Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. apríla 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Kandidát na prezidenta a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa v prípade svojho zvolenia za hlavu štátu neobáva o stabilitu poslaneckého klubu svojej strany. Strana bude podľa neho naďalej pilierom stability vládnej koalície až do nasledujúcich riadnych parlamentných volieb.

Bratislava - Šesť mimoparlamentných strán Demokrati, Demokratická strana, Fórum, Modrí-ES, ODS - Občianski demokrati Slovenska a Strana rómskej koalície vyzvalo na účasť v sobotnom druhom kole prezidentských volieb a na podporu kandidáta Ivana Korčoka.

Bratislava - Ministerstvo financií sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré odzneli na dnešnej tlačovej konferencii opozičnej strany SaS. Rovnako odmieta, aby politici zneužívali meno ministerstva na svoje politické ciele pár dní pred prezidentskými voľbami. Rezort financií tak reagoval na tvrdenia SaS, že vláda sa chystá zvýšiť daň z pridanej hodnoty aj spotrebné dane ako jednu z možností konsolidácie verejných financií.

Bratislava - Nápor na daňové úrady vrcholí, dnes je posledný deň, keď si subjekty musia splniť svoje povinnosti voči finančnej správe. Daňovníci tento rok môžu podať daňové priznanie do dnes.

Bratislava - Od apríla platia nové sumy viacerých správnych poplatkov v pôsobnosti Ministerstva vnútra. Zvyšujú sa napríklad poplatky za vydanie občianskych a vodičských preukazov, pasov či zbrojných preukazov. Zvýšili sa aj poplatky súvisiace s uzavretím manželstva pred matričným úradom.

Bratislava - Dosah autizmu na človeka a jeho rodinu je závažný. Naša spoločnosť by mala vychádzať v ústrety potrebám ľudí s touto poruchou. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti dnešného Svetového dňa povedomia o autizme.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva ruší Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Zmeny sú účinné od zajtra. Dôvody vyplývajú z praxe, a to v štádiu po vykonaní všetkých medicínskych intervencií, ktoré potvrdia diagnózu transsexualizmus a stotožnenie pacienta so želaným pohlavím.

Bratislava - Intenzívnejšie policajné kontroly odhalili počas Veľkonočných sviatkov 226 vodičov pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok.

Bratislava - Železničná spoločnosť Slovensko dostala od Úradu pre verejné obstarávanie pokutu vyše 582.000 eur. Dôvodom bolo, že národný dopravca uzavrel zmluvu na dodanie nových softvérových licencií so softvérovou firmou priamo, bez verejnej súťaže.

Bratislava - Koncom tohto roka by mohlo byť v Ozbrojených silách 20.982 vojakov a 4500 zamestnancov. Ide o zvýšenie o 279 vojakov oproti aktuálne schválenému počtu. Vyplýva to z návrhu aktualizácie početných stavov, ktorý Ministerstvo obrany predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou situáciou odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka.

Tel Aviv - Izraelská armáda napoludnie prisľúbila vyšetrenie svojho včerajšieho leteckého útoku v Pásme Gazy, pri ktorom prišlo o život sedem pracovníkov humanitárnej organizácie World Central Kitchen.

Nezisková organizácia World Central Kitchen pozastavila dnes svoju činnosť v Pásme Gazy po izraelskom útoku. Lode s približne 240 tonami nedodanej pomoci sa preto vracajú z tejto palestínskej enklávy.

Ženeva - Úmrtnosť novorodencov v Pásme Gazy prudko stúpa a mnohé deti sa rodia s podváhou, upozornila popoludní Svetová zdravotnícka organizácia s odvolaním sa na zdravotníkov v Gaze.

Helsinki - Jedno z postrelených detí v škole na okraji Helsínk napoludnie zomrelo, ďalšie dve majú vážne zranenia. Dvanásťročný chlapec strieľal ráno z ručnej zbrane v škole v meste Vantaa. Útočníka neskôr zadržala polícia v oblasti Helsínk.

Ankara - Dvadsaťpäť ľudí zahynulo a ďalší traja sa zranili pri dnešnom požiari v nočnom klube nachádzajúcom sa v obytnej budove v tureckom meste Istanbul.