaliňáka), Michal Lukša (za Ladislava Kamenického), Igor Válek (za Richarda Takáča), Boleslav Lešo (za Juraja Blanára), Zuzana Plevíková (za Borisa Suska).

- Nominantov Hlasu-SD nahradili Štefan Gašparovič (za Erika Tomáša), Miroslav Čellár (za Zuzanu Dolinkovú), Jozef Cech (za Richarda Rašiho), Peter Slyško (za Petra Kmeca), Samuel Migaľ (za Denisu Sakovú), Ján Hrubý (za Tomáša Druckera) a Alena Nováková (za Matúša Šutaja Eštoka).

- Ministrov zo SNS vystriedali v pléne Milan Garaj (za Tomáša Tarabu) a Adam Lučanský (za Martinu Šimkovičovú).



Bratislava - Vo veku 59 rokov zomrel bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka.



Bratislava - Hnutie OĽANO a priatelia zmenilo názov. Po novom sa volá Slovensko.



Bratislava - Poslanci Národnej rady zriadili mandátový a imunitný výbor a za jeho predsedu zvolili v tajnom hlasovaní Mariána Saloňa zo Smeru-SD, podporilo ho 143 poslancov. Parlament zriadil aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Za jeho predsedníčku zvolili Veroniku Remišovú, hlasovalo za ňu 83 poslancov.



Bratislava - Politické strany a hnutia si ustanovujúcej schôdzi Národnej rady vytvorili poslanecké kluby. Klub Smeru-SD povedie Ján Richter, klub Progresívneho Slovenska Martin Dubéci. Predsedom klubu Hlas-SD bude Róbert Puci, poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia povedie Michal Šipoš, KDH Martina Holečková, SaS Branislav Gröhling a SNS Andrej Danko.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí odporúča necestovať do Iránu pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu a nestabilnú vnútropolitickú aj ekonomickú situáciu v krajine.



Praha - Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová zagratulovala Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za nového predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.



Praha/Bratislava - Bývalý minister obrany Jaroslav Naď bude od 1. novembra odborným poradcom českej ministerky obrany Jany Černochovej.



Banská Bystrica - Výsluchom riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Ľubomíra Daňka pokračovala na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu korupčná kauza špeciálneho exprokurátora Dušana K. Ľubomír Daňko ako vyšetrovateľ v tejto trestnej veci odmietol, že by policajti svedkov ovplyvňovali a inštruovali ich, ako majú vypovedať.



Berlín - Nemecko predĺži stacionárne hraničné kontroly na hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom o ďalších 20 dní.



Moskva - Ruský parlament definitívne schválil odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres obvinenie Izraela, že svojím včerajším vyjadrením ospravedlňoval útoky hnutia Hamas na izraelské územie.



Bratislava - Slovenská hokejová reprezentácia sa na Nemeckom pohári v Landshute predstaví aj s dvoma nováčikmi – útočníkmi Matejom Kašlíkom a Silvestrom Kuskom. Trénerský štáb na čele s Craigom Ramsaym a generálny manažér Miroslav Šatan nominovali na novembrové podujatie 23 hráčov, z toho deväť zo slovenskej a štrnásť z českej extraligy.