Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. decembra 2021 - 17.45 h.


Košice - Z dnešného rozhodnutia Ústavného súdu vyplýva, že časť zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá oprávňuje Úrad verejného zdravotníctva vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy, je v súlade s Ústavou. Právnu úpravu napadol na Ústavnom súde generálny prokurátor Maroš Žilinka.


Bratislava - Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by za očkovanie mali dostať poukazy v hodnote 500 eur. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorú dnes schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal Národnú radu o prerokovanie návrhu v skrátenom konaní, čo poslanci podvečer schválili.


Bratislava - Aktuálne platný lockdown by mal prehodnocovať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tímom svojich odborníkov. Nové uznesenie by mala vláda schvaľovať v stredu 8. decembra. Po rokovaní kabinetu to uviedol premiér Eduard Heger s tým, že keď bude potrebné prijať nejaké opatrenia, tak zvolá vládu aj skôr.


Bratislava - Podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 80 percent žiakov, dištančným spôsobom 20 percent školákov.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) počas tlačovej konferencie na tému Kroky ministerstva školstva pre bezpečnejšie školy 26. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Školy na Slovensku by mali prejsť na dištančnú formu vzdelávania, vyhlásil hlavný hygienik Ján Mikas. Považuje to za veľmi dôležitý nástroj v pandemickej situácii, keď kolabuje zdravotníctvo a u detí a mladých ľudí zaznamenávame vysokú incidenciu.


Bratislava - V celom Bratislavskom kraji zatvoria od pondelka (6. 12.) pre zlú pandemickú situáciu 2. stupeň základných škôl a stredné školy. Školáci sa tu budú učiť dištančnou formou. Výnimkou sú len materské školy a 1. stupeň základných škôl. Rozhodol o tom regionálny hygienik.


Bratislava - Vzhľadom na výmenu štátneho aparátu po parlamentných voľbách zaznamenala Slovenská informačná služba v roku 2020 snahu cudzích spravodajských služieb získať kontakty na najvyšších predstaviteľov štátu. Skonštatoval to riaditeľ SIS Michal Aláč po tom, ako poslancom Národnej rady predniesol dnes na neverejnej časti schôdze Správu o činnosti SIS za rok 2020.


Moskva/Bratislava - Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril pripravenosť obnoviť konštruktívnu spoluprácu so Slovenskom, ak o to bude mať slovenská strana záujem. Uviedol to počas ceremónie v Kremli, v rámci ktorej mu odovzdal poverovacie listiny slovenský veľvyslanec Ľubomír Rehák.


Praha - Vo veku 80 rokov dnes zomrel český novinár, disident, politický väzeň a signatár Charty 77 Petr Uhl, ktorý patril medzi najvýraznejšie postavy československého disentu. Počas komunistického režimu aj po novembri 1989 sa výrazne zasadzoval za ochranu ľudských práv.


Brusel - Európska komisia predstavila plán investícií vo výške 300 miliárd eur do roku 2027 do infraštruktúry, digitálnych a klimatických projektov na celom svete. Cieľom je posilniť európske dodávateľské reťazce, podporiť obchod Európskej únie a pomôcť v boji proti klimatickým zmenám.


Moskva - Rusko nariadilo pracovníkom amerického veľvyslanectva v Moskve, ktorí tam pôsobia už viac ako tri roky, aby k 31. januáru budúceho roka opustili krajinu. Ide o odvetný krok Moskvy voči rozhodnutiu Washingtonu časovo obmedziť pôsobenie 27 ruských diplomatov v USA, ktorí musia krajinu opustiť do konca januára 2022.


Minsk - Bieloruský prezident Aleksandr Lukašenko uznal Ruskom anektovaný polostrov Krym za ruské územie. Ukrajinský minister zahraničných veci Dmytro Kuleba povedal, že uznanie Krymu za ruské územie zo strany Minska bude predstavovať "úder" pre ukrajinsko-bieloruské vzťahy, napísala ruská agentúra TASS.

Na archívnej snímke Alexandr Lukašenko.
Foto: TASR/AP



Paríž - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj znížila odhad rastu svetovej ekonomiky v roku 2021. OECD najnovšie očakáva, že globálna ekonomika tento rok vzrastie o 5,6 % namiesto o 5,7 % z predchádzajúcej predpovede.


Bratislava - Poistenci slovenských zdravotných poisťovní nepotrebujú opäť na návštevu špecialistu výmenný lístok. TASR to potvrdili zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, zdravotnej poisťovne Dôvera a Union zdravotnej poisťovne.


Bratislava - Slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš nebude štartovať na blížiacich sa pretekoch Rely Dakar. Štyridsaťosemročnému jazdcovi sa nepodarilo získať dostatok finančných prostriedkov na to, aby mohol na prestížnom podujatí plnohodnotne súťažiť.