Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. októbra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Československá republika položila základy ústavného súdnictva, zaviedla rovné volebné právo aj volebné právo pre ženy. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si pripomenula 105. výročie vzniku ČSR, pripadajúce na zajtra.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku československej štátnosti pri príležitosti 105. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave v piatok 27. októbra 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini si želá, aby sa aj súčasní politici vedeli pri zásadných otázkach spojiť a prekonať osobné či politické egá tak, ako to urobili zakladatelia prvej Československej republiky. Pellegrini si dnes spolu s veľvyslancom Českej republiky na Slovensku Rudolfom Jindrákom pripomenul 105. výročie vzniku ČSR.
Na snímke vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini počas kladenia vencov pri pamätníku M. R. Štefánika 27. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava/Praha/Brusel - Predseda vlády Robert Fico sa s českým premiérom Petrom Fialom dohodol v Bruseli na zrealizovaní plnohodnotnej oficiálnej návštevy Česka. Podľa hovorcu českého premiéra Václav Smolka návšteva by sa mala uskutočniť v "dohľadnej dobe".



Brusel - Premiér Robert Fico na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli a tiež počas stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou zdôraznil, že na summitoch EÚ bude presadzovať slovenskú politiku a brániť slovenské záujmy. Zopakoval aj zámer neposkytovať vojenskú pomoc Ukrajine.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neeviduje zranených Slovákov v súvislosti s raketovým útokom v Egypte.



Bratislava - Od novembra sa rušia funkcie viceprezidentov Policajného zboru. Rozhodol o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Obaja viceprezidenti budú preložení na iné posty. Zároveň má vzniknúť nová funkcia policajného viceprezidenta pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. v korupčnej kauze.



Bratislava - Združenie sudcov Slovenska vyjadruje verejnú podporu sudkyni Mestského súdu Bratislava II, ale i ďalším sudcom, ktorí pri výkone svojho povolania čelia rôznym formám útokov. Združenie to uviedlo v reakcii na útok na sudkyňu, ku ktorému malo dôjsť tento týždeň na Albrechtovej ulici v bratislavskom Ružinove.



Bratislava - Najvyšší správny súd potvrdil výsledky doplňujúcich volieb na funkciu starostu v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves. Volebnú sťažnosť, ktorú podal neúspešný kandidát, senát súdu zamietol.



Štrasburg - Kongres miestnych a regionálnych samospráv pri Rade Európy vyzval slovenské orgány, aby riešili problémy spojené s fragmentáciou obcí, zlepšili financovanie miestnych orgánov a revidovali systém fiškálneho vyrovnávania.



Belehrad - Traja ľudia zahynuli a jeden utrpel vážne zranenia počas prestrelky medzi migrantmi v blízkosti srbskej hranice s Maďarskom, oznámila dnes srbská štátna televízia RTS.



Madrid - Rada Európskej únie súhlasila s návrhom Španielska zorganizovať do približne šiestich mesiacov mierovú konferenciu, ktorej zámerom bude dosiahnuť mierovú dohodu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.



Ženeva - Organizácia Spojených národov vyjadrila obavy nad páchaním vojnových zločinov v konflikte Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas. Podľa OSN ich páchajú obe strany.



Jeruzalem - Generálny komisár Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov Philippe Lazzarini vyhlásil, že pásmo Gazy potrebuje "neprerušovanú" humanitárnu pomoc. Doterajšie dodávky, ktoré prúdia do palestínskej enklávy, označil za "omrvinky".



Gaza/New York - Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že palestínske militantné hnutie Hamas je pripravené prepustiť zadržiavaných rukojemníkov pod podmienkou, že Izrael oslobodí 6000 väznených Palestínčanov.



Peking - Čínska stíhačka J-11 sa nad Juhočínskym morom priblížila k americkému bombardéru B-52 na vzdialenosť iba približne troch metrov. Americká vláda to označila za nebezpečný manéver, ktorý sa mohol skončiť haváriou.



Bratislava - Vo veku 78 rokov dnes zomrel po ťažkej chorobe novinár a spisovateľ Michal Havran starší.



Sölden - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa už zotavila z choroby a je pripravená na zajtrajší štart novej sezóny Svetového pohára v rakúskom Söldene.