Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Premiér Eduard Heger sa zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva a konzílium odborníkov. Informovala o tom premiérova hovorkyňa Ľubica Janíková. Podľa Eduarda Hegera je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu. Sme rodina je za to, aby sa urobil teraz tvrdý lockdown na dva či tri týždne. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga dodal, že vzhľadom na pandemickú situáciu sú všetky možnosti na stole. Upozornil, že ak nepristúpime k ráznym opatreniam, skolabujú nemocnice. "Bude to dnes riešiť koaličná rada a naše stanovisko najskôr povieme koaličným partnerom," reagoval hovorca koaličnej SaS Ondrej Šrplák. Šéfka zdravotníckeho parlamentného výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) je proti. Tvrdý lockdown označila za riešenie na krátky čas, ktoré by následne spôsobilo zhoršenie. Uprednostňuje lockdown pre neočkovaných.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský otvorí na vláde otázku zavedenia núdzového stavu v rámci návrhu na sprísnenie opatrení.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že Slovensko má prioritný problém s kapacitou personálu na obsluhovanie umelej pľúcnej ventilácie. Podľa aktuálnych štatistík rezortu potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie aktuálne 259 pacientov.

Bratislava – Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby by mali platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 percent. Ako alternatíva voči paušálnym výdajom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 percent. Tieto návrhy v rámci daňovo-odvodovej reformy predstavil minister financií Igor Matovič.

Bratislava – Slovenský plán obnovy a odolnosti prináša nielen reformy, ale aj konkrétnu pomoc pre občanov. Jednou z nich je napríklad príspevok na rekonštrukcie 30.000 rodinných domov v celkovej výške 500 miliónov eur, uviedol na dnešnej stredoeurópskej energetickej konferencii v Bratislave premiér Eduard Heger. Reformy sú podľa neho odpoveďou na zlý stav Slovenskej republiky.

Bratislava - Opozičný Smer-SD sa dnes obrátil na Ústavný súd pre dve vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva, ktoré zavádzajú nové protipandemické opatrenia. Informoval o tom šéf strany Robert Fico. Vyhlášky označil za segregačné.
Na archívnej snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD) 3. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Ak chce vláda sprísňovať opatrenia, musí okamžite pomôcť ľuďom aj hospodárstvu. Uviedol to predseda mimoparlamentnej opozičnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Predseda Hlasu zároveň vyzval predsedu vlády Eduarda Hegera, aby v deň prípadného vyhlásenia lockdownu oznámil aj výšku finančnej pomoci, ktorú je vláda okamžite ochotná "naliať" do slovenskej ekonomiky.

Bratislava - Vznik medializovaných odposluchov z poľovníckej chaty mala umožniť nesprávna právna kvalifikácia. Vyplýva to z uznesenia o zastavení trestného stíhania pre jeho nezákonnosť, ktoré poskytla nitrianska krajská prokuratúra.

Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki požiadal o stretnutie predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky ohľadne situácie s migrantmi na hraniciach s Bieloruskom.

Sofia - Spojené štáty vyjadrili hlboké znepokojenie v súvislosti s výrokom bulharského prezidenta Rumena Radeva, ktorý označil Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov za územie Ruskej federácie. Uviedla to americká ambasáda v Sofii.
Na archívnej snímke Peter Sagan.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Slovenský cyklista Peter Sagan dostal od monackého súdu pokutu 5000 eur za zranenie policajta. Skutok sa stal ešte v apríli počas zákazu vychádzania v súvislosti s opatreniami proti šíreniu ochorenia Covid-19. Po tom, čo Sagan porušil zákaz vychádzania, kládol údajne odpor pri zatýkaní a zranil policajta, ktorý ho chcel vziať do väzby. Podľa správ v monackých a francúzskych médiách bol pod vplyvom alkoholu, polícia ho zastavila spolu s bratom Jurajom 25. apríla. Právnici slovenského cyklistu odôvodnili jeho konanie tým, že sa obával, že ho vezmú do nemocnice a prinútia k nedobrovoľnému očkovaniu. Sagan sa dnes prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti za incident ospravedlnil.