Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. novembra 2021 - 17.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za novú členku Súdnej rady Luciu Berdisovú. Novým členom sa stal aj sudca Ján Gandžala, ktorého zvolili sudcovia stredoslovenského volebného obvodu. Súdna rada je tak kompletná.


Bratislava - Kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby sa majú posilniť. Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie bude možné aj bez udania dôvodu. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe, ktorú schválili poslanci Národnej rady.


Bratislava - Výroba piva na vlastnú spotrebu do množstva desať hektolitrov za 12 mesiacov bude oslobodená od spotrebnej dane. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorú schválilo plénum Národnej rady. Poslanci parlamentu schválili aj rozpočet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na rok 2022 vo výške 23,9 milióna eur a vzali na vedomie aj správu o finančnej stabilite z dielne Národnej banky Slovenska.


Bratislava - Ministerstvo financií uvoľnilo 90 miliónov eur do zdravotníctva prostredníctvom platby za štátnych poistencov. Ďalšie tri milióny eur dostanú nemocnice na kúpu nových prístrojov či potrebné rekonštrukcie.


Bratislava - Predstavitelia vládnej koalície sa dohodli v súvislosti s 500-eurovými poukazmi pre seniorov pri očkovaní. SaS ich nepodporí, ale ani nezablokuje.

Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Návrh štátneho rozpočtu na rok 2022 je SaS pripravená podporiť v takej podobe, v akej bol predložený do Národnej rady.


Bratislava – Hnutie Sme rodina je ochotné zahlasovať za reformu zdravotníctva v prípade, ak sa do nej zapracujú požiadavky memoranda za lepšie zdravotníctvo. Uviedol predseda Národnej rady a líder hnutia Boris Kollár.


Bratislava - Najvyšší súd Slovenskej republiky prepustil obvineného podnikateľa Jozefa B. z kauzy Mýtnik na slobodu. Súd dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby u obvineného už nie sú dané.


Bratislava - Spoločnosť Arriva sa zaviazala, že problém s nedostatkom vodičov v Bratislavskom kraji vyrieši. Situácia sa postupne zlepšuje, stále získavame nových vodičov. Uviedla riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločnosti Petra Helecz. Reagovala tak aj na tlačovú konferenciu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, ktorý predstavil tri scenáre možného riešenia problému v regionálnej autobusovej doprave.


Bratislava - Za posledný týždeň polícia zaznamenala vyše 800 porušení pandemických opatrení. Skontrolovala vyše 33.000 občanov. Špeciálna pracovná skupina pôsobiaca na Národnej kriminálnej agentúre monitoruje aj sociálne siete. Nenávistné prejavy napĺňajúce znaky trestného činu bude trestne stíhať.


Bratislava - Dočasný šéf polície Štefan Hamran má záujem zotrvať vo funkcii prezidenta Policajného zboru. Potvrdil, že sa prihlásil do vyhláseného výberového konania.

Na archívnej snímke dočasne poverený prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska sa pre poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve obrátilo na prezidentku Zuzanu Čaputovú a generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Žiada vrátenie novely do parlamentu a podanie na Ústavný súd.


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva odporúča záujemcom o tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 registráciu - tzv. Čakáreň. Záujemcovia môžu využiť registračný formulár na stránke www.korona.gov.sk alebo www.vakcinacia.nczisk.sk.


Atény - Očkovanie proti koronavírusu bude v Grécku pre ľudí nad 60 rokov povinné, oznámil premiér Kyriakos Mitsotakis. Podľa gréckeho premiéra ešte musí o tomto kroku hlasovať parlament, očakáva sa však, že poslanci povinné očkovanie pre túto vekovú kategóriu schvália.


Bratislava - Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan spolu s asistentom Otom Haščákom a hlavným trénerom Craigom Ramsaym nominovali na Švajčiarsky pohár 22 hráčov. Medzi nimi aj jedného debutanta, obrancu bratislavského Slovana Andreja Goliana. Tradičné predvianočné podujatie je na programe 16. a 17. decembra.