Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. decembra 2021 - 17.45 h.



Bratislava - Ministerstvo financií posúva termín registrácie seniorov vo veku 60 plus na odmenu za očkovanie. Uviedol to podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič. Všetky tri termíny sa posúvajú približne o dva týždne. Igor Matovič zároveň kritizoval tempo očkovania, čo bol aj hlavný dôvod, prečo sa termíny posúvajú. Ministerstvo zdravotníctva žiada o to, aby zvýšilo svoju snahu rýchlo očkovať seniorov vo veku 60 plus.



Bratislava – Na dnešnom online rokovaní vládny kabinet rozhodol, že na pracoviskách budú môcť byť naďalej len zamestnanci, ktorí sú zaočkovaní, prekonali COVID–19 alebo sú otestovaní. Platnosť tohto opatrenia sa predlžuje zatiaľ do 31. januára 2022.



Viedeň - V Rakúsku sa predĺži lockdown pre nezaočkovaných a ľudí, ktorí neprekonali ochorenie COVID-19, predbežne do 10. januára.



Bratislava - Na očkovanie detí od piatich do 11 rokov nie je potrebné odporúčanie lekára či špecialistu. Pripomína to Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré neúmyselne odoslalo 700 SMS správ s nesprávnou informáciou k očkovaniu detí.



Bratislava – Predseda vlády Eduard Heger očakáva výsledky kontroly pridelenia dotácie pre firmu Rimanec, s.r.o. štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Milana Kyseľa. Z kontroly plánuje vyvodiť dôsledky.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Lídra mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradeného poslanca Národnej rady Petra Pellegriniho mrzí, že sa časť opozície "vrhla na antivaxerskú vlnu". Vládnej koalícii vyčíta, že chaos a zlá komunikácia pri ich opatreniach znížili dôveryhodnosť samotného kabinetu i nariadení. Tvrdí, že jeho strana od začiatku pandémie vyzývala na dodržiavanie opatrení a na očkovanie.



Bratislava/Martin - Desiatky ľudí si dnes na Národnom cintoríne v Martine pripomenuli prvé výročie smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Na situáciu dohliadala polícia.



Bratislava - Začiatok roka je pre mnohé reštaurácie obdobím najnižších tržieb. To bude zrejme pre mnohé reštauračné zariadenia, predovšetkým v mestách, hlavným dôvodom, pre ktorý neotvoria hneď 3. januára. Uviedol to prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák v reakcii na možnosť poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov. Hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny povedala, že rozhodnutie otvoriť reštaurácie 3. januára je iniciatívou vítané.



Bratislava - Slovensko nie je pripravené na riešenie sucha natoľko, aby dokázalo znížiť hrozby pre životné prostredie a spoločnosť. Vo svojej správe to skonštatoval Najvyšší kontrolný úrad, ktorý sa pri kontrole zameral na roky 2018 až 2020.



Praha - Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg rokoval v Prahe so šéfom českej diplomacie Janom Lipavským. Zhodli sa, že v otázke boja proti pandémii koronavírusu je potrebná regionálna spolupráca. Obaja chcú predísť opätovnému uzatváraniu hraníc. Lipavský tiež povedal, že v nasledujúcich mesiacoch by chcel v Česku zorganizovať stretnutie zástupcov Českej republiky, Rakúska a Slovenska v takzvanom Slavkovskom formáte (S3).



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi odkázal, že je presvedčený o tom, že "účinný dialóg" medzi Moskvou a Washingtonom je možný. Obaja prezidenti majú dnes absolvovať telefonický rozhovor. V poradí druhý rozhovor medzi Putinom a Bidenom za posledný mesiac sa zameria na situáciu na východe Ukrajiny.



Jeruzalem - Izrael neplánuje zastaviť vlnu koronavírusového variantu omikron, ktorá sa už prehnala krajinou. Niektorí odborníci sa domnievajú, že šírenie omikronu sa skončí len vtedy, keď sa ním nakazia celé masy, píše denník The Jerusalem Post.



Viedeň - Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz zamieri po nedávnom odchode z aktívnej politiky do súkromnej sféry v zámorí. Potvrdil, že začne pracovať ako globálny stratég v Thiel Capital. Ide o fond, ktorý investuje do veľkých korporácií a sídli v kalifornskom Silicon Valley.



Maribor - Obrovský slalom a slalom Svetového pohára alpských lyžiarok (8. a 9. januára) sa v Maribore neuskutočnia. Medzinárodná lyžiarska federácia sa tak rozhodla vzhľadom na snehové podmienky a nepriaznivú predpoveď počasia. Hľadá možné náhradné dejisko. V Maribore sa opäť nepredstaví ani Slovenka Petra Vlhová, ktorá tam v roku 2019 triumfovala v obrovskom slalome spoločne s Američankou Mikaelou Shiffrinovou.



Praha - Vo veku 72 rokov zomrel český pretekár Karel Loprais. Úmrtie legendy Rely Dakar potvrdil pre Českú televíziu jeho syn.