Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. októbra 2021 - 17.45 h.


BratislavaPrvá Československá republika bola významným miestom demokracie v rámci stredoeurópskeho kontextu a vracať sa k jej odkazom má určite svoje miesto. V rozhovore pre Českú televíziu to uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Položením vencov si uctila pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka. 103 rokov od vzniku Československa si pripomenul aj predseda parlamentu Boris Kollár, premiér Eduard Heger a ďalší ústavní činitelia. Slovensko si tento dátum prvý raz pripomína ako štátny sviatok.

Na snímke vľavo premiér SR Peter Pellegrini a druhý zľava premiér ČR Andrej Babiš počas pietneho aktu kladenia vencov 28. októbra 2018 na Národnom pamätníku v Prahe na Vítkově v rámci osláv 100. výročia vzniku samostatného československého štátu.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Praha – Pietnym aktom na pražskom Vítkove si vznik československého štátu pripomenuli aj českí ústavní činitelia. V tento deň sa tradične koná aj odovzdávanie štátnych vyznamenaní, avšak prezidentská kancelária oznámila jeho odklad pre hospitalizáciu prezidenta Miloša Zemana na začiatok januára.


Bratislava - Poslankyňa parlamentu za OĽANO Romana Tabák dostala za kúpanie sa v tatranskom horskom potoku pokutu 500 eur.


Bratislava - Videozáznamy z poľovníckej chaty, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu v kauze Očistec, dnes doručili Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry Jany Tökölyovej to vylučuje špekulácie niektorých osôb o možnom úniku obrazovo-zvukových záznamov z Úradu špeciálnej prokuratúry.


Bratislava – Takmer 5.000 prípadov nákazy novým koronavírusom pribudlo počas včerajšieho dňa. Z 18.507 vykonaných RT-PCR bolo 4981 pozitívnych. Pribudlo tiež 20 obetí ochorenia COVID-19. V susednom Česku pribudlo 5824 nových prípadov, v Maďarsku viac než 4000 prípadov.


Bratislava – Poslanec Ján Krošlák odišiel z klubu hnutia OĽANO. O ukončenie pôsobenia v klube požiadal včera. V klube OĽANO bude po novom 51 poslancov, pôvodne ich bolo 53. V lete klub vylúčil poslanca Martina Čepčeka, v parlamente pôsobí ako nezaradený.
Poslanec Ján Krošlák, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Poslanci parlamentu za Smer-SD doručili prezidentke Zuzane Čaputovej dve referendové otázky o predčasných parlamentných voľbách.


Bratislava – Na slovenskom trhu s elektrinou skončil pre vysoké ceny energií ďalší alternatívny dodávateľ, banskobystrická spoločnosť BCF Energy.


Bratislava - Legislatíva o univerzálnom odškodnení zatvorených prevádzok by sa mohla prijať na najbližšom rokovaní vlády. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík v reakcii na brífing predstaviteľov gastrosektora.


Budapešť – Maďarská vláda rozhodla, že zamestnávatelia môžu predpísať svojim zamestnancom povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19.


Minsk – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že spolu s Ruskom budú postupovať oveľa tvrdšie v reakcii na zhromažďovanie vojakov pozdĺž západných hraníc Bieloruska. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v pondelok oznámil, že Poľsko navýši na 10.000 počet vojakov na hraniciach s Bieloruskom s cieľom zabrániť prílevu nelegálnych migrantov na svoje územie.
Na archívnej snímke Alexandr Lukašenko.
Foto: TASR/AP


Brusel – Európska komisia bude od 1. do 12. novembra prítomná na konferencii OSN o zmene klímy v Glasgowe. "V Európe máme všetky predpoklady na to, aby sme do roku 2050 dosiahli klimatickú neutralitu a do roku 2030 znížili naše emisie aspoň o 55 percent," uviedla predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.


Washington – Americký minister obrany Lloyd Austin prijal slovenského šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa vo svojom sídle v Pentagóne. Obaja poukázali na fakt, že sa ich rokovanie koná v deň výročia vzniku Československa.


Vatikán - Emeritný pápež Benedikt XVI. dostal posilňovaciu tretiu dávku vakcíny proti COVID-19.


Barcelona - Španielsky futbalový klub FC Barcelona je údajne blízko k dohode s Xavim Hernandezom, ktorý by mal na poste hlavného trénera nahradiť odvolaného Holanďana Ronalda Koemana. Počas prebiehajúcich rokovaní dočasne vedie prvý tím kouč B-mužstva Sergi Barjuan.