Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 12. februára 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktoré je riadiacim orgánom Operačného programu Slovensko, žiadny list z Európskej komisie nedostalo. Uviedol to dnes šéf rezortu Richard Raši v reakcii na tlačovú konferenciu opozičného hnutia Progresívne Slovensko. Na nej hnutie informovalo o tom, že komisia zaslala Slovensku dva listy, v ktorých varuje, že krajina môže prísť o peniaze z Európskej únie. Schvaľovanie novely Trestného zákona malo byť totiž v rozpore s európskym právom.

Bratislava - Verejnoprávna RTVS má schválený rozpočet a programový koncept na tento rok. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodla Rada RTVS. Programový koncept naďalej ráta so zachovaním štyroch televíznych a deviatich rozhlasových služieb. Návrh rozpočtu nie je podľa predsedu rady Igora Galla ideálny. Schválením rozpočtu sa síce vytvorí priestor na fungovanie RTVS, ale nebude pre médium rozvojový, skonštatoval.

Bratislava - O povolení obnovy konania, ktoré žiadajú odsúdení v kauze vraždy Ľudmily Cervanovej, súd zatiaľ nerozhodol. Dnešné verejné zasadnutie zrušil. Ďalší termín určí po dohode s oboma obhajcami.

Košice - Ústavný súd prijal na ďalšie konanie sťažnosť finančníka Jaroslava Haščáka týkajúcu sa povinnosti Slovenskej informačnej služby zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila v rokoch 2005 a 2006. Ústavná sťažnosť vychádza z predchádzajúceho verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva. Súd prijal sťažnosť 7. februára.

Bratislava - Vo veku nedožitých 60 rokov zomrela v piatok sudkyňa Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky Zuzana Mališová, kde pôsobila od 1. augusta 2021.

Bratislava - Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava podala protesty proti prevádzkovým poriadkom týkajúcich sa zón regulovaného parkovania v rámci systému Bratislavského parkovacieho asistenta PAAS. Upozorňuje, že sú vydané v rozpore s viacerými zákonmi. Ak hlavné mesto protestom nevyhovie, nevylučuje ani správne žaloby. Magistrát uviedol, že ide len o vyjadrenie iného právneho názoru, pričom protest nemá žiaden právny následok a nezastavuje účinnosť parkovacej politiky.

Bratislava - V januári prostredníctvom komplexnej služby elektronického výberu mýta vybrala spoločnosť SkyToll pre Národnú diaľničnú spoločnosť 19,4 milióna eur. V porovnaní s vlaňajším januárom výber mýta vzrástol o sedem percent. Viac ako polovicu (53,9 %) z celkovej sumy vybraného mýta zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia.

Haag - Holandsko musí prestať Izraelu dodávať komponenty pre stíhačky F-35, ktoré používa vo vojne v Pásme Gazy. Dnes o tom rozhodol súd v Haagu a potvrdil tak odvolanie, ktoré vo veci podali humanitárne organizácie.

Paríž - Jadrová energia zažíva vo svete silný návrat, vyhlásil šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol. Platí to vo Francúzsku, Ázii, Severnej Amerike, na Blízkom východe a inde, povedal Birol pred ministerskou schôdzkou združenia, ktorá sa uskutoční v utorok v Paríži.

Brusel - Európska komisia oznámila, že schválila svoj tohtoročný rozpočet na humanitárnu pomoc vo svete vo výške viac ako 1,8 miliardy eur.

Budapešť - Maďarská prezidentka Katalin Nováková sa včera už aj oficiálne vzdala postu hlavy štátu. Uviedol to dnes server 24.hu s odvolaním sa na Novákovej list adresovaný predsedovi Národného zhromaždenia Lászlóovi Kövérovi, ktorý bol zverejnený na stránke parlamentu.

Moskva - Kremeľ dnes deklaroval, že družicový internetový systém Starlink nebol certifikovaný na použitie v Rusku a nebol ani do Ruska oficiálne dodaný, preto ho nemožno používať. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov takto reagoval na tvrdenia ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorá včera uviedla, že ruské jednotky v okupovaných častiach Ukrajiny používajú Starlink.

Crans Montana - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vynechá aj najbližšie podujatie Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane (16.-18. februára). Päťnásobná celková víťazka prestížneho seriálu sa stále nezotavila zo zranenia kolena, ktoré utrpela pred vyše dvomi týždňami po páde v zjazde v Cortine d'Ampezzo.