Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. marca - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 22. marca 2024 - 17.45 h.

Brusel - Slovenská vláda intenzívne pracuje na prípravách spoločného rokovania s ukrajinskom vládou, ku ktorému by malo dôjsť 10. apríla v Michalovciach. Povedal to premiér Robert Fico po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, na ktorom zopakoval, že Slovensko zo svojich armádnych zásob Ukrajine nič neposkytne.

Bratislava - Od roku 2026 by mala byť minimálna mzda na Slovensku stanovená na úrovni najmenej 60 % priemernej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov. Opätovne by sa tiež malo zaviesť povinné rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa na firmy v jednotlivých odvetviach. Súvisiaci balík legislatívnych návrhov predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny do pripomienkového konania.

- Koaličná Slovenská národná strana súhlasí s návrhom ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy. Ako podmienku na podporu tohto návrhu si však kladie obnovenie automatu na minimálny dôchodok.

- Klub 500 nesúhlasí s návrhom ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy. Efektívnejšie by podľa neho bolo zvyšovanie čistých príjmov osôb s minimálnou mzdou zvyšovaním nezdaniteľnej časti základu dane.

Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka zaradil do Plánu hlavných úloh prokuratúry na rok 2024 zhodnotenie stavu zákonnosti v zariadeniach určených na výkon ochranného ústavného liečenia a detencie. Cieľom previerok je zmapovať stav zákonnosti v týchto zariadeniach, vrátane ochrany práv umiestnených osôb. Prokurátori boli tento týždeň na kontrole v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku.

Bratislava - V ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách 2053 väznených osôb s hlasovacím preukazom, štyri osoby môžu voliť bez hlasovacieho preukazu. Svoj hlas budú môcť odovzdať do prenosnej volebnej schránky.

Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti odmieta kritiku Európskej komisie k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Je presvedčené, že vyšetrovanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ nie je nijakým spôsobom ohrozené a bude pokračovať v rovnakej intenzite, ak nie vo väčšej.

Bratislava - Pomoc s drahými hypotékami bola jednou z hlavných predvolebných tém vládnej strany Smer-SD, no ukázalo sa, že ich riešenie je zlé a ľuďom nepomáha. Tvrdí to opozičná SaS. Štát sľuboval, že vyplatí pomoc vo výške 64 miliónov eur, no za prvý mesiac ju dostalo menej ako 4000 ľudí v priemernej sume 75 eur.

Washington - Šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová upozornila, že centrálne banky čelia v tomto roku omnoho silnejším politickým tlakom na zníženie úrokových sadzieb. Dôvodom sú voľby v mnohých krajinách sveta. Ako však dodala, je nevyhnutné, aby si centrálne banky udržali svoju nezávislosť.

New York - Rusko a Čína dnes vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN predloženú Spojenými štátmi, ktorá vyzývala na okamžité prímerie vo vojne v Pásme Gazy a odsudzovala útok militantného hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho októbra.

Tel Aviv - Izrael plánuje spustiť pozemnú operáciu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy aj bez podpory Spojených štátov, vyhlásil popoludní izraelský premiér Benjamin Netanjahu na schôdzke s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Jakarta - Zemetrasenie so silou 6,4 stupňa zasiahlo dnes oblasť pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva, oznámila geologická služba USA. Otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste Jakarta.

Bratislava - Stavbami roka 2023 sa stali prvá etapa severného obchvatu R4 Prešov a rekonštrukcia a dostavba Slovenskej národnej galérie v Bratislave.