Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon). Novelu schválili poslanci Národnej rady 13. februára a posunuli tak účinnosť zákona o výstavbe o jeden rok, do apríla 2025.

Bratislava - Prezidentské voľby by koncom februára vyhral predseda Národnej rady Peter Pellegrini so ziskom 51,7 percenta. Druhý by skončil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, získal by 48,3 percenta hlasov voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.
Na snímke predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Foto: TASR Martin Baumann




Bratislava/Greenville - Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhacie lietadlá F-16. Odovzdávací ceremoniál sa uskutočnil vo fabrike spoločnosti Lockheed Martin v americkom Greenville v Južnej Karolíne za účasti ministra obrany Roberta Kaliňáka.



Nairobi/Bratislava -
Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba absolvoval pracovnú cestu do Kene, počas ktorej sa stretol aj s prezidentom Williamom Rutom. Dohodli sa na užšej spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ekonomickej podpory a rozvoja všeobecne prospešných projektov.



Bratislava - Ministerstvo financií informovalo, že štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára tohto roka schodok vo výške 1,224 miliardy eur. Znamenalo to medziročné zhoršenie hospodárenia štátu o 86 miliónov eur alebo 7,5 %.



Košice - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zjednodušuje podmienky pre výstavbu inkluzívnych detských ihrísk pod novým názvom Ihrisko pre každé dieťa. Počas slávnostného otvorenia takéhoto ihriska v košickej mestskej časti Krásna to uviedol šéf rezortu Erik Tomáš.



Bratislava - Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste bude europoslanec Eugen Jurzyca, z tretieho miesta bude kandidovať poslankyňa Národnej rady za SaS Vladimíra Marcinková. Strana predstavila zloženie kandidátky na dnešnej tlačovej konferencii.
Sloboda a Solidarita (SaS) - kandidáti do Európskeho parlamentu, predný rad zľava Jana Bittó Cigániková, Simona Čerevková, Slavomíra Henčeková, Vladimíra Marcinková, Jana Somorovská, Katarína Surmíková Tatranská a Radka Wagingerová. Druhý rad zľava Karol Galek, Ján Oravec, Juraj Krúpa, Richard Sulík, Ladislav Kuna, Eugen Jurzyca, Ľudovít Paulis a Miroslav Žiak. Bratislava, 1. marca 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Nemôžeme dopustiť, aby jedna téma, v ktorej spolu v určitej veci nesúznieme, zničila vzácne a unikátne vzťahy medzi Slovenskom a Českou republikou. V súvislosti s rozdielnym postojom slovenskej a českej vlády k vojne na Ukrajine to v relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV uviedol český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák.



Varšava - Poľsko ukončí dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Podľa rozhodnutia ministra vnútra Marcina Kierwińského budú trvať do zajtrajšej polnoci.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Adriána Hudecová



Moskva - Dav pri Borisovskom cintoríne v Moskve, kde dnes pochovali ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, skandoval heslá proti Kremľu a vojenskej invázii na Ukrajinu. Rakvu s telom Navaľného spustili do hrobu za zvukov piesne My way od Franka Sinatru a soundtracku z filmu Terminátor 2, ktorý mal Navaľnyj rád. Pred chrám v moskovskej štvrti Marjino prišli aj veľvyslanci viacerých štátov Európskej únie a ambasádorka USA Lynne Tracyová.



Paríž/Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila hlboké znepokojenie v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo včera v Pásme Gazy, keď izraelskí vojaci pri streľbe do davu smrteľne postrelili vyše 100 Palestínčanov.



Ženeva - Hladomor v Pásme Gazy je takmer neodvrátiteľný, ak nenastane zmena vo vojne medzi Izraelom a hnutím Hamas, uviedla Organizácia Spojených národov.



Washington - Americký denník The Wall Street Journal dnes zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou, o ktorom sa diskutovalo v apríli 2022.



Bialystok - Poľskí farmári dnes začali protest na hraničnom priechode neďaleko hraníc s Litvou. Vyjadrujú nespokojnosť s prevozom ukrajinského obilia cez túto pobaltskú krajinu.



Paríž - Na proteste farmárov na triede Champs-Élysées v centre Paríža zadržali 66 osôb.



Luxemburg - Podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostat dosiahla miera nezamestnanosti v eurozóne na začiatku tohto roka najnižšiu úroveň v histórii záznamov, keď klesla na 6,4 %.



Györ - Slovenský strelec Patrik Jány získal na ME v maďarskom Györi zlatú medailu v disciplíne vzduchová puška na 10 m.
Archívna snímka.
Foto: TASR – Martin Baumann