Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger podporuje otvorenie škôl od budúceho pondelka 10. januára. Kľúčové podľa neho bude odborné stanovisko Ministerstva zdravotníctva v kooperácii s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. TASR o tom informovala hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Pri aktuálnej epidemickej situácii by mali školy po zimných prázdninách automaticky pokračovať vo vyučovaní. Otvorené by mali byť všetky školy, vo všetkých farbách okresov, pre všetky deti, uviedlo dnes ministerstvo školstva.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - Na Slovensku potvrdili ďalších deväť prípadov omikron variantu nového koronavírusu. Päť osôb nebolo zaočkovaných, štyri boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdených celkovo 20 prípadov variantu omikron.



Bratislava - Platnosť vstupeniek na podujatia, ktoré sa z dôvodu protipandemických opatrení nebudú môcť v roku 2022 uskutočniť, budú môcť organizátori predĺžiť až do konca roka 2023. Alternatívou môže byť poukážka alebo vrátenie peňazí. Vyplýva to z legislatívnych zmien zákonov v pôsobnosti Ministerstva kultúry v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19.



Prešov/Bardejov - Incident, pri ktorom došlo počas uplynulej soboty k napadnutiu gréckokatolíckeho duchovného v Bardejove, je ohrozením osoby kňaza v jeho službe, povedal gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová uviedla, že polícia už začala trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva s tým, že zákon pri tomto trestnom čine stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody až na tri roky.

Muž udrel rukou kňaza do ramena.
Foto: FB: Polícia Slovenskej republiky Screenshot/Youtube


Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zamietol sťažnosti influencerky Zuzany S. P. a jej manžela Reného S. proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Obe osoby sú stíhané pre členstvo v zločineckej skupine v prípade obchodovania s drogami.



Bratislava - Ponuku na bojové obrnené vozidlá 8x8 pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky poslalo päť krajín. Ide o Česko, Fínsko, Rumunsko, Španielsko a USA, pričom niektoré z krajín dodali viacero technických riešení. Odporúčanie pre vládu k obstarávaniu vozidiel ma byť pripravené do marca 2022.



Paríž - Päť svetových jadrových mocností sa zaviazalo zabrániť šíreniu atómových zbraní a zabezpečiť, aby nikdy nedošlo k jadrovej vojne. Ide o ojedinelé spoločné vyhlásenie pred revíziou kľúčovej jadrovej zmluvy, ktorá je na programe počas tohto roka, informuje tlačová agentúra AFP. "Pevne veríme, že je potrebné zabrániť ďalšiemu šíreniu takýchto zbraní. Jadrovú vojnu nemožno vyhrať a musíme zabezpečiť, aby k nej nikdy nedošlo," uviedli stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN - Čína, Británia, Francúzsko, Rusko a Spojené štáty.



Viedeň - Vo Viedni sa dnes obnovili rokovania o oživení dohody o iránskom jadrovom programe. Iránski predstavitelia vyjadrili v tejto súvislosti opatrný optimizmus.



Praha - Prezident Miloš Zeman vymenoval dnes ministra poľnohospodárstva Zdeňka Nekulu. Išlo o posledného vymenovaného ministra novej vlády Petra Fialu, ktorá nastúpila týždeň pred Vianocami. Zdeněk Nekula bol v tom čase v karanténe s covidom.



Varšava - Poľská pohraničná stráž uviedla, že počas minulého roka zaregistrovala takmer 40.000 pokusov o nelegálne prekročenie hraníc z Bieloruska, pričom rok predtým ich bolo iba 122.

Na archívnej snímke migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska.
Foto: TASR/AP


Port-au-Prince - Haiti privítalo Nový rok násilím. Premiér Ariel Henry musel utiecť z mesta Gonaives po prestrelke medzi svojimi bezpečnostnými silami a ozbrojenou skupinou, ktorá predsedu vlády varovala, aby nevkročil do mesta. Dnes o tom informovala agentúra AP.



Kapské Mesto - Rozsiahly požiar v parlamentnom komplexe Juhoafrickej republiky v Kapskom Meste, ktorý sa podarilo dostať pod kontrolu, sa dnes popoludní opäť rozhorel.



Al Artawiya - Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko obsadil v druhej etape 44. ročníka Rely Dakar siedmu priečku. Pretekár Slovnaft Rally Teamu sa posunul v celkovom hodnotení na ôsme miesto, keď na lídra Brita Sama Sunderlanda stráca takmer 18 minút.

Na archívnej snímke je slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko.
Foto: TASR/AP


Moskva - V dnešnom zápase KHL zvíťazili hokejisti Ak Bars Kazaň na ľade Sibiru Novosibirsk 6:2. V drese domácich si bod za asistenciu pripísal slovenský obranca Michal Čajkovský.

V ďalšom stretnutí KHL zvíťazili hokejisti Ak Bars Kazaň na ľade Sibiru Novosibirsk 6:2. V drese domácich si bod za asistenciu pripísal slovenský obranca Michal Čajkovský. Raz asistoval aj útočník Tomáš Jurčo, jeho Barys Nur-Sultan na vlastnom ľade zdolal Dinamo Riga vysoko 7:1. Brankár hostí Július Hudáček chytal do 49. minúty.