Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií rezortu vnútra nezlyhal ani nepochybil pri ochrane domu prezidentky Zuzany Čaputovej. Zároveň poukázal na to, že aj pre takéto incidenty je dôležité, aby mali traja najvyšší ústavní činitelia pridelené štátne rezidencie, ktoré by zabezpečovali adekvátnu úroveň ochrany.



Nikózia - Mierová misia OSN na Cypre si dnes pripomína 60. výročie pôsobenia v tomto ostrovnom štáte. Na slávnostnej ceremónii v cyperskej Nikózii prijali príslušníci misie medaily a pamätné mince. Ocenenie pre slovenský kontingent prevzal predseda Národnej rady Peter Pellegrini.

- Predsedu Národnej rady Pellegriniho prijala dnes na pôde Snemovne reprezentantov Cyperskej republiky jej predsedníčka Annita Demetriosová, ktorá sa poďakovala za prítomnosť slovenských vojakov v mierovej misii OSN na Cypre. Diskutovali aj o výzvach, ktorým čelí EÚ.



Bratislava - Nevyčerpaných 13 miliónov eur, ktoré v roku 2022 vláda vyčlenila na nákup záchranárskych vrtuľníkov, navrhuje Ministerstvo vnútra využiť na výdavky spojené s utečencami z Ukrajiny, najmä príspevok na ubytovanie odídencov. Vyplýva to z materiálu, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Poskytovatelia opatrovateľskej služby už môžu žiadať o príspevok vo výške 7,93 eura za každú hodinu ich výkonu. Umožňuje to druhá časť národného projektu Podpora opatrovateľskej služby, ktorá je spolufinancovaná z eurofondov v rámci Programu Slovensko.



Washington - Americký minister obrany Lloyd Austin ocenil prínosy Slovenska pre Severoatlantickú alianciu. Spravil tak počas dnešného stretnutia so svojím slovenským náprotivkom Robertom Kaliňákom. Uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke amerického Pentagónu.



Vilnius - Poľský premiér Donald Tusk popoludní ostro kritizoval ministrov zahraničných vecí Slovenska a Maďarska za stretnutie so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Turecku.



Oslo - Severoatlantická aliancia začína dnes rozsiahle vojenské cvičenia Nordic Response 24, ktoré budú trvať takmer dva týždne a budú sa zameriavať na obranu nového, rozšíreného územia aliancie na severe Európy.

- Približne 20.000 vojakov NATO z desiatich členských krajín aliancie bude dnes nacvičovať prekročenie najdlhšej poľskej rieky, Visly. Cvičenie je súčasťou plánu na odradenie ruskej agresie.



Kucova - Členský štát Severoatlantickej aliancie Albánsko, ktoré nemá žiadne vlastné bojové lietadlá, otvorilo dnes prebudovanú leteckú základňu zo sovietskej éry Kucova a bude slúžiť lietadlám NATO. Dôvodom je zvýšená hrozba zo strany Ruska, uviedol albánsky premiér Edi Rama.



Paríž - Francúzsko v blízkej budúcnosti neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, povedal dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron. Vysvetľoval tak svoj minulotýždňový výrok, ktorý zaznel na záver summitu lídrov krajín EÚ a NATO v Paríži. Vtedy na novinársku otázku, ktorá sa týkala možnosti vyslania pozemných síl na Ukrajinu, reagoval, že nič nie je vylúčené.



Ženeva - Viac než 40 krajín požiadalo dnes o nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a uviedlo, že konečnú zodpovednosť za ňu nesie ruský prezident Vladimir Putin.

- Súd v meste Salechard na severe Ruska zamietol dnes sťažnosť matky zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ľudmila Navaľná podala sťažnosť na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie za to, že odmietol vydať telo jej syna, ktorý zomrel vo februári v trestaneckej kolónii.



Ženeva - Vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas by mohla vyvolať na Blízkom východe širší konflikt. Upozornil na to napoludnie Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, ktorý prirovnal situáciu k sudu s pušným prachom.



Washington - Najvyšší súd Spojených štátov dnes zrušil rozhodnutie súdu v Colorade, ktoré znemožňovalo bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi kandidovať v republikánskych primárkach v štáte.



Bratislava - V druhej polovici tohto týždňa bude nadránom mráz prechodne aj v nížinách. Najchladnejšia noc na väčšej ploche bude pravdepodobne zo štvrtka na piatok. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.