Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. decembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava – Od piatka 10. decembra sa otvoria obchody a kostoly v režime OP, teda pre očkovaných, a tých, čo prekonali ochorenie COVID-19. Počet zákazníkov bude obmedzený štvorcovými metrami. Na bohoslužbách bude môcť byť maximálne 30 osôb alebo na 25 štvorcových metrov jedna osoba. Esenciálne obchody budú naďalej otvorené pre všetkých bez obmedzení, reštaurácie zatiaľ vláda nechala zatvorené.

Bratislava - V diaľkových autobusoch a vo vlakoch má platiť režim OTP (očkovanie, testovanie, prekonanie ochorenia COVID-19). Návštevy blízkych počas Vianoc do 9. januára nebudú povolené. Od pondelka 13. decembra prejdú žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl na dištančné vyučovanie. Opatrenia na dnešnej schôdzi schválila vláda. Hraničnou hodnotou, pri ktorej by minister zdravotníctva Lengvarský navrhol sprísnenie opatrení, bude 3800 hospitalizovaných.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Od piatka sa otvoria v režime OP aj základné služby starostlivosti o ľudské telo, lyžiarske strediská, vleky či otvorené lanovky. Uzavreté lanovky budú fungovať najviac na 25 percent kapacity s podmienkou vetrania a dezinfekcie. Otvoria sa fitnes, buď maximálne pre šesť osôb, alebo na 25 štvorcových metrov jedna osoba.

Bratislava – V režime OP sa budú môcť od 25. decembra otvoriť hotely a penzióny, umožnené bude spoločné ubytovanie pre členov spoločnej domácnosti, wellness pre ubytovaných, donáška stravy na izbu, ubytovanie len s negatívnym testom.

Košice – Ústavný súd SR dnes označil za protiústavné časti zákona o ochrane verejného zdravia. Sčasti tak vyhovel návrhu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, ktorá napadla viaceré ustanovenia týkajúce sa najmä rozsahu, v akom sú orgány verejného zdravotníctva oprávnené nariaďovať opatrenia v súvislosti s izoláciou a karanténou.

Bratislava - Včera na Slovensku pribudlo 9425 prípadov nákazy novým koronavírusom, ktoré odhalilo 26.081 vykonaných RT-PCR testov. Z infikovaných ľudí bolo viac ako 71 percent nezaočkovaných. Hospitalizovaných je 3479 pacientov s ochorením COVID-19. Pribudlo 91 obetí.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský má spolu so šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou vypracovať analýzu na zavedenie povinného očkovania. Ďalšou možnosťou je obmedzenie úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú pozitívnej osobe, ktorá sa dobrovoľne nezaočkovala.

Bratislava – Vláda odobrila zrušenie tzv. pandemického rodičovského príspevku od Nového roka. Rezort práce svoj návrh odôvodnil tým, že výrazne klesla miera nezamestnanosti, z čoho vyplýva, že rodičia, ktorým skončí bežný rodičovský príspevok, si vedia príjem zabezpečiť.

Bratislava – Vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová apeluje na okamžité prerokovanie a rozhodnutie o legislatívnej zmene v paragrafe 363 Trestného poriadku. Tvrdí, že nadužívanie sporného paragrafu opakovane potvrdil Najvyšší súd.

Bratislava – Ministerstvo vnútra poskytne obyvateľom obce Rudno nad Hronom, ktorých v máji postihla ničivá povodeň, jednorazovú finančnú výpomoc vo výške 251.705 eur. Návrh dnes schválila vláda.

Bratislava – Meteorológovia upozorňujú na nepriaznivú poveternostnú situáciu v súvislosti s výdatným snežením. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na zajtra výstrahu druhého stupňa. Najviac má snežiť na západnom Slovensku a na západe Banskobystrického kraja, kde napadne väčšinou desať až 20, ojedinele až okolo 25 centimetrov nového snehu.

Bratislava - Múzeum SNP bude mať aj po zmene zriaďovateľa a presune pod ministerstvo obrany právnu subjektivitu. Vyplýva to z novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke nový nemecký kancelár Olaf Scholz drží menovací dekrét, ktorý mu odovzdal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier 8. decembra 2021 v Berlíne.
Foto: TASR/AP

Berlín - Nový nemecký kancelár Olaf Scholz zložil dnes napoludnie sľub v Spolkovom sneme. Stalo sa tak po tom, ako ho zvolili poslanci Bundestagu a do funkcie ho vymenoval prezident Frank-Walter Steinmeier. Angela Merkelová mu popoludní oficiálne odovzdala úrad. Skončila sa tak Merkelovej 16 rokov trvajúca éra.

Brusel/Amsterdam - Holandská princezná Amalia včera oslávila 18. narodeniny a dnes zložila prísahu členom Štátnej rady, najvyššej poradnej skupiny holandskej vlády. Tým potvrdila svoju funkciu oficiálneho následníka trónu.

Trenčín - Novým trénerom hokejistov Dukly Trenčín sa stal Fín Tero Lehterä. Vo funkcii nahradil Jána Pardavého, ktorý v klube skončil minulý týždeň po vzájomnej dohode.

Trenčín – Všetkým prvoočkovancom nad 50 rokov, ktorí sa dajú v decembri v Trenčíne zaočkovať, venuje Futbalový klub AS Trenčín permanentku na zápasy klubu v jarnej časti futbalového ročníka. Permanentky a futbalový dres daruje klub aj pracovníkom covidového oddelenia Fakultnej nemocnice Trenčín.