Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 15. decembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili dnešné rokovanie. Diskutovali o novele kompetenčného zákona, ktorá hovorí o zriadení nového ministerstva. Do diskusie je naďalej prihlásených písomne ešte vyše 30 rečníkov. K rokovaniu sa poslanci vrátia v pondelok 18. decembra o 10.00 h.
Archívna snímka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Brusel - Ukrajina si zaslúži európsku perspektívu, ale včerajšie rozhodnutie Európskej rady začať prístupové rokovania s Kyjevom je preceňované, vyhlásil po dvojdňovom summite Európskej únie premiér Robert Fico. Podľa neho ide o politické gesto, ktoré nezmení situáciu na bojisku. Ukrajina teraz bude musieť ukázať pripravenosť vstúpiť do Únie a ak ju nepreukáže, Únia bude podľa premiéra Fica môcť prístupový proces spomaliť alebo aj zastaviť.



Brusel - Robert Fico sa v januári stretne "na hraniciach" s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Premiéri majú rokovať o humanitárnej a civilnej pomoci Slovenska Ukrajine. Premiér Fico chce tiež ponúknuť Ukrajine skúsenosti Slovenskej republiky z prístupového procesu do Európskej únie.



Bratislava - Premiér Robert Fico bude žiadať, aby bol európsky šéf Nočných vlkov Jozef Hambálek vyradený zo sankčného zoznamu.
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Radovan Stoklasa



Bratislava - Štátne nemocnice v tomto roku dostanú 16,5 milióna eur navyše. Peniaze boli pôvodne určené na výdavky súvisiace s ochorením COVID-19.



Bratislava - Celkovú situáciu na Slovensku vníma ako zlú 64 percent Slovákov. Negatívny postoj k situácii sa od jari znížil. Ekonomickú situáciu hodnotí negatívne 75 percent Slovákov. Aktuálnu finančnú situáciu svojej domácnosti považujú za dobrú takmer dve tretiny (63 percent) obyvateľov. Vyplýva to z jesenného prieskumu Eurobarometer.



Bratislava - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví začal konanie o mimoriadnej regulácii voči subjektom v oblasti elektroenergetiky a plynárenstva v Slovenskej republike. Úrad chce takto stabilizovať situáciu s bezpečnosťou dodávky elektriny a plynu v Slovenskej republike. Mimoriadnu reguláciu vyhlásil úrad po predchádzajúcom prerokovaní s Európskou komisiou.



Bratislava - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško je za to, aby orgány činné v trestnom konaní spravodlivo prešetrili podozrenia v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách.



Bratislava - Novým prezidentom finančnej správy sa stal Jozef Kiss. Vo funkcii nahradil Jiřího Žežulku, ktorý včera požiadal o odvolanie z osobných dôvodov.
Na snímke Jozef Kiss.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Na pozícii generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry životného prostredia skončil Matej Kerestúr. Dočasne poverený riadením agentúry sa stal Juraj Moravčík.



Banská Štiavnica - Z funkcie riaditeľky Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici bola bez uvedenia dôvodu v súlade s platnou legislatívou odvolaná Zuzana Denková. Dočasne poverený riadením múzea je Peter Zorvan.



Bratislava - Zástupcovia odborových organizácií RTVS nesúhlasia so znížením príspevku pre telerozhlas, ktorý je súčasťou konsolidačných opatrení schválených vládou. V otvorenom liste adresovanom ministerke kultúry Martine Šimkovičovej a poslancom Národnej rady odborári upozorňujú, že zníženie príspevku je z pohľadu podmienok pre fungovania a úlohy RTVS neprimerané.



Kyjev - Ukrajina vyzvala Európsku úniu, aby do januára budúceho roka uvoľnila 50 miliárd eur finančnej pomoci pre Kyjev, ktoré na úrovni Únie blokuje maďarský premiér Viktor Orbán.



Brusel - Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prisľúbila, že komisia do začiatku budúceho roka nájde spôsob, ako uvoľniť 50 miliárd dolárov finančnej pomoci pre Kyjev, a to aj napriek možnému vetu Maďarska.



Moskva - Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj opustil územie Vladimírskej oblasti, kde si doteraz odpykával svoj trest, a je prevážaný do nápravnovýchovného ústavu v inej časti krajiny. Jeho príchod tam bude zverejnený v súlade so zákonom. Uvádza sa vo vyhlásení ruskej Federálnej služby pre výkon trestu.
Na archívnej snímke z 20. februára 2021 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na súde v Moskve.
Foto: TASR/AP




Poprad - Slovenskí hokejisti do 18 rokov zvíťazili aj vo svojom druhom stretnutí na Turnaji štyroch krajín v Poprade. V zápase triumfovali nad Dánskom vysoko 10:4.