Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava/Svet 15. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 15. marca 2024 - 17.45 h.





Bratislava - Prijatie nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase v predloženej verzii by bolo v priamom rozpore s novým Európskym aktom o slobode médií. Upozornila na to prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku pre prvé kolo volieb prezidenta. Voličom na nej budú poskytovať informácie súvisiace s uplatňovaním volebného práva. Dostupná bude na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.



Bratislava - Na Slovensko príde tím Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorý bude pozorovať priebeh prezidentských volieb. Pozorovateľom vo volebný deň môže byť ktokoľvek, musí to však oznámiť predsedovi príslušnej volebnej komisie.



Bratislava - Podpredseda parlamentu Andrej Danko sa pri januárovej dopravnej nehode v bratislavskej Dúbravke mohol dopustiť priestupku. Výsledky skráteného vyšetrovania preukázali, že v tomto prípade nešlo o trestný čin.
Na archívnej snímke Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR/Jakub Kotian



Spišská Nová Ves – Už 19. marca by mali vyhlásiť rozsudok v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce na Spiši. Na dnešnom pojednávaní na Okresnom súde Spišská Nová Ves odzneli záverečné reči oboch strán. V kauze je obžalovaná nemecká statička Sabine H. Tragédia si vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených robotníkov.



Bratislava - Bilaterálne vzťahy, podpora vstupu krajín západného Balkánu do Európskej únie, ale aj vojna na Ukrajine a migrácia boli hlavnými témami dnešného stretnutia predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho a gréckej prezidentky Kateriny Sakellaropulusovej v priestoroch Bratislavského hradu.



Trstená – Hraničný priechod Trstená-Chyžné na severe Slovenska uzavreli pre nákladné vozidlá. Protestujúci poľskí poľnohospodári ho dopoludnia zablokovali.



Bratislava - Finančná správa opätovne upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa snažia oklamať daňovníkov. Využívajú na to falošné upozornenie na omeškanie daňovej povinnosti. Inštitúcia takéto maily neodosiela a daňovníkom odporúča, aby na ne nereagovali, ani neposkytovali žiadne svoje údaje.



Praha - Stav bývalého českého prezidenta Miloša Zemana je po štvrtkovej operácii stabilizovaný, ale vážny. Zeman absolvoval operáciu z dôvodu kritického nedostatočného prekrvenia dolnej končatiny. Príčinou bola krvná zrazenina.



Odesa — Štrnásť mŕtvych si vyžiadal dnešný raketový útok ruských síl na čiernomorské prístavné mesto Odesa na Ukrajine. Najmenej 46 ľudí utrpelo zranenia.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dnes v Grónsku slávnostne otvorila kanceláriu Európskej únie v Nuuku, ktorá bude slúžiť aj ako zastúpenie Únie v širšom arktickom regióne.



Berlín – Francúzsko, Nemecko a Poľsko jednotne spolupracujú na tom, aby zabránili Rusku zvíťaziť vo vojne na Ukrajine, nikdy sa však nebudú usilovať o priamy konflikt s Moskvou. Po stretnutí lídrov tejto trojice krajín to povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

- Európska komisia vyčlenila 500 miliónov eur v rámci zákona na podporu výroby munície. Umožní to európskemu obrannému priemyslu zvýšiť do konca roka 2025 kapacitu na výrobu munície na dva milióny kusov ročne.



Moskva - Nedávno odsúdený ruský disident Oleg Orlov odmietol ponuku ísť s ruskou armádou a ísť bojovať proti Ukrajine. Keď Orlov poukázal aj na svoj vek 70 rokov, náborár do armády mu odpovedal, že to nie je prekážkou. Orlov bol spolupredsedom ľudskoprávneho centra Memorial, ktoré pôsobilo v Rusku už od roku 1987.



Záhreb - Parlamentné voľby v Chorvátsku sa uskutočnia 17. apríla, ako oznámil úrad tamojšieho prezidenta Zorana Milanoviča.



Bratislava - Mauro Pini zostáva trénerom Petry Vlhovej. Švajčiar podpísal nový dvojročný kontrakt, slovenskú lyžiarku povedie do konca olympijského cyklu.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej tréner Mauro Pini..
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Nyon - Obhajca trofeje Manchester City sa vo štvrťfinálovom šlágri futbalovej Ligy majstrov stretne s rekordným 14-násobným európskym šampiónom Realom Madrid. Paríž St. Germain s doliečujúcim sa slovenským stopérom Milanom Škriniarom vyzve v boji o postup Barcelonu, Arsenal si zmeria sily s Bayernom Mníchov a Atletico Madrid s Borussiou Dortmund. Rozhodol o tom piatkový žreb.