Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. apríla 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec odmieta slová opozície o ohrození čerpania financií z plánu obnovy. "To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy (eur), to je nonsens," zhodnotil dnes. Hovorí o zbytočnej politizácii a kampani pred eurovoľbami. Odpoveď na list Európskej komisie avizuje na budúci týždeň.
Na snímke podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov SR Peter Kmec (Hlas-SD).
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie podporí v rámci výzvy z Programu Slovensko projekty na zvýšenie úrovne kybernetickej a informačnej bezpečnosti v zdravotníckych zariadeniach. Na výzvu je alokovaných 5,9 milióna eur.



Bratislava - Pozemky pod novou martinskou nemocnicou sú vysporiadané. Sú vo vlastníctve nemocnice v Martine. Potvrdilo to ministerstvo zdravotníctva s tým, že na projekte nového zdravotníckeho zariadenia sa ďalej pracuje. Informovalo takisto o ukončení výberu zhotoviteľa zemných prác.



Bratislava - Slovenské firmy, ktoré majú záujem uchádzať sa o prostriedky z plánu obnovy na dekarbonizáciu svojej výroby, sa môžu prihlásiť ministerstvu životného prostredia. Dnes ich na to vyzvali podpredsedovia vlády Tomáš Taraba a Peter Kmec.



Bratislava - Kresťanskí demokrati podporia mimoriadnu schôdzu parlamentu k odvolaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej, ak sa potvrdí ohrozenie čerpania peňazí pre nemocnice z plánu obnovy. Podanie návrhu na odvolanie avizovali zástupcovia hnutia Slovensko.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Krajský súd v Bratislave odobril návrh podnikateľa Ladislava Bašternáka na obnovu konania v časti výroku o treste prepadnutia majetku. Potvrdil tak vlaňajšie rozhodnutie Mestského súdu Bratislava I.



Pezinok - Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Milan Cisarik ukončil dokazovanie v kauze obžalovanej Ľubice R. Prípad súvisí s poberaním agrodotácií. Obžalovaná vo svojej výpovedi dnes uviedla, že trvá na oslobodení spod obžaloby. Prokurátor generálnej prokuratúry Ladislav Masár považuje za preukázané, že sa Ľubica R. dopustila trestnej činnosti popísanej v obžalobe.



Bratislava - Pôvodný zámer vybudovať Zdravotnícky kampus Bory je podľa Bratislavského samosprávneho kraja nerealizovateľný.
Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Milhosť - Národná diaľničná spoločnosť zrenovuje povrch vozovky na rýchlostnej ceste R4 za Košicami v blízkosti štátnej hranice s Maďarskom. Veľkoplošné opravy zrealizujú v oboch jazdných pásoch. Investícia do nového asfaltového koberca predstavuje približne 739.000 eur.



Bratislava - Z desiatich operačných programov programového obdobia 2014 - 2020 boli schválené prostriedky vo výške vyše 14,728 miliardy eur. Predstavuje to čerpanie na úrovni 101,56 %. Vyplýva to z Informácie o čerpaní eurofondov k 31. marcu tohto roka, ktorú zverejnilo ministerstvo financií.



Čachtice/Pruské - Polícia zadržala dvojicu mužov, ktorí sa tento týždeň pokúsili vykradnúť dva bankomaty v Pruskom (okres Ilava) a Čachticiach (okres Nové Mesto nad Váhom).

Brusel - Medzi členskými štátmi EÚ sa rodí konsenzus, ktorý má umožniť dohodu o schválení návrhu Európskej komisie použiť väčšinu výnosov zo zmrazených ruských aktív v EÚ na nákup zbraní pre Ukrajinu.



Vatikán -
Pápež František v septembri navštívi Indonéziu, Východný Timor, Singapur a Papuu-Novú Guineu. Pôjde o jeho najdlhšiu cestu od roku 2013, keď sa stal hlavou katolíckej cirkvi.



Tallinn — Estónsky minister vnútra Lauri Läänemets chce Estónsku pravoslávnu cirkev Moskovského patriarchátu klasifikovať ako teroristickú organizáciu.



Madrid - Na člne plávajúcom pri juhovýchodnom pobreží Španielska našli štyri mŕtve ženy, oznámila dnes Námorná záchranná služba, ktorá patrí pod španielske ministerstvo dopravy.



Sunrise - Slovenský hokejista Oliver Okuliar dnes podpísal ročný nováčikovský kontrakt s klubom zámorskej NHL Florida Panthers. Zmluva začne platiť od sezóny 2024/25.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR



Londýn - Novú sezónu motoristického seriálu F1 otvorí po šiestich rokoch Veľká cena Austrálie. Vyplýva to z kalendára pre budúci 75. ročník, podľa ktorého bude šampionát pozostávať rovnako ako tento rok z 24 podujatí. Ročník 2025 sa začne 16. marca v Melbourne a vyvrcholí 7. decembra pretekmi v Abú Zabí.