Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. apríla 2024 - 17.45 h.



Košice - Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné. Povedala to dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s jej úradovaním z Košíc. Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát. V nasledujúcich dňoch navštívi aj ďalšie mestá a obce na východe.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky ukončili diskusiu o novele zákona o Fonde na podporu umenia. O legislatíve majú zákonodarci hlasovať zajtra.



Bratislava - Poslanec národnej rady Peter Náhlik z Hlasu-SD by mal parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave. Výbor začal na svojom dnešnom zasadnutí konanie v tejto veci voči poslancovi Náhlikovi.



Bratislava - Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady Slovenskej republiky bude problematické. Myslí si to poslanec parlamentu za Smer-SD Tibor Gašpar. Štefana Harabina považuje za odborníka v oblasti justície, no ak má ísť o jednotnú nomináciu celej koalície, bude potrebovať podporu troch koaličných strán. Tibor Gašpar si nemyslí, že ho budú akceptovať všetky koaličné strany. Štefana Harabina navrhla do súdnej rady SNS.



Bratislava - Krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. V spoločnom vyhlásení ôsmich krajských prokurátorov, ktoré poskytla Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.



Bratislava - Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho SaS, ktorá sa obáva, že súčasná vláda chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze parlamentu.



Slovenská Ľupča - Poklepaním základného kameňa sa symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.



Liptovský Mikuláš - Prípadom odstrelu medveďa, ktorý v marci tohto roka v centre Liptovského Mikuláša zranil piatich ľudí, sa bude zaoberať vyšetrovateľ enviropolície. Občianska iniciatíva My sme les vo veci podala trestné oznámenie pre podozrenie z neoprávneného usmrtenia chráneného živočícha.



Bratislava - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch. Predstavitelia hnutia realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel. Zistenia hnutiu potvrdili bývalí zamestnanci aj niekdajší chovanec.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).
Foto: TASR Jaroslav Novák


Praha - Webové stránky Českej tlačovej kancelárie napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna z nich sa týkala zmareného atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho. Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Washington - Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. Ako prvá bude presunutá na Ukrajinu delostrelecká munícia.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu v schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov Únie.



Vilnius - Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577. Litovský rezort obrany vo vyhlásení nešpecifikoval, koľko transportérov M577 ukrajinskej armáde poskytol.



Dauha - Slovenská trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková triumfovala v olympijskej kvalifikácii brokárov v Dauhe. Obhajkyňa zlata z olympijských hier 2020, ktorá už mala istú miestenku na parížskych hrách, získala vo finále 46 bodov a k stopercentnému nástrelu jej chýbali štyri. V záverečnom rozstrele zdolala Austrálčanku Laetishu Scanlanovú.