Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. decembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navrhne vláde predĺžiť takzvaný lockdown do 16. decembra. Po tomto termíne by sa mohli otvoriť všetky obchody, a to pre očkovaných a po prekonaní ochorenia COVID-19. Esenciálne obchody by naďalej fungovali pre všetkých. Vladimír Lengvarský taktiež uviedol, že nevidí problém v tom, aby bola osoba postihnutá prípadnými následkami po očkovaní odškodnená. Doplnil, že nič nebráni ani tomu, aby sa spustilo povinné očkovanie pre určitú skupinu ľudí. Dohodnúť sa však treba na technikáliách prípadného vykonania nariadenia, ktoré by to umožňovalo.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Koaličná rada dnes podvečer rokuje o ďalšom postupe pri lockdowne. Strana SaS chce hovoriť o prípadnom uvoľňovaní opatrení. Strana nemá jednotnú pozíciu na tému povinného očkovania. Hnutie Sme rodina na otázky, či podporí tvrdší a dlhší lockdown, ako pôvodne uviedol jeho predseda Boris Kollár, odpovedalo, že svoje návrhy najprv predstaví na koaličnej rade. Poslanec Národnej rady a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽANO si myslí, že najsilnejšia vládna strana podporí návrh konzília odborníkov, ktoré navrhuje predĺžiť lockdown do 16. decembra. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) vyhlásila, že lockdown nie je udržateľné a dlhodobé riešenie. Odsúva len utrpenie a obete na neskôr. Na koaličnej rade chce presadiť uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných ľudí proti ochoreniu COVID-19.

Bratislava – Jesenná pomoc pre cestovný ruch a gastro za obdobie mesiacov september, október a november 2021 sa dnes otvára. Podmienky tejto štvrtej výzvy v rámci pomoci "de minimis" sú rovnaké ako v prípade predchádzajúcich výziev. Na tlačovej konferencii to priblížil minister dopravy Andrej Doležal spolu so štátnou tajomníčkou rezortu dopravy Katarínou Brunckovou.

Viedeň - Nový rakúsky kancelár Karl Nehammer dnes zložil slávnostný sľub a stal sa tak v poradí tretím predsedom rakúskej vlády za posledné tri mesiace. Nový šéf vlády pôsobil ako minister vnútra vo vláde Alexandra Schallenberga, ktorý bol kancelárom necelý mesiac po tom, čo v októbri na poste nahradil Sebastiana Kurza.

Londýn - Britská vedkyňa Sarah Gilbertová, ktorá stála pri zrode vakcíny proti covidu vyvinutej v spolupráci Oxfordskej univerzity a britskej spoločnosti AstraZeneca, varuje, že budúca pandémia by mohla byť ešte horšia a mať ešte viac obetí než tá súčasná. Gilbertová zdôrazňuje, že svet musí stavať na kľúčových ponaučeniach z choroby COVID-19 a na prípadnú novú pandémiu sa lepšie pripraviť - aj investíciami do výskumu.
Na archívnej snímke Olaf Scholz v Berlíne 6. októbra 2021.
Foto: TASR/DPA

Berlín - Nemecká strana Zelených oznámila, že schválila dohodu o vytvorení vládnej koalície so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) a Slobodnou demokratickou stranou(FDP). Líder SPD Olaf Scholz, ktorý sa má tento týždeň stať novým nemeckým kancelárom a nahradiť tak v úrade Angelu Merkelovú, predstavil zloženie svojej vlády. Informovala o tom agentúra AFP, pričom nový kabinet označila za prvý rodovo vyvážený v Nemecku a podotkla, že kľúčové posty v ňom obsadia ženy.

Budapešť - Vo veku 78 rokov zomrel dnes v Budapešti po krátkej chorobe spoluzakladateľ jednej z najúspešnejších maďarských rockových skupín Omega, spevák a gitarista János Kóbor. Podľahol ochoreniu COVID-19.

Moskva - Klinické skúšky vakcíny ruskej výroby Sputnik určenej pre deti vo veku od šiestich do 11 rokov budú spustené začiatkom roku 2022. Informoval o tom ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

Nepjito - Mjanmarskej líderke a nositeľke Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij skrátili udelený trest odňatia slobody zo štyroch na dva toky po tom, ako jej šéf mjanmarskej vojenskej junty Min Aun Hlain udelil čiastočnú milosť.

Bratislava - Prezídium Únie ligových klubov (ÚLK) na dnešnom 99. zasadnutí podporilo súčasného prezidenta ÚLK jednohlasne. Ivan Kozák tak bude zastávať najvyššiu funkciu ďalšie štyri roky.