Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. decembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová nevylučuje prípadné veto aj podanie na Ústavný súd v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Kritizuje koalíciu, že chce zmeny prijať v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie s odbornou a laickou verejnosťou.

- Na skrátené legislatívne konanie pri novele Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry je riadny dôvod, a to ohrozovanie základných práv a slobôd. Vyhlásil to premiér Robert Fico. Právo prezidentky Čaputovej na vetovanie zákona rešpektuje. Napriek tomu ho chce mať schválený do konca roka 2023.

- Opoziční politici sa stotožňujú s prezidentkou Čaputovou v kritike vládnych návrhov týkajúcich sa trestnej politiky.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v piatok 8. decembra 2023 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Hypotekárnym dlžníkom so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôže mimoriadny daňový bonus, ktorý si budú môcť uplatniť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok. Pri nových hypotékach od budúceho roka sa zase zlepšia podmienky pre uplatnenie existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky pre mladých. Vyplýva to z novelizácie viacerých zákonov v súvislosti s pomocou so splácaním úverov na bývanie, ktorý Národná rada dopoludnia definitívne schválila.

- Cirkevné a súkromné zariadenia poradenstva a prevencie sa budú financovať zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú poslanci parlamentu dnes schválili.

- Súhrnnú výročnú správu Slovenskej republiky za rok 2022 z dielne ministerstva financií poslanci Národnej rady dnes nevzali na vedomie. Vyplýva z nej, že schodok verejnej správy dosiahol v minulom roku 2,216 miliardy eur alebo 2,02 % hrubého domáceho produktu. Medziročne sa tak znížil o 3,16 percentuálneho bodu.

- Poslanci parlamentu ukončili dnešné rokovanie. V závere tretieho dňa šiestej schôdze rokovali o novele zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Do lavíc sa majú zákonodarcovia vrátiť opäť v utorok.

Na snímke poslanci Národnej rady SR.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár schválil finančný príspevok vo výške 750.000 eur na nákup dvoch kusov odmínovacích systémov Božena 4+, určených na humanitárne odmínovanie na Ukrajine.



Bratislava - Samosprávy dostanú viac ako 12,6 milióna eur z Envirofondu na nové osvetlenie a zelené projekty. Celkovo bude podporených 18 projektov samospráv. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska a Samosprávne kraje Slovenska opätovne žiadajú vládu o dofinancovanie samospráv.



Bratislava - Najnovšia výzva z Integrovaného regionálneho programu pomôže zraniteľným domácnostiam s kompenzáciou zvýšených nákladov za energie. Ide o pomoc v celkovej výške 11,5 milióna eur. Informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.



Bratislava - Asociácia poskytovateľov prednemocničnej zdravotnej starostlivosti žiada Ministerstvo zdravotníctva o okamžité stiahnutie návrhu novej siete záchrannej zdravotnej služby. Ak by sa opatrenie aplikovalo do praxe, predstavovalo by podľa asociácie výrazné zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a priamo ohrozenie slovenských pacientov.



Štrbské Pleso - Predstavitelia potravinárskych samospráv krajín Vyšehradskej štvorky vyzývajú orgány EÚ na bezodkladné riešenie mimoriadne nepriaznivých dôsledkov dovozov ukrajinských produktov na európske trhy. Rozhodnutie vo veci prijatia Ukrajiny do EÚ by podľa nich nemalo byť len politickým gestom.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes počas rozhovoru s účastníkmi slávnostného odovzdávania vyznamenaní Hrdina Ruska oznámil, že v roku 2024 má v pláne opäť kandidovať v prezidentských voľbách.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Gaza — Generálny komisár Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov Philippe Lazzarini popoludní varoval, že "v Pásme Gazy, kde donebavolajúce nerešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva je jazvou na našom kolektívnom svedomí, sa dostávame do bodu, z ktorého niet návratu".



Istanbul- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes opäť podmienil ratifikáciu žiadosti Švédska o vstup do NATO súčasným schválením predaja amerických stíhačiek F-16 Turecku.



Berlín - Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži. Medzinárodný olympijský výbor im umožnil štartovať na OH 2024 pod neutrálnou vlajkou, pokiaľ splnia kvalifikačné kritériá.