Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 31. decembra 2021 - 17.45 h.



Bratislava – Najzásadnejšia vec, ktorá sa koalícii počas roka podarila, bola výmena premiéra. Skonštatoval to minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík v rozhovore pre TASR. Zmenu na poste predsedu vlády označil za kľúčovú pre ďalšie fungovanie koalície.



Bratislava - Odchod zo strany Za ľudí považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková za správny krok. Svoje rozhodnutie stať sa súčasťou ministerského klubu SaS neľutuje. Uviedla to pre TASR pri hodnotení končiaceho sa roka.

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Mimoparlamentná SNS podporí referendovú iniciatívu opozičného Smeru-SD súvisiacu so zmenou Ústavy SR a predčasnými voľbami. Na petičný hárok chce doplniť aj otázku o súhlase s prítomnosťou cudzích vojsk na Slovensku. Očakáva, že Smer-SD a ani mimoparlamentný Hlas-SD nebudú proti.



Bratislava - Počas silvestrovskej noci i v novom roku naďalej trvá nočný zákaz vychádzania. Podľa uznesenia prijatého vládou SR by sa mal skončiť v závere budúceho týždňa, teda 9. januára 2022. Koaličné strany SaS a Za ľudí ho predlžovať nechcú.



Bratislava - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia počas 52. týždňa klesla oproti uplynulému týždňu o 16,3 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia v porovnaní s minulým týždňom vzrástla, a to o 14 percent. Choré na chrípku boli najmä deti do piatich rokov.



Bratislava – Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa dôslednou reguláciou sieťových poplatkov podarilo znížiť celkový nárast nákladov na elektrinu pre slovenské domácnosti v roku 2022. Tarifa za distribúciu a prenos elektriny, tarifa za prevádzkovanie systému a tarifa za systémové služby sa zníži v rozmedzí od 4 % pre domácnosti a podnikateľov pripojených na nízkom napätí, až po vyše 23 % pre veľkých priemyselných odberateľov elektriny pripojených na veľmi vysokom napätí.



Bratislava - Finančná správa k 1. januáru 2022 zverejní viaceré elektronické formuláre daňových priznaní. FS zverejní formuláre pre daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb typu A aj B, ako aj daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby.



Bratislava – Pri jednorazových peňažných príspevkoch na kompenzáciu výdavkov spojených s ťažkým zdravotným postihnutím, napríklad na úpravu bytu, kúpu vozidla či pomôcky, sa upraví určovanie výšky príspevku. Osoby s najnižšími príjmami by tak mali dostať kompenzáciu v takmer plnej výške. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne ministerstva práce, ktorej ustanovenia vstupujú do účinnosti postupne 31. decembra a 1. januára.



Bratislava - Profesionálni vojaci vypália zajtra o 14.00 h z nábrežia Dunaja 20 delostreleckých sálv. Pripomenú si tak 29. výročie vzniku Slovenskej republiky a samostatných Ozbrojených síl SR.



Apia - Obyvatelia tichomorských ostrovných štátov Samoa, Tonga a Kiribati tradične ako prví na svete privítali príchod nového roka.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Sydney - Austrálske mesto Sydney, ktoré zvykne byť miestnymi označované za "silvestrovské hlavné mesto sveta", oslávilo vstup do nového roka 2022 tradičným ohňostrojom v zálive Sydney Harbour. Priamo na mieste ho však nesledovalo vyše milióna ľudí ako zvyčajne, ale iba niekoľko desiatok tisíc návštevníkov.



Soul - Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje je po takmer piatich rokoch vo väzení opäť na slobode. Dcéra niekdajšieho diktátora Pak Čong-huia, odsúdená na 20 rokov väzenia za korupciu a zneužitie právomocí, sa nachádzala na zozname takmer 3100 páchateľov trestných činov, ktorým vláda minulý týždeň udelila špeciálnu milosť.



Brusel - V roku 2021 zahynulo pri svojej práci celkovo 45 reportérov a pracovníkov médií. Dnes to uviedla Medzinárodná federácia novinárov, ktorá už od roku 1991 každoročne vydáva správu o počte obetí tohto povolania. Najviac žurnalistov zahynulo tento rok v Afganistane.



Londýn - Britské firmy sa budú musieť od 1. januára 2022 vyrovnať s dlhoodkladanými pobrexitovými hraničnými kontrolami, ktoré sa dotknú dovozu tovarov z Európskej únie v objeme 314 miliárd USD (277,24 miliardy eur).



Jeruzalem - Izrael začal dnes podávať štvrtú dávku protikoronavírusovej vakcíny ľuďom s oslabeným imunitným systémom.

Ľudia čakajú pred podaním štvrtej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer-BioNTech počas vakcinácie ľudí s oslabenou imunitou v očkovacom centre zdravotníckeho zariadenia Šeba v izraelskom meste Ramat Gan 31. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov sa na Silvestra vrátili z dejiska predčasne ukončeného juniorského šampionátu v Kanade. Na Slovensko však nedorazila kompletná 37-členná výprava. V dejisku šampionátu dlhšie zotrval aj nekonkretizovaný hráč, ktorému 30. decembra v raňajších hodinách prišiel pozitívny výsledok PCR testu z predchádzajúceho dňa. Spomínaný hráč dodrží protokolom stanovenú 10-dňovú karanténu.