Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 29. februára 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Ústavný súd dnes zverejnil rozhodnutie o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Súd v odôvodnení okrem iného skonštatoval, že o pozastavení účinnosti napadnutého právneho predpisu mohol rozhodnúť aj pred jeho zverejnením v zbierke zákonov.

- Rozhodnutie Ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová.

- Premiér Robert Fico víta rozhodnutie Ústavného súdu, pretože nepozastavil účinnosť zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Koalícia dosiahla hlavný cieľ, ktorý mala pri reforme trestného práva.

- Predseda Národnej rady Peter Pellegrini rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu. Prekvapila ho rýchlosť rozhodnutia i to, že sa verejnosť dozvedela závery z médií a až potom sa vyjadril oficiálne súd.

- Generálny prokurátor Maroš Žilinka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu v súvislosti s pozastavením účinnosti trestných kódexov.

- Slovensko je krajinou, kde je už akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Uviedol to premiér Robert Fico po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach, kde sa kabinet venoval budúcnosti automobilového priemyslu na Slovensku.

- Premiér Robert Fico podporuje výstavbu nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach s výkonom viac ako 1000 megawattov. Zdôvodnil to predpokladaným rastom spotreby elektriny na Slovensku v súvislosti s prechodom na elektromobilitu.

Praha - V rámci V4 sme sa zhodli na mnohých témach a najmä na tom, že Rusko je na Ukrajine agresorom a chceme, aby sa Ukrajine čo najviac efektívne pomohlo, aby dosiala spravodlivý mier. Po skončení parlamentného summitu V4 to vyhlásila predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.

- Predstavitelia ukrajinského parlamentu podľa predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho nevyvodzovali žiadne dôsledky z výrokov slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že v Kyjeve nie je vojna. Povedal to po summite Vyšehradskej štvorky a Ukrajiny v Prahe.

- Predsedovi Národnej rady Pellegrinimu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo "si dovolí" hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes povedal, že všetky jeho výroky o vojne medzi Ukrajinou a Ruskom boli starostlivo premyslené. Reagoval tak na rozruch vyvolaný tým, že nevylúčil vyslanie západných vojakov do konfliktu.

Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu napoludnie v Štrasburgu schválili legislatívu na riešenie manipulácie na trhoch s energiami posilnením transparentnosti a dohľadu.

Banská Bystrica - Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomír A. je v rámci kauzy Babylon uznaný za vinného z podplácania. Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, mu vymeral trest odňatia slobody vo výške piatich rokov.

Bratislava - Popoludní by sa nad Slovensko mala postupne dostávať vzduchová hmota, ktorá obsahuje väčšie množstvo prachu zo Sahary. Informuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Na Slovensku tak možno podľa ústavu bude farebný západ alebo východ Slnka.

Paríž - Novovybudovanú olympijskú dedinu pre nadchádzajúce OH v Paríži dnes podľa plánu odovzdali organizátorom. Na slávnostnom otvorení šéf organizačného výboru Tony Estanguet prevzal symbolický kľúč od komplexu.

Otepää - Slovenská biatlonistka Ema Kapustová získala striebornú medailu v pretekoch s hromadným štartom junioriek na 9 km na mládežníckych MS v estónskom Otepää.

Györ - Slovenský strelec Juraj Tužinský si vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi. Zároveň získal miestenku na tohtoročné olympijské hry v Paríži.