Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. decembra 2021 - 17.45 h.





Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal včera na Špecializovaný trestný súd obžalobu na 11 obvinených osôb v kauze Očistec. Celkovo bolo v prípade obvinených 21 osôb. Desať obvinených vylúčili na samostatné konanie.



Bratislava - Úrad pre verejné obstarávanie sa rozhodol zrušiť súťaž na rýchlostnú cestu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany. Informoval o tom minister dopravy Andrej Doležal, ktorý považuje rozhodnutie úradu za bezprecedentné, neodborné a mimo aplikačnej praxe.



Bratislava - Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie zrušiť súťaž na rýchlostnú cestu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany ešte nie je právoplatné. V danej veci plynie od včerajšieho rozhodnutia úradu ešte desaťdňová lehota na podanie odvolania.


Bratislava - Po tom, ako niektorí predstavitelia vlády oznámili úmysel finančne motivovať starších ľudí vo veku 60 a viac rokov k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19, očkovanosť prvou dávkou v tejto skupine vzrástla v porovnaní s vekovou kategóriou 50 – 59 rokov. Oznámil to vicepremiér a minister financií Igor Matovič.



Bratislava - Slovensko má v súčasnosti plynu dostatok a ministerstvo hospodárstva situáciu stále sleduje, aby sa mohlo rozhodovať podľa aktuálnych informácií. Po druhom stress teste plynárenskej sústavy o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík. "Výsledky druhého stress testu síce nedosahujú úroveň výsledkov prvého testu, no dôležitým faktorom je, že zimné obdobie sa zatiaľ javí ako priemerné, a preto situáciu s dodávkami plynu nevnímam ako kritickú," dodal minister Sulík.



Bratislava - Mesto Bratislava a bratislavské mestské časti nie sú spokojné s prvými zverejnenými údajmi z tohtoročného sčítania obyvateľov. Bratislavské samosprávy tvrdia, že im Štatistický úrad priznal o zhruba 20.000 obyvateľov menej, ako evidujú. Znamenalo by to výpadok miliónov eur. Primátor Bratislavy Matúš Vallo a bratislavskí starostovia preto dnes spoločne požiadali úrad, aby rozdiel hodnoverne vysvetlil.



Bratislava - Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady omikron variantu nového koronavírusu. Dve osoby boli zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna nezaočkovaná. Celkovo je na Slovensku potvrdených sedem prípadov variantu omikron.



Bratislava - Viac ako polovica ľudí neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 nie je chránená protilátkami. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sa realizovala vo viacerých lokalitách Slovenska s takmer 4000 účastníkmi. Zároveň pri polovici ľudí, ktorá protilátky mala, boli iba nízkej hodnoty. Informovala o tom epidemiologička Alexandra Bražinová spolu s predstaviteľmi inštitúcií, ktoré sa na štúdii podieľali.



Brusel - Európska komisia schválila nariadenie, ktorým sa skracuje platnosť tzv. covidpasov na deväť mesiacov od podania druhej dávky vakcíny. Opatrenie, ktoré má podporiť očkovanie treťou podpornou dávkou, by malo vstúpiť do platnosti od 1. februára 2022.



Budapešť - Maďarsko napriek rozhodnutiu Súdneho dvora Európskej únie nezmení svoje migračné zákony. Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zároveň uviedol, že v predvolebnej kampani jeho pravicovej strany Fidesz budú dominovať otázky týkajúce sa práve migrácie a komunity LGBT, čo sú témy, v ktorých sa Maďarsko sporí s Úniou.

Maďarský premiér Viktor Orbán, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Amsterdam - Ceny plynu v Európe vzrástli dnes na nové historické maximum, keď prvýkrát dosiahli hranicu 175 eur za megawatthodinu. Ceny tlačí nahor vysoký dopyt po energiách, ku ktorým sa pridáva zvyšujúce sa napätie medzi Ruskom ako dodávateľom a krajinami, ktoré sú najväčšími odberateľmi plynu z tejto krajiny.



Berlín - Vôbec prvou starostkou Berlína v dejinách sa stala Franziska Giffeyová zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka. Berlín má zároveň po prvý raz od nemeckého znovuzjednotenia z roku 1990 starostu pochádzajúceho z niekdajšej NDR.



Courchevel - Petra Vlhová skončila v dnešnom obrovskom slalome Svetového pohára na štvrtej priečke. Vo francúzskom Courcheveli zaostala za víťaznou Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 1,44 sekundy. Druhé miesto obsadila Švédka Sara Hectorová s odstupom 86 stotín a tretia bola Švajčiarka Michelle Gisinová (+1,08).