Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 5. januára 2022 - 17.45 h.


Bratislava - Koncom minulého roka začala Slovenská pošta doručovať prvých 20.000 finančných príspevkov pre seniorov za očkovanie. Do včerajška bolo z nich vyplatených 9665. Adresáti príspevku si ho môžu vybrať na ktorejkoľvek pošte po predložení poštového poukazu a platného občianskeho preukazu.

Bratislava - Ministerstvo vnútra bude nakupovať tabuľky s evidenčným číslom vozidla lacnejšie. Namiesto sumy 7,17 eura za kus bez DPH zaplatí za jednu 3,95 eura, čo predstavuje 45-percentnú úsporu. Novým dodávateľom bude česká spoločnosť SPM Security Paper Mill, s ktorou ministerstvo podpísalo rámcovú dohodu koncom decembra.

Bratislava - Ministerstvo kultúry má pripravený nový kultúrny semafor, ktorý okrem iného zlepšuje podmienky organizovania hromadných kultúrnych podujatí pre očkovaných.

Bratislava - Hnutie OĽANO vylučuje pri komunálnych voľbách spoluprácu so stranami Smer-SD, ĽSNS, mimoparlamentným Hlasom-SD, Republikou a "inými skorumpovanými či extrémistickými politickými zoskupeniami". Chce tiež obhájiť post Eriky Jurinovej ako predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja a Jozefa Viskupiča ako šéfa Trnavského samosprávneho kraja. Líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič v rozhovore pre TASR uviedol, že vie podporiť aj Petra Bročku v opätovnej kandidatúre na primátora Trnavy.

Bratislava - Mimoparlamentné hnutie KDH a Progresívne Slovensko odmietajú pred komunálnymi voľbami spoluprácu s extrémistickými kandidátmi či stranami. Progresívne Slovensko vylučuje konkrétne strany Smer-SD, Hlas-SD, ĽSNS i Republiku. Mimoparlamentná maďarská strana Aliancia chce postaviť vlastných kandidátov, zároveň tvrdí, že je otvorená spolupráci a partnerstvu na všetkých úrovniach vrátane komunálnej. SNS tvrdí, že najväčšie prieniky voličov má so Smerom-SD, Hlasom-SD a KDH.

Prešov - Návrh dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi Slovenskom a Spojenými štátmi je pre Slovenskú republiku nevýhodný a porušuje jej suverenitu. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD).
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD nemôže podporiť návrh dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými vzhľadom na vážne pochybnosti, či zmluva nenarušuje suverenitu Slovenska i zásadné právne výhrady Generálnej prokuratúry. Vyhlásil to líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Bratislava - Senát Najvyššieho súdu nechal dve zamestnankyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Pezinku vo väzbe. Súd na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z 9. decembra 2021. Zamestnankyne sú obvinené v kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce.

Bratislava - Takmer na celom Slovensku, s výnimkou Bratislavského kraja, sa môže dnes večer a v noci vyskytnúť poľadovica. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa.

Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda mal pozitívny test na koronavírus. Podľa vedúceho kancelárie Pawla Szrota sa prezident po pozitívnom výsledku testu odobral do izolácie. Bol zaočkovaný troma dávkami vakcíny.

Poľský prezident Andrzej Duda.
Foto: TASR/AP


Vilnius - Litovská vláda rozhodla, že nepredĺži výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom. Oznámila to litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič musí dokázať, že zo zdravotných dôvodov nemôže byť zaočkovaný proti koronavírusu. V opačnom prípade mu hrozí, že nebude môcť obhajovať titul na grandslamovom Australian Open v Melbourne. Pre Sky Sports to uviedol austrálsky premiér Scott Morrison.

Srbský tenista Novak Djokovič.
Foto: TASR/AP


Melbourne - Novak Djokovič síce dostal lekársku výnimku, no napokon možno nebude obhajovať titul na Australian Open. Podľa agentúry DPA mal dnes problémy pri prílete do Melbourne, kde zistili, že nemá správne vízum.

Záhreb - Slalom Svetového pohára alpských lyžiarov v Záhrebe presunuli na zajtra. Organizátori ho dnes zrušili tesne pred štartom 1. kola pre nepriaznivé poveternostné podmienky.

Banská Bystrica - Slovenský basketbalový klub BK ŠKP 08 Banská Bystrica sa pred nadstavbovou časťou Niké extraligy posilnil o americkú pivotku Shalaundu Burneyovú-Robinsonovú.