Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. novembra 2021 - 17.45 h.



Bratislava
- Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Hovorili o migrácii, aktuálnej situácii na poľskej hranici s Bieloruskom, klimatických problémoch, pandémii, ale aj otázkach právneho štátu.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda na tlačovej konferencii po ich stretnutí v Prezidentskom paláci 9. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - O reforme národných parkov poslanci na aktuálnej schôdzi nerozhodnú. Hlasovanie o novele zákona o ochrane prírody a krajiny presunuli na nasledujúcu riadnu schôdzu Národnej rady. Jej začiatok je plánovaný na 23. novembra.


Bratislava - Očkovaní a ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú v čiernych okresoch môcť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Zhodla sa na tom koaličná rada, oznámil premiér Eduard Heger na sociálnej sieti.


Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti uviedol, že ak orgány činné v trestnom konaní nebudú porušovať zákon, tak generálny prokurátor nebude používať paragraf 363 Trestného poriadku.


Žilina - Lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 s umelou pľúcnou ventiláciou sú v nemocniciach v Žilinskom samosprávnom kraji naplnené na sto percent. Uviedla predsedníčka kraja Erika Jurinová.


Bratislava - Premiér Eduard Heger informoval, že dávka pandemickej PN už nebude na súčasnej úrovni, ochorenie COVID-19 chce štát zrovnoprávniť s ostatnými ochoreniami.

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Podľa ministerstva zdravotníctva prevádzky kontrolovaním COVID passov neporušujú zákon. Od návštevníkov môžu vyžadovať doklad o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 či výsledok testu.


Bratislava - V Národnom onkologickom ústave bude od zajtra platiť zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach, na ktorý sa však budú vzťahovať viaceré výnimky.


Bratislava - Slovákom za posledných 20 rokov rástli v porovnaní s Českom, Poľskom, Maďarskom, Slovinskom, Lotyšskom, Litvou, Estónskom mzdy najpomalšie. Vyplýva to z aktuálnej štúdie Centra pre verejnú politiku.


Bratislava - Pri odpočúvaní priestorov poľovníckej chaty, kde sa stretávali líder Smeru Robert Fico, obhajca Marek Para, exminister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn bývalého policajného prezidenta Tibora G., nešlo len o podozrenie z trestného činu pytliactva, ale aj o podozrenie z trestného činu legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Uviedol to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý je presvedčený, že šlo o legálny odposluch odsúhlasený sudcom.

Na archívnej snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic.
Foto: TASR – Jaroslav Novák



Trnava - Trnavská univerzita a Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave prešli opäť na dištančnú formu výučby. Dôvodom je zhoršujúca sa pandemická situácia.


Bratislava - V Bratislavskej arcidiecéze bude platiť od štvrtka 11. novembra dišpenz od povinnosti účasti na svätej omši v nedeľu a v prikázaný sviatok.


Praha - Český prezident Miloš Zeman poveril predsedu Občianskej demokratickej strany a lídra koalície SPOLU Petra Fialu rokovaniami o zostavení novej vlády.


Brusel - Rada Európskej únie pozastavila uplatňovanie dohody o zjednodušení vízového režimu medzi Úniou a Bieloruskom. Únia obviňuje režim prezidenta Alexandra Lukašenka, že k hraniciam Poľska, Litvy a Lotyšska zámerne vysiela migrantov, aby tak vyvolával chaos a spory v Európskej únii.


Vilnius - Litovský parlament odobril vyhlásenie výnimočného stavu v oblastiach pri hraniciach s Bieloruskom. Ten začne platiť o polnoci z dnes na zajtra a má trvať mesiac.


Moskva - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko povedal, že vo veci patovej situácie migrantov na hraniciach s Poľskom nechce ozbrojený konflikt, no takisto odmieta "padnúť na kolená". "Boj nevyhľadávame," povedal Lukašensko a upozornil, že akýkoľvek konflikt by zahŕňal účasť Ruska, ktoré je spojencom Bieloruska.


Dunajská Streda - Antal Németh už nie je tréner futbalistov FC DAC 1904 Dunajská Streda. Vedenie klubu s ním s okamžitou platnosťou ukončilo zmluvu.


Trenčín - Slovenská hokejová reprezentácia do 16 rokov sa nepredstaví na turnaji v bieloruskom Minsku. Dôvodom je výskyt ochorenia COVID-19 vo výprave.


Bratislava - Slovenská hokejová reprezentácia odcestuje zajtra ráno do Krefeldu na Nemecký pohár bez útočníka Andreja Kollára. Nahradí ho Patrika Hrehorčáka z Třinca.


Litvínov - Vladimír Országh končí ako tréner v českom hokejovom prvoligovom tíme HC VERVA Litvínov.


New York - Vedenie New Jersey Devils poslalo slovenského útočníka Mariána Studeniča do farmárskeho klubu Utica Comets v AHL.