Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. januára 2024 - 17.45 h.

Praha - Stovky ľudí si dnes počas pietneho pochodu v centre Prahy uctili pamiatku obetí streľby z Univerzity Karlovej. Pri útoku v Prahe 21. decembra zastrelil páchateľ 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník zastrelil aj sám seba.
Na snímke študenti, akademici a ďalší ľudia vytvárajú ľudskú reťaz, ktorou chcú symbolicky objať budovu Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, kde pred dvomi týždňami došlo k tragickej streľbe. K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba. Praha, 4. januára 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Bratislava - Predseda SNS Andrej Danko začal zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru. Počas vianočných sviatkov sa vyzbieralo približne 10.000 podpisov. Danko tvrdí, že podpisy zbiera "skúšobne", ak by nastala patová situácia. Dodal, že svoju oficiálnu kandidatúru ešte neoznámil.

Bratislava - Slovenská republika poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc v celkovej hodnote 203.492 eur. Pomoc zahŕňa elektrocentrály, ohrievače, oblečenie a lekárničky, a tiež potraviny, balenú vodu a oblečenie.

Košice - Bývalý prezident a košický primátor Rudolf Schuster má od dneška pracovňu v Historickej radnici v Košiciach. Ako dar mu ju slávnostne odovzdali pri príležitosti dnešných 90. narodenín.
Na snímke bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster počas novoročného prijatia bývalých primátorov mesta Košice spolu s gratuláciou k jeho 90. narodeninám v Historickej radnici mesta Košice 4. januára 2024.
Foto: TASR Roman Hanc

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová plánuje aj tento rok tradičný obed s bývalými prezidentmi Rudolfom Schusterom, Ivanom Gašparovičom a Andrejom Kiskom. Prezidentka sa má tiež so Schusterom stretnúť na budúci týždeň v Košiciach.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera v regionálnej kancelárii prezidenta SR v Košiciach 28. apríla 2022 v rámci 4. dňa úradovania prezidentky.
Foto: TASR František Iván

Vyšné Nemecké - Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa skončil nápor nákladnej dopravy spôsobený najmä blokádou niektorých hraničných priechodov Poľska s Ukrajinou. Príslušníci finančnej správy vybavujú nákladné vozidlá plynule v oboch smeroch.

Banská Bystrica - Nitriansky podnikateľ Jozef H. je nevinný v prípade objednávky vraždy trénera bojových umení Františka V., ku ktorej došlo v roku 2011 v Nitre. Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici ho oslobodil spod obžaloby. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa voči nemu odvolal.

Bratislava - Nesúhlas so zámerom zlúčiť Fond na podporu umenia a Fond na podporu kultúry národnostných menšín vyjadril nový vládny splnomocnenec pre národnostné menšiny Ákos Horony.

Bratislava - Rast slovenskej ekonomiky môže v tomto roku zrýchliť na 2 % z odhadovaného 1,1 % v minulom roku. Podporený bude spotrebou domácností vďaka rastu reálnych miezd, ako aj investičnou aktivitou najmä cez Plán obnovy. V závere roka môže pomôcť aj očakávané oživenie v zahraničných ekonomikách.

Dunajská Streda - Nové elektrobusy na troch linkách, nový grafikon a bezplatné cestovné, to sú novoročné zmeny v mestskej autobusovej doprave v Dunajskej Strede. Podľa primátora mesta Zoltána Hájosa je to krok, ktorým chceli obyvateľov prilákať z osobných áut do autobusov.

Brusel - Veľvyslanci členských štátov Severoatlantickej aliancie a Ukrajiny sa na budúcu stredu stretnú na žiadosť Kyjeva v súvislosti s nedávnymi ruskými útokmi na ukrajinské mestá a civilné oblasti.

Kodaň - Dánska kráľovná Margaréta II. sa dnes v Kodani ukázala naposledy na verejnosti pred svojou plánovanou abdikáciou 14. januára. V Dánsku, ktoré je najstarším existujúcim kráľovstvom v Európe, došlo k dobrovoľnej abdikácii vládcu po prvýkrát za takmer 900 rokov.

Berlín/Helsinki/Štokholm/Kodaň 4. januára - Sever Európy naďalej sužujú mimoriadne nízke teploty, silný vietor a sneženie, Nemecko zas dážď. Tisíce domácností v severských krajinách ostali bez elektriny, mnohí ľudia uviazli v autách na diaľniciach. Vo fínskej časti Laponska v obci Enontekio namerali teplotu mínus 42,5 stupňa Celzia. Teploty majú tento týždeň ešte klesnúť.

Göteborg - Hokejisti domáceho Švédska sa stali prvými finalistami majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov. V dnešnom semifinále v Göteborgu zdolali Česko 5:2. Druhý finalista vzíde z druhého semifinále USA - Fínsko.
Švédsky hráč Otto Stenberg(vľavo) oslavuje gól spoluhráča Thea Lindsteina (nie je na snímke) pred českým brankárom Michaelom Hrabalom (uprostred) a Čechom Marekom Alscherom (27) v zápase semifinále Švédsko - Česko na MS v hokeji do 20 rokov vo švédskom meste Göteborg 4. januára 2024.
Foto: TASR/AP

Paríž - Zranenému kapitánovi slovenskej futbalovej reprezentácie Milanovi Škriniarovi hrozí niekoľkomesačná absencia. Stopér Paríža St. Germain si zranil členok vo včerajšom zápase o francúzsky Superpohár proti FC Toulouse a pravdepodobne ho čaká operácia.

Praha - Novým trénerom českej futbalovej reprezentácie sa stal Ivan Hašek. Jednohlasne ho zvolil výkonný výbor Futbalovej asociácie Českej republiky.