Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. apríla 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Severoatlantická aliancia je najsilnejšou a najúspešnejšou obrannou alianciou na svete. Je jednou zo záruk našej slobody, garantuje našu bezpečnosť a napomáha ochrane a prosperite dnes už 32 spojeneckých krajín vrátane Slovenska. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO.

Brusel - Stať sa členom NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí v histórii Slovenska. Počas slávnostných príhovorov k 75. výročiu založenia Aliancie to v Bruseli povedal minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár počas stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v sídle NATO v Bruseli 4. apríla 2024.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Položením venca na vojenskom pamätníku Slavín si predseda vlády Robert Fico pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy. Pri tejto príležitosti poukázal na potrebu poznania pravdy o druhej svetovej vojne.
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas pripomenutia si 79. výročia oslobodenia Bratislavy na Slavíne, v Bratislave 4. apríla 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Premiér Robert Fico skritizoval pôsobenie sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta a jeho senátu. Ústavný súd podľa neho viackrát konštatoval, že Kliment konal nezákonne.

- Verejné ataky na sudcov vrátane sudcov Najvyššieho súdu pre ich rozhodovaciu činnosť sú neprípustné a mimoriadne nebezpečné. Uviedol to predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica.

Bratislava - Pre prvý až tretí ročník základných škôl bude platiť úplný zákaz používania mobilných telefónov počas vyučovania, prestávok a v priestore školy. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker. Termín zavedenia zatiaľ nespresnil.

Bratislava - Polícia prijala pred sobotným druhým kolom prezidentských volieb viacero opatrení. Viac policajných hliadok bude v teréne nielen pred voľbami a počas nich, ale aj po ich skončení.

- Hlasovací preukaz pred druhým kolom voľby prezidenta si môžu voliči vybaviť najneskôr zajtra.

Liptovská Sielnica - Poranenie hrudníka, zlomeninu rebier a úraz chrbtice utrpel dnes po strete s medveďom na Liptove 35-ročný muž. Zranený muž je lesný pracovník. Štátni ochranári konkretizovali, že k útoku medveďa došlo v katastri Kvačian v okrese Liptovský Mikuláš.

Praha - Politika slovenskej vlády nesúca sa v znamení stretnutia slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovov či výziev na mier na Ukrajine "za každú cenu" ohrozuje bezpečnosť Európy. Český premiér Petr Fiala to povedal v rozhovore pre televíziu CNN Prima NEWS.

Washington - Spojené štáty musia dodržiavať svoj "posvätný záväzok" voči Severoatlantickej aliancii, vyhlásil pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO americký prezident Joe Biden.

Moskva - Vzťahy Ruska so Severoatlantickou alianciou klesli na úroveň "priamej konfrontácie". Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v deň, keď si NATO pripomína 75. výročie svojho vzniku.

Londýn - Britský minister zahraničných vecí David Cameron vylúčil vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu, aby týmto spôsobom podľa neho Aliancia neposkytla cieľ ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Varšava - Poľský premiér Donald Tusk vyhlásil, že jeho krajina sa neplánuje priamo zapojiť do vojny na Ukrajine.

Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Čína predložila zatiaľ najrozumnejší mierový plán pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine.

Jeruzalem/Washington - Americký minister obrany Lloyd Austin vyjadril počas telefonátu so svojím izraelským náprotivkom Joavom Galantom "rozhorčenie" nad smrťou humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy pri pondelkovom útoku Izraela.

Varšava - Poľský prezident Adrzej Duda i premiér Donald Tusk kritizovali vyjadrenia izraelského veľvyslanca v Poľsku Jakova Livneho ohľadne úmrtia poľského humanitárneho pracovníka počas izraelského útoku v Pásme Gazy.

Moskva - Rusko nemôže byť cieľom islamských fundamentalistov, pretože je príkladom medzináboženskej harmónie a jednoty. Uviedol to prezident Vladimir Putin takmer dva týždne po útoku v koncertnej hale na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal najmenej 144 obetí.

Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil čudné a zastrašujúce vyjadrenia Ruska v telefonáte medzi francúzskym a ruským ministrom obrany. Takisto vyjadril presvedčenie, že Rusko sa zlovestne zameriava na olympijské hry v Paríži.