Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 7. januára 2022 - 17.45 h.





Bratislava - Vláda na svojom online rokovaní schválila pozastavenie COVID automatu do 18. januára vrátane. COVID automat bol pôvodne pozastavený počas zákazu vychádzania. Keďže zákaz nebude od pondelka 10. januára platiť, musela vláda opäť rozhodnúť o jeho pozastavení.

S odvolaním sa na dohodu, ktorá sa zrodila na dnešnom online rokovaní vlády ministerstvo kultúry informuje, že od pondelka 10. januára sa otvárajú kultúrne podujatia v režime OP. Kapacita bude nastavená na 50 návštevníkov.

Školské aktivity a krúžková činnosť sa vo všetkých školách a školských zariadeniach od pondelka 10. januára zatiaľ neobnovujú, uviedlo dnes na svojom webe Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Bratislava - Na Slovensku potvrdili ďalších 34 prípadov omikron variantu nového koronavírusu. V súčasnosti má tak Slovensko laboratórne potvrdených celkovo 54 prípadov variantu omikron.



Bratislava - Komisárka pre deti Viera Tomanová sa ohradzuje proti medializovanému prístupu polície pri vyšetrovaní veci napadnutia 11-ročnej maloletej školáčky v Miloslavove skupinou maloletých útočníkov. Požiadala generálneho prokurátora, aby nad prípadom zabezpečil osobitný prokurátorský dozor.

Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran vyzýva politikov a verejnosť, aby boli vo vyjadreniach v prípade napadnutia dievčaťa v Miloslavove zdržanliví. Majú nechať pracovať policajtov, ktorí sa prípadu intenzívne venujú.

Prípad napadnutia 11-ročného dievčaťa v obci Miloslavov skupinou kamarátov si na základe výberovej príslušnosti prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, informovalo popoludní na svojom profile na sociálnej sieti krajské riaditeľstvo polície.



Bratislava - Generálna prokuratúra odmieta reagovať na vyjadrenia poslanca Národnej rady za stranu Za ľudí Juraja Šeligu. Poslanec vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby svoju plánovanú cestu do Ruska pri príležitosti osláv 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry zrušil.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Košice - Najvyšší súd uznesením o väzobnom stíhaní z augusta minulého roka porušil základné právo bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka K., obvineného z korupcie v rámci policajnej akcie Mýtnik III. Na základe ústavnej sťažnosti Radka K. o tom rozhodol senát Ústavného súdu.



Martin - Pri Martine došlo dnes k dvom dopravným nehodám, ktorých účastníkmi boli záchranné zložky. Najskôr sa v Príbovciach zrazilo vozidlo Záchrannej zdravotnej služby s iným autom, neskôr havarovali aj hasiči, ktorí smerovali k nehode sanitky. Obe nehody si vyžiadali tri ľahké zranenia, pričom hmotnú škodu predbežne vyčíslili na viac ako 50.000 eur.

Na snímke havarovaná sanitka v Turci.
Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj


Praha - Nový český premiér Petr Fiala pricestuje v utorok 11. januára na Slovensko. Stretnúť sa má so svojím slovenským náprotivkom Eduardom Hegerom a prijať ho má aj prezidentka republiky Zuzana Čaputová a predseda Národnej rady Boris Kollár. Dnes to oznámila česká vláda.



Paríž/Brusel
- Do americko-ruských rokovaní o riešení krízy okolo Ukrajiny sa musí zapojiť aj Európska únia, vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Paríži.



Brusel - O spolupráci v otázkach zhromažďovania ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou a o bezpečnostných požiadavkách Moskvy diskutovali dnes počas videokonferencie ministri zahraničných vecí členských krajín NATO. Zasadnutiu predsedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg gestikuluje počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bruseli v piatok 7. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Nur-Sultan - Bývalý prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev údajne opustil protestami a nepokojmi zmietanú krajinu. S odvolaním sa na svoje zdroje to dnes napísal na svojom telegramovom účte kazašský spravodajský web Orda.kz.



Los Angeles - Vo veku 94 rokov zomrel herec, režisér a aktivista Sidney Poitier, prvá veľká černošská filmová hviezda Hollywoodu. V roku 1963 sa stal prvým černochom, ktorý získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo filme Poľné ľalie. Sidney Poitier, ktorý mal dvojaké americké a bahamské občianstvo, bol v 50. a 60. rokoch symbolom boja proti rasizmu.

Na archívnej snímke americký herec, režisér a aktivista Sidney Poitier.
Foto: TASR/AP


Rijád - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v 6. etape 44. ročníka Rely Dakar 7. miesto a rovnaká priečka mu patrí aj v celkovom poradí.



Bratislava - V tradičnej slovenskej ankete Chodec roka zvíťazil Matej Tóth z banskobystrickej Dukly. Olympijský víťaz na 50 km z Ria de Janeiro 2016 a majster sveta z Pekingu 2015 triumfoval v hlasovaní odborníkov a trénerov už 14. raz, čo sa doposiaľ nikomu nepodarilo.


Na archívnej snímke slovenský chodec Matej Tóth.
Foto: TASR - Ján Krošlák