Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava- Zvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu včera zanikol mandát poslanca Národnej rady. Skončilo sa aj jeho pôsobenie na poste predsedu Národnej rady, právomocami v tejto funkcii poveril jej podpredsedu Petra Žigu. Informoval o tom počas popoludňajšieho tlačového vyhlásenia. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu Národnej rady. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k skončeniu funkcie predsedu NRSR 8. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Slovensko čaká budúci rok konsolidácia verejných financií na úrovni 1 % hrubého domáceho produktu alebo 1,4 miliardy eur. Potvrdili to premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický. Prvými opatreniami je zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov.



Bratislava - Štát by mal slovenským samosprávam vyplatiť jednorazovo ešte v prvej polovici roka 2024 sumu približne 220 miliónov eur. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva financií.



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu marca tohto roka deficit vo výške 2,181 miliardy eur. Znamenalo to medziročné zhoršenie hospodárenia štátu o 617,9 milióna eur alebo 39,5 %. Informovalo o tom Ministerstvo financií.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva súhlasí so závermi kontroly Najvyššieho kontrolného úradu zverejnenými koncom minulého týždňa. Štát by mal podľa úradu najmä nastaviť pravidlá adresnej kompenzácie cien elektriny a plynu počas nepredvídaných situácií, zamerať sa na najzraniteľnejšie skupiny a nastaviť aj časové obmedzenia.



Bratislava - Poslanci Národnej rady nebudú zajtra mimoriadne rokovať o návrhu ústavného zákona o odstrele medveďov. Zajtrajšiu schôdzu zrušili na žiadosť ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Chce nájsť s časťou opozície zhodu na zákone.



Bratislava - Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico vyzval predsedu Najvyššieho súdu Jána Šikutu a predsedu Súdnej rady Jána Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na sudcov Najvyššieho súdu Juraja Klimenta a Petra Štifta. Dôvodom sú podľa Fica porušenia práv, ktoré Klimentovmu senátu opakovane vytkol Ústavný súd.
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Rómski študenti by si veľmi želali, aby Slovensko bolo tolerantnejšou krajinou, ktorá rómskym deťom dokáže dať šancu a prijme ich. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti pondelkového Medzinárodného dňa Rómov.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas prijatia zástupcov rómskej komunity v Prezidentskom paláci 5. apríla 2024 v Bratislave. ar
Foto: TASR - Pavol Zachar



Píla - Na ceste I/16 pri obci Píla v okrese Lučenec došlo popoludní k dopravnej nehode sanitky a odťahového vozidla. Na mieste je viacero zranených, jedna osoba prišla o život. Cesta je v dôsledku nehody neprejazdná.



Brusel - Európska komisia napoludnie informovala, že opatrenie Slovenska vo výške 267 miliónov eur v prospech spoločnosti Volvo Cars je v súlade s pravidlami Európskej únie o štátnej pomoci. Investičná pomoc podľa komisie podporí vybudovanie závodu na výrobu osobných elektrických vozidiel vo Valalikoch pri Košiciach.



Brusel - Európsky parlament bude v stredu hlasovať o reforme imigračnej politiky, ktorá má uchádzačom o azyl sťažiť vstupné procedúry a zabezpečiť rovnomerné rozloženie zodpovednosti za migrantov medzi všetky členské krajiny.
Európsky parlament v Štrasburgu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Praha - Počet ľudí nakazených čiernym kašľom v Česku naďalej stúpa, za ostatný týždeň pribudlo ďalších 1100 prípadov. Napoludnie to uviedol český Štátny zdravotný ústav, ktorý od začiatku roka eviduje takmer 6400 infikovaných.



Kyjev - Rusko zasiahlo v posledných týždňoch na Ukrajine 80 percent tradičných elektrární a polovicu vodných elektrární, išlo pritom o najhoršie takéto útoky od začiatku vojny. Oznámil to popoludní ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.



Vatikán - Vatikán popoludní označil chirurgické zákroky na zmenu biologického pohlavia a náhradné materstvo za vážnu hrozbu pre ľudskú dôstojnosť, pričom ich postavil na rovnakú úroveň ako interrupcie a eutanáziu, označované za praktiky, ktoré porušujú Boží plán pre ľudský život.



Bratislava - Slováci stavili na prezidentské voľby v stávkovej kancelárii Fortuna celkovo vyše dva milióny eur. Od vypísania kurzov až do druhého kola predstavoval objem stávok na víťazstvo Petra Pellegriniho takmer 900.000 eur. Pri Ivanovi Korčokovi išlo o vyše 500.000 eur.
Na kombosnímke zľava Peter Pellegrini a Ivan Korčok.
Foto: TASR