Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Do obchodného registra sa automaticky doplnia identifikačné údaje. Má tak urobiť rezort spravodlivosti v spolupráci s registrovými súdmi. Chce tým odbremeniť podnikateľov od tejto povinnosti. Vyplýva to z novely zákona o obchodnom registri, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Odobrila aj novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorou sa na Slovensku zavedie kategória tzv. farmárskeho bitúnka. Taktiež podpísala viaceré novely zákonov týkajúce sa dopravy.


Bratislava - Voči osobám, ktoré si odmietali v jednom zo supermarketov v Piešťanoch nasadiť respirátory, nechceli opustiť priestor a blokovali ostatným nakupujúcim prístup k pokladnici, zasahovala včera polícia. Zákrok mužov zákona v nákupnom reťazci považuje premiér Eduard Heger za primeraný.


Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili rokovanie diskusiou k potratovému zákonu. Predkladateľka návrhu zákona o pomoci tehotným ženám Anna Záborská z OĽANO v pléne predniesla aj päť pozmeňujúcich návrhov. Zmeny avizovali aj ďalší poslanci OĽANO. Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková z SaS predložila celkovo 12 návrhov, ktoré majú obsahovať 30 zmien.

Na snímke dole uprostred poslankyňa Národnej rady SR Anna Záborská (OĽaNO), predkladateľka návrhu zákona o pomoci tehotným ženám v pléne prednáša päť pozmeňujúcich návrhov v rámci 48. schôdze parlamentu v Bratislave, 5. novembra 2021.
Foto: TASR - Martina Kriková


Bratislava - Od pondelka (8. 11.) sa opäť sprísňujú opatrenia podľa farby okresu. Prísnejšie podmienky sa vzťahujú aj na nosenie rúšok, tie najstriktnejšie platia v bordových a čiernych okresoch.


Bratislava - Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 v čiernych okresoch a zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. Konzílium taktiež odporúča, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri ochorení COVID-19, čerpali výhody len očkovaní ľudia. Odborníci si myslia, že by to pomohlo zvýšiť mieru zaočkovanosti na Slovensku. Navrhujú aj ďalšie sprísnenia, napríklad používanie COVID pasov aj na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.


Bratislava - Dať výpoveď zo služieb je momentálne pripravených 2511 lekárov. Podpísali sa pod deklaráciu o pripravenosti k výpovediam zo služieb, ak sa nezlepšia ich podmienky a nebude sa riešiť mimoriadne vážna situácia v slovenskom zdravotníctve. Informovali o tom zástupcovia Lekárskeho odborového združenia. Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že pracuje na zlepšení podmienok pre zdravotníkov.


Bratislava – Richard Sulík pripustil, že uzatvorenie zmluvy medzi jeho dcérou a ministerstvom hospodárstva o jej ceste na svetovú výstavu Expo Dubaj bolo zlyhaním.

Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie k aktuálnym otázkam v Bratislave 5. novembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Návrh upravujúci tresty aj za držanie drog chce ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predložiť do legislatívneho procesu ešte tento mesiac. Mrzí ju debata, ktorá okolo témy nastala. Tvrdí, že s poslancami OĽANO mala zhodu na potrebe zmeny. Jej návrh sa má týkať komplexnejšej zmeny nastavenia sankcií za trestné činy. Koaliční poslanci z OĽANO, Za ľudí a Sme rodina dnes avizovali, že podávajú novelu Trestného zákona, ktorá má umožniť zníženie trestov a tiež možnosť pre sudcov udeliť iný trest, napríklad tzv. ochranné liečenie. Trestné sadzby za držanie ľahších drog na vlastnú spotrebu by sa vďaka tomu mohli znížiť. Dodali, že návrh upravujúci túto problematiku mala predložiť Kolíková, no keďže k tomu nedošlo, podali vlastný.


Bratislava - Vo veku 97 rokov zomrela včera významná osobnosť slovenskej kultúry Jela Krčméry-Vrteľová, dcéra básnika, literárneho historika a teoretika Štefana Krčméryho.


Praha - Český prezident Miloš Zeman plánuje vymenovať za nového premiéra Petra Fialu, lídra víťaznej koalície Spolu. Zeman to uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Frekvence 1. Vedúci lekárskeho konzília, ktoré skúmalo Zemanov stav povedal, že prezident je hospitalizovaný v súvislosti s chronickým ochorením, ktoré viedlo k celkovému zhoršeniu jeho stavu a nemôže sa tak naplno venovať svojim povinnostiam.


Lausanne - Slovenského triatlonistu Richarda Vargu zvolili do komisie športovcov Svetovej triatlonovej federácie.

Na snímke reprezentant SR v triatlone Richard Varga, archívne foto.
Foto: TASR – Jakub Kotian