Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. decembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prevzala dnes popoludní z rúk skautov Betlehemské svetlo, pričom ide o jeho prvé oficiálne prijatie na Slovensku. Hlava štátu povedala, že tento rok je Betlehemské svetlo okrem iného aj symbolom odhodlania a odvahy, inak je to tradičný symbol pokoja a mieru.

Budapešť - Bilaterálne projekty a spolupráca v európskych otázkach boli hlavnými témami schôdzky predsedu slovenskej vlády Eduarda Hegera s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Stretli sa v rezidencii francúzskeho veľvyslanectva v Budapešti, kde pricestovali na summit premiérov Vyšehradskej štvorky.

Bratislava - Obnovená štátna pomoc nie je skutočnou pomocou, ale podrazom voči tým, ktorí tvoria pracovné miesta, hľadajú aj počas lockdownu spôsob, ako udržať zamestnanosť a chod podniku. Tak dnes zhodnotili členovia združenia zamestnávateľov Klub 500 nové pravidlá štátnej pomoci, ktoré včera predstavil premiér Eduard Heger spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom a ministrom financií Igorom Matovičom.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Višňové/Bratislava - Diaľničný tunel Višňové pri Žiline sa nepodarí sprejazdniť v pôvodne avizovanom termíne, teda do konca roka 2023. Dôvodom sú zistenia z detailnej diagnostiky stavby tunela, ktorá preukázala, že je nutné urobiť opravné práce vo veľkom rozsahu.

Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal dnes v Budapešti francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Šéf Elyzejského paláca priznal isté dlhodobé "politické nezhody" s Orbánom, ale dodal, že obaja sú odhodlaní "spolupracovať v prospech Európy". Naznačil aj isté zmiernenie postojov k otázkach migračnej politiky.

Brusel - Európska komisia oznámila, že zmobilizuje ďalších 30 miliónov eur na posilnenie svojej podpory bieloruskému ľudu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spresnila, že financie sú určené špeciálne pre mládež, nezávislé médiá, malé a stredné podniky, ktoré pôsobia v exile a pre osobnosti z kultúry, ktorých režim Alexandra Lukašenka utláča.

Brusel - Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa v Bruseli jednomyseľne dohodli na uvalení sankcií na ruskú polovojenskú organizáciu Vagnerova skupina, ktorá je obviňovaná z destabilizácie Ukrajiny a viacerých oblastí v Afrike. Sankcie zahŕňajú zmrazenie majetku a tiež zákaz udeľovania víz potrebných na vstup do krajín EÚ.

Moskva - Ruská Federálna bezpečnostná služba dnes oznámila, že zadržala 106 stúpencov ukrajinskej neonacistickej mládežníckej skupiny "Vražedný kult maniakov", ktorá údajne plánovala vykonať na území Ruska útoky a masové vraždy.
Izraelský premiér Naftali Bennett, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Abú Zabí - Izraelský premiér Naftali Bennett rokoval dnes v rámci historicky prvej návštevy predsedu vlády židovského štátu v Spojených arabských emirátoch s korunným princom emirátu Abú Zabí šejkom Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom.

Brno - Laboratórium Fakultnej nemocnice v Brne odhalilo už siedmy prípad koronavírusového variantu omikron. Nakazeným je školák z mesta Adamov v okrese Blansko.

Pezinok - Starosta Dolného Chotára František D. je vinný z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ho za to odsúdil na 25-ročný trest odňatia slobody. Dostal aj trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad.

Senát Špecializovaného trestného súdu uznal údajnú hlavu bratislavskej pozemkovej mafie Tibora H. za vinného. Uložil mu trest sedem rokov odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Tibor H. čelil obžalobe z trestného činu založenia zločineckej skupiny, obzvlášť závažného trestného činu podvodu a z trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

Špecializovaný trestný súd dnes rozhodol, že pol milióna eur pochádzajúcich z trestnej činnosti zomrelého Františka Böhma prepadne štátu.
Na snímke Miss Universe 2020 Andrea Mezaová (vpravo) z Mexika korunuje Harnaaz Sandhuovú z Indie, ktorá sa stala novou Miss Universe pre rok 2021 počas 70. ročníka súťaže krásy v izraelskom Ejlate v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Jeruzalem - Indka a Bollywoodska herečka Harnaaz Sandhu sa stala v poradí 70. víťazkou súťaže krásy Miss Universe. V súťaži, ktorú tento rok poznačila pandémia aj politické záležitosti, porazila približne 80 súperiek, pričom India získala tento titul po 21 rokoch.

Nyon - Futbalisti Chelsea Londýn sa ako obhajcovia trofeje stretnú v osemfinále Ligy majstrov 2021/2022 s OSC Lille. Rozhodol o tom dnešný opakovaný žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Taliansky Inter Miláno so slovenským obrancom Milanom Škriniarom zabojuje o postup do štvrťfinále s FC Liverpool.

Futbalisti FC Barcelona sa v play off o osemfinále Európskej ligy 2021/2022 stretnú s SSC Neapol, v ktorom pôsobí slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka.