Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 2. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. januára 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila poslancom Národnej rady na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu.

Bratislava - Slovenská republika je konštruktívnym partnerom na medzinárodnej scéne, v minulom roku bola v rámci možností aktívnym hráčom. Vyplýva to z vyjadrenia lídra koaličnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho.

Bratislava - Novým prezidentom Hasičského a záchranného zboru je Adrián Mifkovič. Do funkcie ho vymenoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava - Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská poverila vedením Akadémie Policajného zboru v Bratislave Stanislava Šišuláka.

Vysoké Tatry - Novým šéfom Horskej záchrannej služby je od nového roka Martin Matúšek. Ten vo funkcii po dvoch rokoch strieda Mareka Biskupiča.

Bratislava - Štátny ústav pre kontrolu liečiv má nové vedenie. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková z funkcie riaditeľa odvolala Petra Potúčka. Na post od včera vymenovala Romana Dorčíka.

Bratislava - Eurofondové zdroje na obnovu kultúrnych pamiatok v programovom období 2021 - 2027 by sa mali rozdeliť a použiť nielen na pamiatky vo vlastníctve štátu, ale napríklad aj samospráv. Za ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie to povedal jeho šéf Richard Raši. Ministerstvo kultúry uviedlo, že k tejto téme je ešte naplánovaná odborná diskusia na medzirezortnej úrovni.

Moskva - Ruská armáda po rozsiahlych náletoch na Ukrajinu vyhlásila, že zničila všetky vojensko-priemyselné zariadenia, na ktoré cielila.

Ankara - V Turecku zadržali 33 ľudí, ktorí sú podozriví zo špionáže pre izraelskú tajnú službu Mosad. Bezpečnostné zložky naďalej pátrajú po ďalších 13 osobách.

Tokio - Piati členovia posádky lietadla japonskej pobrežnej stráže sú nezvestní po dnešnej zrážke stroja s veľkým dopravným lietadlom Airbus A350-900 spoločnosti Japan Airlines na Medzinárodnom letisku Haneda v Tokiu.
Na snímke lietadlo Japan Airlines horí na vzletovej a pristávacej dráhe Medzinárodného letiska, známeho aj ako Haneda 2. januára 2024 v Tokiu. Piati členovia posádky lietadla japonskej pobrežnej stráže sú nezvestní po utorkovej zrážke stroja s veľkým dopravným lietadlom Airbus A350-900 spoločnosti Japan Airlines na Medzinárodnom letisku Haneda v Tokiu. Pilota sa podarilo evakuovať.
Foto: TASR/AP

Rím - Výstrel, ktorý ľahko zranil muža na silvestrovskom večierku, bol vypálený zo zbrane poslanca pravicovej vládnej strany Bratia Talianska, čo vyvolalo hnevlivú politickú reakciu v krajine. Incident sa odohral v meste Rosazza v regióne Piemont na severe krajiny.

Jeruzalem - Len 15 percent Izraelčanov si želá, aby izraelský premiér Benjamin Netanjahu v tejto funkcii zostal aj po skončení vojny Izraela s militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Vyplýva to z prieskumu Izraelského inštitútu pre demokraciu.
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR/AP

Helsinki/Štokholm - Vo Fínsku a Švédsku zaznamenali dnes teploty okolo mínus 40 stupňov Celzia, čo sú dosiaľ najsilnejšie mrazy tohoročnej zimy. V dedine Nikkaluokta na severe Švédska, kde žije domorodé sámske obyvateľstvo, ukazoval teplomer dnes ráno mínus 41,6 stupňa. V susednom Fínsku bola zatiaľ najnižšia teplota tejto zimy zaznamenaná v meste Ylivieska na západe krajine, kde dnes ráno namerali mínus 37,8 stupňov Celzia.
utá jazdia počas hustého sneženia v Štokholme v utorok 2. januára 2024. Vo Fínsku a Švédsku zaznamenali v utorok teploty okolo mínus 40 stupňov Celzia, čo sú dosiaľ najsilnejšie mrazy tohoročnej zimy. Švédsky meteorologický a hydrologický inštitút (SMHI) vydal tiež výstrahu pred snežením a vetrom pre strednú a južnú časť krajiny. Mrazy spôsobili na severe Švédska aj značné problémy v železničnej doprave, informovali železničné spoločnosti.
Foto: TASR/AP

Göteborg - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo štvrťfinále juniorských majstrovstiev sveta s Fínskom 3:4 po predĺžení. "Suomi" rozhodli o svojom triumfe už po 24 sekundách extra času, keď skóroval Jere Lassila. Slováci neukončili čakanie na postup do semifinále MS "20", naposledy sa dostali medzi najlepšiu štvorku v roku 2015.
Fínski hokejisti sa tešia po strelení víťazného gólu v predĺžení štvrťfinálového zápasu majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov Slovensko - Fínsko vo švédskom Göteborgu v utorok 2. januára 2024.
Foto: TASR/AP

Göteborg - Českí hokejisti do 20 rokov tretíkrát za sebou postúpili do semifinále juniorských MS. V dnešnom dramatickom štvrťfinálovom súboji v Göteborgu zdolali obhajcu titulu Kanadu 3:2. Hrdinom duelu bol dvojgólový český útočník Jakub Štancl, ktorý rozhodol o triumfe 11 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času.
Českí hokejisti Tomáš Cibulka (vľavo) a kapitán Jiří Kulich sa tešia po strelení druhého gólu počas štvrťfinálového zápasu majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov Kanada - Česko vo švédskom Göteborgu v utorok 2. januára 2024.
Foto: TASR/AP