Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. novembra 2021 - 17.45 h.



Bratislava – Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať totožnosť, nebudú musieť vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Vyplýva to z novelizácie zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, ktoré schválili popoludní poslanci.


Bratislava – Zamestnanec by si mal podľa novej legislatívy sám zabezpečiť testovanie, alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude sa to môcť kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, môže dostať služobné voľno bez nároku na plat.


Bratislava – Policajt bude môcť od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Počas krízovej situácie bude možné z dôvodu ochorenia COVID-19 uzatvoriť prevádzku z dôvodu porušenia nariadených opatrení.


Bratislava - Ľudia, ktorí majú nárok na preočkovanie 3. dávkou, sú o tejto možnosti informovaní aj prostredníctvom SMS správy. Vzhľadom na rastúci záujem o očkovanie proti ochoreniu Covid-19 ministerstvo zdravotníctva odporúča záujemcom o podanie 3. dávky, aby sa zaregistrovali prostredníctvom formulára na stránke www.korona.gov.sk.


Bratislava - Dnes prijatá novela v súvislosti s priestupkami pri pandemických opatreniach nie je konečná. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chce v najbližších dňoch predstaviť aj trestnoprávnu úpravu, ktorú má obsahovať novela trestného zákona. Ako uviedla, budú to dôsledné opatrenia aj s ohľadom na sankcie a ich vymáhanie.

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková pred rokovaním 40. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 10. novembra 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Trebišov – Nemocnica v Trebišove mala k dnešnému dňu obsadených všetkých 83 covidových lôžok.


Innsbruck - V Rakúsku plánujú zavedenie celoštátneho lockdownu pre neočkovaných proti covidu. Oznámil to v piatok v Innsbrucku spolkový kancelár Alexander Schallenberg. Podľa neho by nebolo rozumné vyčkávať, keďže počty nakazených naďalej rastú. Zároveň nepovažuje za náležité, aby lockdown postihol aj zaočkovaných.


Minsk/Varšava - Skupine niekoľkých desiatok migrantov sa podarilo prekonať zátarasy na hraniciach Bieloruska a Poľska. Na poľskej strane hranice ich zadržala poľská armáda, pohraničná stráž a polícia.

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, kráčajú v stanovom tábore na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 11. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Varšava - Britské ženijné jednotky poskytnú poľským vojakom podporu v snahe posilniť bezpečnosť na hranici s Bieloruskom. Londýn v súčasnosti posudzuje konkrétny rozsah pomoci.


Brusel/Varšava/Minsk - Predseda Európskej rady Charles Michel sa poďakoval Turecku za dohodu s Bruselom, na základe ktorej Ankara zakázala občanom Sýrie, Iraku a Jemenu lietať do Bieloruska.


Bratislava – Finančná spravodajská jednotka Prezídia Policajného zboru uložila Československej obchodnej banke pokutu 1,5 milióna eur. Pokutu banke uložili za porušenie ustanovení zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.


Bratislava - Opozičný poslanec a expremiér Peter Pellegrini bol v piatok vypovedať na policajnom prezídiu v Bratislave ako svedok v kauze Mýtnik. Údajná korupcia v súvislosti s Pellegrinim sa mala týkať politickej podpory projektu virtuálnej registračnej pokladnice z roku 2014 v hodnote 5,5 milióna eur.


Na snímke nezaradený poslanec NR SR a predseda mimoparlamentnej strany HLAS - sociálna demokracia Peter Pellegrini odchádza z bratislavského sídla Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 12. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Trenčín – Vojnový veterán Štefan Šteflovič sa stal držiteľom Radu Ľudovíta Štúra II. triedy. Štátne vyznamenanie za mimoriadne zásluhy o obranu a bezpečnosť Slovenskej republiky a o ochranu ľudských práv a slobôd mu pri príležitosti storočného životného jubilea odovzdala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdáva štátne vyznamenanie, vpravo si ho preberá kpt. v. v. Ing. Štefan Šteflovič v Trenčíne 12. novembra 2021.
Foto: TASR - Marián Garaj/ Kancelária prezidenta SR


New York - Ceny kávy sa dostali na najvyššiu úroveň za 7 rokov. Dôvodom je slabá ponuka na trhu. Spôsobuje ju zlé počasie, problémy s dopravou a vysoké ceny hnojív.


Brusel - Európska únia je znepokojená aktivitami ruskej armády v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu Rusko varoval pred ďalšou "vážnou chybou" voči Ukrajine, pričom Washington zároveň žiadal vysvetlenie k presunom vojakov neďaleko ukrajinskej hranice.


Kranjska Gora - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov zvíťazili v dnešnom prípravnom zápase nad Slovinskom 3:0.


Krefeld - Slovenskú hokejovú reprezentáciu na Nemeckom pohári posilnili útočníci Marek Valach a Jakub Minárik z Dukly Trenčín. Vedenie tímu ich povolalo po tom, čo mali pozitívne testy na koronavírus Filip Krivošík a Jozef Baláž.