Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 18. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 18. decembra 2023 - 17.45 h.





Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko nepresvedčil prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti s pripravovanými zmenami v trestnom zákone či návrhom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Hlava štátu zopakovala svoju výzvu "zísť z kratšej cesty".

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Zuzana Čaputová vymenovala za nového rektora Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši Aurela Sabóa.



Košice - Kúpu americkej korporácie U. S. Steel, vrátane košických oceliarní, japonským koncernom Nippon Steel potvrdil šéf odborov v U. S. Steel Košice Juraj Varga. Bude to prebiehať v budúcom roku.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že sa nakazil koronavírusom. Podľa jeho hovorcu Steffena Hebestreita je zrušená aj zajtrajšia návšteva slovenského premiéra Roberta Fica v Berlíne.



Bratislava - Šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko končí k 31. decembru vo funkcii. Kto by mal následne tento post zastávať, nie je v súčasnosti ešte známe.



Bratislava - Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková poverila vedením Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Alexandra Hlatkeho.



Bratislava - Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica ústavný súd nekonštatoval nedôvodnosť trestného stíhania vedeného v dozore ktoréhokoľvek prokurátora úradu špeciálnej prokuratúry ani v jednom rozhodnutí. Upozornil, že nie je pravda, že by ústavný súd vo vzťahu k úradu špeciálnej prokuratúry vydal 30 nálezov, ktorými bolo skonštatované porušenie základných ľudských práv a slobôd.

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker odvolal Ivana Pavlova z funkcie generálneho riaditeľa Národného inštitútu vzdelávania a mládeže.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (HLAS-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Učitelia na Slovensku starnú, ohrozené sú najmä stredné školy a materské školy. Najviac vyučujúcich v dôchodkovom veku je v Bratislavskom kraji.



Bratislava - Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva ostane zachovaný a bude pokračovať aj v rokoch 2024-2025. Z Európskeho sociálneho fondu je na tento účel alokovaných 12,5 milióna eur.



Bratislava - Ozbrojené sily Slovenskej republiky si prebrali ďalšie dve húfnice Zuzana 2. Posledných šesť z objednávky by mali dostať do konca júna 2024.



Praha - Obyvatelia Česka spomedzi vybraných zahraničných politických lídrov najviac dôverujú slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej a najväčšiu nedôveru majú k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky Sociologického ústavu Akadémie vied Českej republiky.



Brusel - Európska komisia potvrdila, že dostala žiadosti o platby v rámci nástroja na obnovu a odolnosť od troch členských štátov Cypru, Rumunska a Slovenska.



Brusel - Členské krajiny Európskej únie oficiálne schválili 12. balík sankcií proti Rusku za vedenie vojny proti Ukrajine.



Varšava - Poľskí autodopravcovia obnovili blokádu najväčšieho hraničného priechodu s Ukrajinou pre nákladné vozidlá.



Brusel - Prvého februára 2024 sa uskutoční špeciálny summit Európskej únie zameraný na revíziu dlhodobého rozpočtu eurobloku.



Vatikán - Vatikán odobril možnosť požehnania pre páry rovnakého pohlavia. Trvá však na tom, že nesmie ísť o katolícky obrad a nemôže sa udeľovať pri sobáši alebo civilnom obrade.



Nyon - Súperom Slovana Bratislava v osemfinále Európskej konferenčnej ligy 2023/2024 bude rakúsky Sturm Graz. Rozhodol o tom žreb vo švajčiarskom Nyone. Prvý zápas odohrá úradujúci slovenský šampión 15. februára na pôde súpera, odvetu o týždeň neskôr doma na Tehelnom poli.

- Obhajca trofeje Manchester City sa v osemfinále futbalovej Ligy majstrov stretne s FC Kodaň, kde pôsobí slovenský obranca Denis Vavro. Paríž St. Germain s Milanom Škriniarom zabojuje o postup proti Realu Sociedad San Sebastian, Neapol so Stanislavom Lobotkom sa stretne s FC Barcelona.

- Futbalisti Feyenoordu Rotterdam s Dávidom Hanckom narazia v play off o účasť v osemfinále Európskej ligy proti finalistovi vlaňajšieho ročníka AS Rím. Spartu Praha, ktorej dres si obliekajú Lukáš Haraslín a Jakub Surovčík, čaká turecký Galatasaray Istanbul.